879
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Το ΠΑΣΟΚ ζητάει απαντήσεις: Ποιος παρήγγειλε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη;

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2022, 13:42
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Το ΠΑΣΟΚ ζητάει απαντήσεις: Ποιος παρήγγειλε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη;

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2022, 13:42

Ερωτήματα τα οποία «πρέπει να απαντήσει ο πρωθυπουργός» σχετικά με την υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, έθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος.

Σε παρέμβασή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μάντζος ανέφερε πως ο Πρωθυπουργός «πρέπει να κοιτάξει κατάματα τους πολίτες και να απαντήσει: Ποιος παρήγγειλε την παρακολούθηση, με ποια στόχευση, με ποιο σκεπτικό; Γιατί ένας έλληνας ευρωβουλευτής, υποψήφιος αρχηγός του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος, θεωρήθηκε ύποπτος για την εθνική ασφάλεια και πώς σταμάτησε αυτή η απειλή όταν εξελέγη πρόεδρος ο κ. Ανδρουλάκης; Εν τέλει πόσο συμπτωματική είναι η χρονική ταύτιση μεταξύ της ΕΥΠ και του Predator;».

Οπως σημείωσε, «είναι απολύτως μη ανεκτό και απαράδεκτο αυτό που ακούμε σήμερα από την κυβέρνηση ως αφήγημα».

«Αναρωτιέμαι, ζύγισαν τα αφηγήματα και θεώρησαν πως αυτό είναι το λιγότερο επώδυνο για τη δημοκρατία στον τόπο μας; Είναι δυνατόν να μας λένε πως δεν γνώριζαν, όταν έχουμε τις δύο κομβικές επιλογές του Ιουλίου του 2019, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όταν -διαβάζω τα πρακτικά της Βουλής- ολόκληρη η αντιπολίτευση τότε κατέκρινε την προσωπική επιλογή Κοντολέοντος και τη μείωση των τυπικών προσόντων διορισμού. Και όταν αποφασίστηκε η υπαγωγή της ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού. Αυτές είναι οι επιλογές του κυρίου πρωθυπουργού στον νόμο για το επιτελικό κράτος για να έχει τον πλήρη έλεγχο της δράσης της ΕΥΠ. Τρία χρόνια μετά, μας λένε ότι δεν είχαν έλεγχο. Δεν είχαν ενημέρωση. Η ΕΥΠ, δηλαδή, λειτουργούσε ως ξέφραγο αμπέλι μέσα στο γραφείο του πρωθυπουργού. Η ΕΥΠ λειτουργούσε ερήμην της ελληνικής Δημοκρατίας, χωρίς καμία νομιμοποίηση. Αυτό μας λένε», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, καταλήγοντας στην παρέμβασή του, τόνισε: «Επαναλαμβάνουμε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε υπό τη δική του ευθύνη και τη δική του πολιτική εποπτεία την ΕΥΠ, που αποδεδειγμένα και πιστοποιημένα παρακολούθησε Έλληνα ευρωβουλευτή. Συγγνώμη για τα ασυγχώρητα δεν υπάρχει. Θα πρέπει τώρα, όχι στον Ν. Ανδρουλάκη, όχι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στους πολίτες να τους κοιτάξει κατάματα και να τους πει ποιος παρήγγειλε την παρακολούθηση, με ποια στόχευση, με ποιο σκεπτικό;».

Κωνσταντινόπουλος: «Περιμένουμε απαντήσεις»

Στο θέμα της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο Mega και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

«Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021, η ΕΥΠ άρχισε να παρακολουθεί τον κ. Ανδρουλάκη. Δέκα μέρες μετά έγινε μια προσπάθεια μόλυνσης του κινητού του μέσω του συστήματος Predator, το οποίο είναι ένα σύστημα ρομποτοποίησης του κινητού και μπορεί να παρακολουθήσει το χρήστη κάθε στιγμή. Ο χρήστης χάνει την ιδιωτικότητά του, τις προσωπικές του στιγμές. Η απόπειρα παγίδευσης του κινητού μέσω Predator απέτυχε και τότε η ΕΥΠ πήρε παράταση για να συνεχίσει την παρακολούθηση», είπε .

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπενθύμισε ότι η ΕΥΠ έχει τεθεί με νόμο υπό τον πρωθυπουργό και σημείωσε:

«Την ίδια ώρα λοιπόν που η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Ν. Ανδρουλάκη λίγο πριν εκλεγεί πρόεδρος του τρίτου κόμματος, έγινε προσπάθεια παγίδευσής του με το λογισμικό Predator, το οποίο είναι παράνομο. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι αυτοί που προχώρησαν σε τέτοιες ενέργειες είχαν το κατάλληλο αισθητήριο για να αντιληφθούν εκείνη την εποχή ποιος επρόκειτο να γίνει ο επόμενος αρχηγός για του ΠΑΣΟΚ. Είχαν καταλάβει λοιπόν ότι η εκλογή μπορεί να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς, όπως και έγινε» ανάφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινόπουλο, «τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει σήμερα ο πρωθυπουργός είναι δύο: Πρώτον, γιατί παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης; Όσα ειπώθηκαν και αφορούν την ανάμειξη της Αρμενίας και της Ουκρανίας στην Ελλάδα διαψεύστηκαν πανηγυρικά από τις πρεσβείες. Ο Ν. Ανδρουλάκης ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού για αυτό δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να μη βγει η αλήθεια στο φως. Το δεύτερο, πολύ σημαντικό ερώτημα είναι για ποιο λόγο χρησιμοποιούν αυτές οι εταιρείες που εμπλέκονται, το λογισμικό Predator στην Ελλάδα;» τόνισε.

«Ακόμη είναι πολύ λυπηρό ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε την αντίστοιχη τοξικότητα στο δημόσιο διάλογο που επικράτησε την εποχή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και καθοδηγείται από τους ακροδεξιούς κύκλους με τους οποίους άψογα συνεργάστηκαν, τόσο η τρέχουσα κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη» επισήμανε.

«Επίσης είναι σημαντικό», ανέφερε στη συνέχεια, «να μείνουμε στο γεγονός ότι η ΕΥΠ όχι μόνο τέθηκε υπό τον πρωθυπουργό αλλά άλλαξε και το προσοντολόγιο προκειμένου να ηγηθεί σε αυτήν ο κ. Κοντολέων, ο οποίος προ δεκαημέρου είπε ασύστολα ψέματα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τονίζοντας ότι δεν παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης. ‘Αρα σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για λάθος χειρισμούς αλλά σκοπιμότητα και σε αυτό περιμένουμε να απαντήσει ο πρωθυπουργός».

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπογράμμισε «ότι τον Ν. Ανδρουλάκη τον εξέλεξαν 300.000 πολίτες. Δεν θα μας σταματήσει κανείς . Η δύναμή μας είναι ο απλός κόσμος και προχωράμε μαζί του, με κανέναν άλλο.Η προσπάθεια για να απαξιωθεί ο Ν. Ανδρουλάκης δεν θα περάσει. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζεται στην παραπληροφόρηση και τα τρολς. Υπάρχουν κανόνες που ορίζουν τη διαφάνεια. Ο Ν. Ανδρουλάκης αναμένεται να ζητήσει την ψήφο των πολιτών στις ερχόμενες εκλογές. Γι αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε περιθώρια για σκιές. Ο πρόεδρός μας δεν θέλει να μείνει τίποτα κρυφό και αυτό το ξεκαθαρίζουμε. Σεβόμαστε τη δικαιοσύνη και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμαυρώσει, όπως ο κ. Ρωμανός, αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε τόσο καιρό» τόνισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος και κατέληξε στη συνέντευξή του αναφέροντας:

«Τέλος, είναι πολύ σοβαρό να δούμε τι γίνεται με το Predator, να επιμείνουμε σε αυτό γιατί απειλεί τη δημοκρατία και δυνάμει κάθε δημόσιο λειτουργό, δημοσιογράφο, πολίτη. Υπάρχουν συμβάσεις της εταιρείας με το δημόσιο από το 2018 και πρέπει να πάρουμε σαφείς απαντήσεις για τη δράση της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...