426
O πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ενημερώθηκε για τα μέτρα ασφαλείας στο Ολυμπιακό Χωριό | Michel Euler/Pool via REUTERS

Το Παλαιστινιακό έκανε το Παρίσι «αστακό»

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2024, 13:19
O πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ενημερώθηκε για τα μέτρα ασφαλείας στο Ολυμπιακό Χωριό
|Michel Euler/Pool via REUTERS

Το Παλαιστινιακό έκανε το Παρίσι «αστακό»

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2024, 13:19

Στον τεράστιο αντιτρομοκρατικό μηχανισμό που έχει στήσει η γαλλική κυβέρνηση ώστε τίποτε να μην ταράξει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η προστασία της ισραηλινής αποστολής είναι από τα πιο κρίσιμα ζητήματα, έγραψε η Corriere della Sera. Στο πρώτο ματς ποδοσφαίρου των ΟΑ 2024, στο οποίο αγωνίζεται η Εθνική Ισραήλ, θα γίνει και το πρώτο τεστ ασφαλείας. Γενικότερα, η ισραηλινή αντιπροσωπεία θα είναι από τις πιο στενά παρακολουθούμενες από έναν όμιλο 15 αντιπροσωπειών που θεωρούνται πιθανοί στόχοι. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η αμερικανική, η ιρανική και η ουκρανική.

Κάπου 80 είναι οι αθλητές του Ισραήλ, «απλωμένοι» σε 15 αθλήματα. Θα συμμετάσχουν σε 57 αγώνες και φιλοξενούνται στο ολυμπιακό χωριό του Σεν Ντενί. Εκτός από την προστασία των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας, θα παρακολουθούνται και από τις μυστικές υπηρεσίες της δικής τους χώρας. Πολυάριθμες ξένες αστυνομικές ομάδες έχουν καταφθάσει  στο Παρίσι για να ενισχύσουν το γαλλικό σύστημα ασφαλείας. Το Ισραήλ θα παρελάσει στην τελετή έναρξης και ο πρόεδρός του, Ισαάκ Χέρτζογκ, θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης για την επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1972. Ο Χέρτζογκ θα παραστεί και στην παρέλαση που θα γίνει στον Σηκουάνα.

«Βρισκόμαστε στη μέση ενός δύσκολου και επώδυνου πολέμου, ο οποίος αντανακλά και στη διεθνή σκηνή» είπε ο ισραηλινός πρόεδρος. «Αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα σημαντικό το κράτος του Ισραήλ να εμφανιστεί αποφασιστικά σε όλα τα στάδια του κόσμου, ιδίως δε στη σημαντική σκηνή των Ολυμπιακών Αγώνων». Στο Μόναχο, σημείωσε η Corriere, υπήρξε πλημμελής αστυνομική προετοιμασία, κάτι που δεν θα συμβεί στο Παρίσι, αφού 44.000 μεταλλικά φράγματα έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία, με στόχο την προστασία των εκδηλώσεων και πρωτίστως της τελετής έναρξης. «Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν, ετέθησαν σε κατ’ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται».

Η Παλαιστίνη, αναγνωρισμένη ως κράτος από 147 χώρες, συμμετέχει επίσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες με οκτώ αθλητές. Η παρουσία τους συνιστά θαύμα, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι προπονήσεις τους έγιναν σε συνθήκες πολέμου. «Ο κυματισμός της παλαιστινιακής σημαίας στον Σηκουάνα θα είναι, επίσης, ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης του κόσμου για τα άπειρα βάσανα του λαού της Γάζας, ελπίζουμε χωρίς ένταση». Στη Ραμάλα εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσαν ότι «η εκπροσώπηση της Παλαιστίνης είναι ήδη νίκη, αφού έρχεται σε πολύ σκοτεινή στιγμή» και ότι οι αθλητές τους «είναι σύμβολα της παλαιστινιακής αντίστασης».

Οι Παλαιστίνιοι της Αρχής και της τοπικής Ολυμπιακής Επιτροπής ανέφεραν ότι στη Γάζα εφέτος σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν αθλητές και προπονητές, έγραψε το ιταλικό ρεπορτάζ, που έκλεισε με την παρουσίαση των αθλητών της Παλαιστίνης (θα συμμετάσχουν στο ταε κβον ντο, στην κολύμβηση και στην πυγμαχία). Παρά ταύτα «κανείς δεν είναι τόσο αφελής για να πιστέψει ότι θα υπάρξει εκεχειρία, αφού οι μεγάλοι συνεχίζουν να παίζουν πόλεμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...