484
Ειδικά διαμορφωμένο ρομπότ ανέσυρε αυτά τα δύο αρχαία αγγεία της Εποχής του Χαλκού από τον βυθό της θάλασσας στο Ισραήλ | Israel Antiquities Authority

Ενα αποκαλυπτικό ναυάγιο από την Εποχή του Χαλκού στη Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2024, 19:11
Ειδικά διαμορφωμένο ρομπότ ανέσυρε αυτά τα δύο αρχαία αγγεία της Εποχής του Χαλκού από τον βυθό της θάλασσας στο Ισραήλ
|Israel Antiquities Authority

Ενα αποκαλυπτικό ναυάγιο από την Εποχή του Χαλκού στη Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2024, 19:11

Θα μπορούσε να περιγραφεί και ως σχεδόν βιβλικό. Το αρχαιότερο ναυάγιο που έχει εντοπιστεί ποτέ στα βάθη της θάλασσας ανακαλύφθηκε στα βόρεια του Ισραήλ, και χρονολογείται από την εποχή των Χαναναίων και της Παλαιάς Διαθήκης, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Το εμπορικό πλοίο ηλικίας 3.400 ετών βρέθηκε σε βάθος 1.800 μέτρων και φαίνεται να ανατρέπει την κατανόησή μας για τις δεξιότητες και τις ικανότητες των αρχαίων ναυτικών. Ευρισκόμενο σε απόσταση 90 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή, δείχνει ότι οι ναυτικοί της Εποχής του Χαλκού ήταν σε θέση να ταξιδεύουν χωρίς οπτική επαφή με αυτήν.

Ο ειδικός ρομποτικός μηχανισμός καταδύεται για να εξετάσει το ναυάγιο (Israel Antiquities Authority)

«Πρόκειται για μια παγκόσμιας σημασίας ανακάλυψη, που αλλάζει την Ιστορία: αυτό το εύρημα μας αποκαλύπτει για πρώτη φορά τις δεξιότητες πλοήγησης των αρχαίων ναυτικών» λέει στους Times ο Τζέικομπ Σαβίτ, επικεφαλής της Θαλάσσιας Μονάδας Αρχαιοτήτων του Ισραήλ. «Για την πλοήγηση πιθανότατα χρησιμοποίησαν τα ουράνια σώματα, εκμεταλλευόμενοι τις θεάσεις και τις γωνίες των θέσεων του ήλιου και των αστεριών».

Το πλοίο ανακαλύφθηκε πέρυσι, κατά τη διάρκεια έρευνας της εταιρείας φυσικού αερίου Energean, η οποία εντόπισε μια ανωμαλία στον βυθό της θάλασσας. Αποδείχθηκε ότι ήταν ένα φορτίο αρχαίων πιθαριών αναδυόμενο μέσα από ίζημα. Υπολείμματα του πλοίου πιστεύεται ότι έχουν διατηρηθεί κάτω από το ίζημα, αλλά αυτό που βρισκόταν στην πάνω επιφάνειά του έχει αποσυντεθεί.

Το ρομπότ ερεύνησε τον βυθό και εντόπισε τα δύο πιθάρια του ναυαγίου (Israel Antiquities Authority)

Η Energean οργάνωσε έρευνα στον χώρο, η οποία επιβεβαίωσε ότι το πλοίο είχε μήκος μεταξύ 12 και 14 μέτρων και μπορούσε να μεταφέρει εκατοντάδες σκάφη. Ενα ειδικά σχεδιασμένο ρομπότ ανέσυρε δύο δοχεία της Εποχής του Χαλκού από τον βυθό, επιβεβαιώνοντας ότι το φορτίο ήταν από τη Χαναάν – παρότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το πλοίο ήταν επίσης από την εποχή των Χαναναίων.

Εικάζεται ότι τα δοχεία περιείχαν κάποτε λάδι, κρασί ή τρόφιμα, αλλά αυτά έχουν πλέον διαχυθεί, αποσυντεθεί ή καταναλωθεί, χωρίς πλέον να υπάρχει μέσα τους τίποτε άλλο εκτός από ίζημα. Φαίνεται ότι το πλοίο βυθίστηκε γρήγορα, είτε χτυπημένο από καταιγίδα είτε έχοντας πέσει στα χέρια πειρατών, που ως γνωστόν συνιστούσαν απειλή για τη ναυσιπλοΐα εκείνης της εποχής.

Η εταιρεία φυσικού αερίου Energean διοργάνωσε την έρευνα όταν εντόπισε πέρυσι μια ανωμαλία στον βυθό της θάλασσας (Israel Antiquities Authority)

Το φορτίο των εκατοντάδων αγγείων –από τα οποία ανασύρθηκαν δύο– εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση του μετά από περισσότερα από 3.000 χρόνια, υποδηλώνοντας ότι δεν έχει πειραχτεί. Μόνο δύο άλλα ναυάγια αυτής της χρονικής περιόδου έχουν ανακαλυφθεί στη Μεσόγειο, αλλά και τα δύο βρίσκονταν κοντά στην Τουρκία.

«Πρόκειται για πραγματικά συγκλονιστικό εύρημα» λέει ο Σαβίτ στους Times. «Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για έρευνα εδώ. Το πλοίο διατηρείται σε τόσο μεγάλο βάθος, που ο χρόνος είναι σαν να έχει παγώσει από τη στιγμή της βύθισής του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...