Eζησε τα πράγματα από μέσα τα τελευταία επτά χρόνια και αποφάσισε λίγο πριν εγκαταλείψει το πόστο του να δημοσιοποιήσει ένα μέρος από το τις εμπειρίες του. Ο λόγος για τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα Πάνο Καρβούνη ο οποίος από το 2010 είναι ο εξ απορρήτων για τον πρόεδρο της Επιτροπής στην Αθήνα. Στο λεύκωμα για τα 40 χρόνια του Γραφείου της Επιτροπής στη χώρα μας, το οποίο παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Καρβούνης φέρνει στο φως το παρασκήνιο κρίσιμων αλλά και φορτισμένων στιγμών:
-5 Ιουλίου 2015. Δημοψήφισμα: «Εζησα μια αλησμόνητη νύχτα… Γύρω στις 10 το βράδυ χτύπησε το τηλέφωνο από τις Βρυξέλλες και άναυδος κατάλαβα ότι διακυβευόταν η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αλλά ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αρχίζω τα τηλέφωνα. Στο Μαξίμου κατ’ αρχάς, όπου, ενώ φυσικά επικρατεί ενθουσιασμός, καλούμαι να μεταφέρω τα δυσάρεστα. Ερμηνεύοντας την παγωμάρα που ο Γιάνης Βαρουφάκης λίγο αργότερα διαπίστωσε εκεί, το μήνυμα είχε πράγματι διαβιβαστεί και το “ζύγιζαν”.
» Συνεχίζω, με πυρετό στην κυριολεξία και όντας σε εξαιρετικά δεινή θέση, την προσπάθεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να γίνει αντιληπτό το πώς εκλαμβανόταν εκτός Ελλάδας το συνταρακτικό “όχι”. Προς μεγάλη μου ανακούφιση, με ακούει με μεγάλη προσοχή και κατανόηση. Το ηθικό μου αναπτερώνεται. Αποδύεται σε εκστρατεία για την παραμονή μας στην ΕΕ»…
Νωρίτερα, το πρώτο εξάμηνο του 2015, το γραφείο της Κομισιόν στη γωνία Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου Αττικού είχε γίνει στόχος: «Ζήσαμε βραδιές μεγάλου φόβου και απογοήτευσης όταν ακραίοι διαδηλωτές έκαναν σάλτο στα μπαλκόνια των γραφείων μας, έριχναν κόκκινες μπογιές και έκαιγαν σημαίες επανειλημμένα Έχοντας την ευθύνη της σωματικής ακεραιότητας των συναδέλφων μου, έζησα μια από τις δυσκολότερες στιγμές της επαγγελματικής μου πορείας».
-Νοέμβριος 2011. Το δημοψήφισμα που δεν έγινε: «Κρατούσα το κεφάλι μου μη σπάσει. Η κυβέρνηση έπεφτε, έτσι απλά. Είχα φτάσει στην Ελλάδα για μια σύντομη και δύσκολη μεν αποστολή, εξελισσόταν όμως σε Οδύσσεια (…) Ο Πρωθυπουργός είχε ρίξει το φιτίλι για δημοψήφισμα. Η φωτιά έφτασε ως τις Κάννες, όταν ο πρόεδρος της κυβέρνησης κλήθηκε επειγόντως στη Διάσκεψη των G8. Εκεί κατέγραψε ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ ότι είδαν τη Μέρκελ να κλαίει».
– Νοέμβριος 2012. Εναν χρόνο μετά ήταν παρών σε μια άγνωστη μέχρι σήμερα συνάντηση: «Αν ήταν σκληρές ή δύσκολες οι περισσότερες μέρες, μια στιγμή έφτασε για να αισθανθώ ότι άξιζε να είμαι εδώ σε τόσο χαλεπούς καιρούς: Η στιγμή που ο “κακός” Γερμανός Χορστ Ράιχενμπαχ (ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν στην Ελλάδα) επισκέφθηκε τον αγωνιστή Μανόλη Γλέζο στο σπίτι του. Εκλαιγαν και οι δυο. Έμειναν αγκαλιασμένοι για πολλή ώρα. Ο καλός φίλος μου Γιάννης Μηλιός κι εγώ, οι μόνοι παρόντες, αισθανθήκαμε αμηχανία, αλλά και καμάρι γι’ αυτούς τους δυο άνδρες που ξεπέρασαν κάθε προκατάληψη, στερεότυπο ή μισαλλοδοξία, και άφησαν τις καρδιές δυο Ευρωπαίων να μιλήσουν. Η αφιέρωση του Ράιχενμπαχ στον Μανόλη Γλέζο τα λέει όλα, αφού τον χαρακτήρισε ως τον αδελφό που δεν είχε. Οι γερμανοί κατακτητές είχαν εκτελέσει τον Νίκο, τον μοναδικό αδελφό του Μανόλη Γλέζου, τον Μάιο του 1944.
Dear Manolis,
My favorite piano-CD starts with the piece “On the departure of a brother“ and I think of your brother, I never had one.
Thank you for our encounter
Yours
Horst»
-Ο απολογισμός. Το πρόβλημα αυτής της διπλής ιδιότητας, του έλληνα πολίτη και του ευρωπαίου αξιωματούχου, σε εποχές σύγκρουσης, όξυνσης και λαϊκισμού όπως αυτή που ζούμε γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον οποιοιδήποτε εξωτερικό παρατηρητή που ζει στην Ελλάδα και αντιλαμβάνεται στοιχειωδώς το κλίμα. Ο ίδιος ο Πάνος Καρβούνης το συνοψίζει με μια φράση: «Η ζωή ποτέ δεν είναι καθαρή στις αποφάσεις της, αλλά, παρά τη δύσκολη θέση μου, ουδέποτε οι πράξεις μου ή οι εντολές που λάμβανα ήρθαν σε σύγκρουση με τον πατριωτισμό μου».
Η θητεία του κ. Καρβούνη στην Αθήνα παρατάθηκε με απόφαση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.
* Το λεύκωμα «40 χρόνια Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα» είναι διαθέσιμο και ηλεκτρονικά και μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News