389
Φωτογραφία αρχείου από πέταγμα του χαρταετού στο δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη | Intime

Το πέταγμα του χαρταετού δεν απαγορεύεται, αλλά ούτε και επιτρέπεται!

Φωτογραφία αρχείου από πέταγμα του χαρταετού στο δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη
|Intime

Το πέταγμα του χαρταετού δεν απαγορεύεται, αλλά ούτε και επιτρέπεται!

Μπορεί το πέταγμα του χαρταετού να μην απαγορεύεται ως δραστηριότητα, όμως οι πολίτες θα κληθούν να μην… αμολήσουν καλούμπα την Καθαρά Δευτέρα. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που είχε εκδοθεί στις 6 Μαρτίου είναι σαφής: «δεν επιτρέπεται την παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, πάρκα και άλση».

Από την κυβέρνηση διαβεβαίωναν ότι δεν θα μπει λουκέτο στους δημόσιους χώρους όπως τα πάρκα, διαψεύδοντας ένα θέμα που προέκυψε από το πουθενά, ή μάλλον από τη γενικευμένη σύγχυση που επικρατεί για το τι επιτρέπεται και τι όχι.

Το πρόβλημα είναι ότι τυπικά οι πολίτες μπορούν απλώς να περάσουν ή να ασκηθούν μέσα στα πάρκα, αλλά όχι να παραμείνουν είτε ως παρέες, είτε ως οικογένειες. Αυτό όμως το μέτρο δεν εφαρμόζεται, ούτε είναι απλό να επιτηρηθεί από τις αστυνομικές αρχές –τα περιστατικά στη Νέα Σμύρνη με τον έλεγχο οικογενειών που είχαν βγει για περίπατο και είχαν καθίσει σε παγκάκι είναι πολύ νωπά για να αγνοηθούν.

Αρα τυπικά μπορείς να μεταβείς σε ένα πάρκο, αρκεί να το κάνεις με τα πόδια και από εκεί και πέρα να ασκηθείς σε αυτό. Επιτρέπεται να ασκηθείς πετώντας χαρταετό; Δεν απαγορεύεται ρητά. Αλλά ούτε και επιτρέπεται ακριβώς…

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν πηγές από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς θα επαναλάβει στην ενημέρωση των 6 μ.μ. την Παρασκευή τα μέτρα που ισχύουν και θα απευθύνει εκ νέου ισχυρή σύσταση στους πολίτες για την τήρησή τους.

Επίσης, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα, οι πολίτες θα απαγορεύεται και την Καθαρά Δευτέρα να μετακινηθούν με αυτοκίνητο είτε στο βουνό είτε στη θάλασσα και γενικότερα εκτός του δήμου τους.

Οι εξαιρέσεις

Ωστόσο υπάρχουν και έξι εξαιρέσεις που μπορεί να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού. Αυτές αφορούν τη:

  1. Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν
  2. Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
  3. Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  4. Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς
  5. Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1
  6. Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...