537
O κόσμος ψάχνει για έναν δίσκο στο υπαίθριο παζάρι | photos: Ελένη Κατρακαλίδη

Το Πεδίο του Αρεως «ανέπνευσε» μουσική και αλληλεγγύη

O κόσμος ψάχνει για έναν δίσκο στο υπαίθριο παζάρι
|photos: Ελένη Κατρακαλίδη

Το Πεδίο του Αρεως «ανέπνευσε» μουσική και αλληλεγγύη

Ηταν άνοιξη του 2008 όταν ξεκίνησαν οι εργασίες για τη ριζική ανάπλαση του πάρκου στο Πεδίο του Αρεως. Το κόστος εργασιών ανήλθε στα 10 εκατ. ευρώ ενώ η χρηματοδότηση έγινε από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και από εθνικούς πόρους. Η λογική της κίνησης γνωστή: «Οι Αθηναίοι θα έχουν έναν χώρο να κάνουν βόλτα ενώ θα διατηρηθεί και θα αξιοποιηθεί η ιστορία του πάρκου». Οκτώ χρόνια μετά, ελάχιστοι πολίτες επισκέπτονται το άλσος για να περάσουν μερικές ώρες αναψυχής. Το πάρκο ομορφαίνει σπάνια με μεμονωμένες κινήσεις – συνήθως είναι αφημένο στην ανομία. Μία από αυτές τις δράσεις-ανάσα είχε μυρωδιές από μαγειρεμένο φαγητό, παιδικά τραγούδια και μία ουρά από δίσκους βινυλίου.

H Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στις 21-22-23 Ιουνίου έκανε μία στάση και στο Πεδίο του Αρεως. Την Τετάρτη 22 Ιουνίου, κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού αρκετοί άνθρωποι βάδιζαν χαμογελαστοί προς την πλατεία Πρωτομαγιάς. Εκεί είχε στηθεί από νωρίς ένα ιδιαίτερο σκηνικό.

IMG_6214-1
Απορροφημένη πάνω από τους δίσκους

Προχωρώντας σε έναν μικρό διάδρομο αντικρίσαμε μερικούς καλοφτιαγμένους πάγκους που είχαν τοποθετηθεί στην άκρη της πλατείας. Πάνω στους πάγκους ήταν ευλαβικά στημένοι οι δίσκοι βινυλίου. Δισκάκια 33 και 45 στροφών που άνθισαν στην πλατεία Πρωτομαγιάς. Μία γιορτή του αναλογικού ήχου ή αλλιώς «το πρώτο υπαίθριο παζάρι βινυλίου».

Συλλέκτες, ιδιώτες και επαγγελματίες της μουσικής είχαν απλώσει την πραμάτεια τους περιμένοντας υποψήφιους αγοραστές αλλά και μουσικόφιλους για μία χαλαρή κουβέντα. Τα βινύλια είχαν τοποθετηθεί απέναντι από την μεγάλη σκηνή για τις συναυλίες που ξεκινούν όταν πέφτει ο ήλιος.

Μία έντονη μυρωδιά μαγειρεμένου φαγητού μας τράβηξε για λίγο μακριά από τα δισκάκια. Ενας άντρας με τατουάζ στα χέρια προσπαθεί να ανακατέψει ένα ιδιαίτερο μίγμα. Δίπλα του έχει στηθεί ένα παζάρι αλληλεγγύης με τρόφιμα, παιχνίδια και ρούχα. Οργανώσεις και ομάδες αλληλεγγύης που διοργανώνουν και ένα μίνι τουρνουά ποδοσφαίρου. Το μικρό γηπεδάκι έχει στηθεί στη μέση της πλατείας και μερικοί νεαροί έχουν ήδη αρχίσει έναν «διαφορετικό» αγώνα ποδοσφαίρου.

IMG_6232-1
Προετοιμασίες για το φαγητό

Η ώρα πλησίαζε τις εφτά και σε μία καταπράσινη γωνιά της πλατείας, ένας νεαρός με κιθάρα στα χέρια τραγουδούσε με τη βοήθεια μίας ομάδας παιδιών. Η τελευταία πρόβα πριν την παράσταση. «Στην πλατεία θα εμφανιστούν χοροθεατρικές ομάδες, ακροβάτες και ξυλοπόδαροι, εκθέσεις, body painting, θεματικές δράσεις, γευσιγνωσία, workshops, express bazaar και πολλά happenings» μας είχαν ενημερώσει οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης.

IMG_6258-1
H ερασιτεχνική μπάντα σε μία από τις τελευταίες της πρόβες

Ολο και περισσότερος κόσμος καταφτάνει στην πλατεία μέσα στο Πεδίο του Αρεως. Ταγμένοι λάτρεις του βινυλίου, συλλέκτες αλλά και νέοι εραστές των πικ απ και του «αληθινού» ήχου μπαίνουν στην μάχη για την αναζήτηση ενός ακόμα δίσκου. Λίγο πιο πέρα ένα τσούρμο ιδρωμένα πιτσιρίκια αναπαύονται μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα. Στην μουσική σκηνή όλα είναι έτοιμα για την πρώτη συναυλία. Ενα ζεστό απόγευμα στο Πεδίο του Αρεως γεμάτο μουσική και παιδικά χαμόγελα. Μία χαραμάδα ήχων και ανθρωπιάς σε ένα άλσος ακριβοπληρωμένο, αφιλόξενο και κακοποιημένο.

IMG_6207-1
Ανάπαυση στα παγκάκια του πάρκου
IMG_6253-1
Μία ακόμα μπάντα που κάνει πρόβες στο Πεδίο του Αρεως
IMG_6200-1
Η αφίσα της μεγάλης γιορτής

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...