316
Ενα B-2 Spirit εν πτήσει. Οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα μόνο είκοσι σε υπηρεσία | Wikipedia

Γιατί το Πεντάγωνο κρατά στο έδαφος τα βομβαρδιστικά Β-2 Spirit

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2022, 11:10
Ενα B-2 Spirit εν πτήσει. Οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα μόνο είκοσι σε υπηρεσία
|Wikipedia

Γιατί το Πεντάγωνο κρατά στο έδαφος τα βομβαρδιστικά Β-2 Spirit

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2022, 11:10

Τη στιγμή της πιο μεγάλης έντασης διεθνώς, οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν ένα από τα ισχυρότερα όπλα τους, τον στόλο των «αόρατων» βομβαρδιστικών B-2 Spirit. Είναι πολύ περίεργο, αλλά εντελώς ξαφνικά σταμάτησαν οι πτήσεις αυτών των πανάκριβων αεροσκαφών, τα οποία το Πεντάγωνο στέλνει σε διάφορες αποστολές σε όλον τον κόσμο με σκοπό να επιδειχθεί η τεχνολογική υπεροχή των ΗΠΑ. Τι να συμβαίνει άραγε;

Στις 10 Δεκεμβρίου, ένα τέτοιο αεροσκάφος αναγκάστηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο Μιζούρι διότι ανεφλέγη εν πτήσει. Το πλήρωμά του διεσώθη, η φωτιά σβήστηκε, όμως τα αίτια του περιστατικού παραμένουν ομιχλώδη. Και αυτή η έλλειψη απάντησης στο κύριο ζήτημα οδήγησε στην απόφαση να παραμείνουν στο έδαφος όλα τα B-2 Spirit μέχρις ότου εντοπιστεί το πρόβλημα.

Πριν από έναν χρόνο, ένα άλλο σούπερ βομβαρδιστικό αυτού του τύπου είχε αναγκαστεί να διακόψει την αποστολή του εξαιτίας βλάβης. Τότε, μόλις οι τροχοί του άγγιξαν τον διάδρομο προσγείωσης, το αεροπλάνο κόπηκε στα δυο. Οι ζημίες ξεπέρασαν τα 10 εκατ. δολάρια. Και το 2010, όταν ένα άλλο B-2 Spirit είχε μισοκαεί σε πυρακαγιά, χρειάστηκαν τέσσερα έτη επισκευών για να επανέλθει σε ικανοποιητική πτητική κατάσταση.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα μόνο είκοσι B-2 σε υπηρεσία. Κατασκευάστηκαν από την εταιρεία Northrop λίγο πριν από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και η παραγωγή τους διεκόπη με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Η κατασκευή ενός εκάστου εξ αυτών είχε στοιχίσει 2 δισ. δολάρια. Εχει χαρακτηριστικά «Stealth» και ικανότητα πτήσης δίχως ανεφοδιασμό 11.000 χιλιόμετρα. Φορτώνεται με 10 πυραύλους «Κρουζ», 16 πυρηνικές βόμβες ή 80 συμβατικές.

Ενα από αυτά τα βομβαρδιστικά είχε ρίξει τρεις βόμβες στην κινεζική πρεσβεία του Βελιγραδίου, στις 7 Μαΐου 1999, ισοπεδώνοντάς την. Οπως σημείωσε η Repubblica, εκείνη ήταν «μια επιδρομή που ακόμα περιβάλλεται από μυστήριο». Την ώρα της μεγάλης κρίσης, λοιπόν, οι ΗΠΑ ξέμειναν από ένα υπερόπλο. Ο αντικαταστάτης του B-2 Spirit, το B-21 Raider, δεν έχει κάνει ακόμη την πρώτη του απογείωση και εικάζεται ότι δεν θα είναι έτοιμο μέχρι το 2027.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...