Η χαοτική αποχώρηση του Μπάιντεν από το Αφγανιστάν ενεθάρρυνε τον Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία υποστηρίζει ένα «βιβλίο-βόμβα» όπως το χαρακτήρισε το βρετανικό μέσο Telegraph. Το βιβλίο, με τίτλο «War» («Πόλεμος»), υπογράφεται από τον Μπομπ Γούντγουορντ, τον αμερικανό δημοσιογράφο που αποκάλυψε το σκάνδαλο του Νίξον, το Γουότεργκεϊτ.
Κατά τον συγγραφέα, ένας κορυφαίος αμερικανός «ρωσολόγος», σύμβουλος του προέδρου και μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ονόματι Ερικ Γκριν, μετέβη στη Μόσχα, σε μια τελευταία προσπάθεια να πείσει το Κρεμλίνο να μην επιτεθεί στην Ουκρανία. Ο Γκριν πιστεύει ότι οι Ρώσοι ήταν βέβαιοι πως οι ΗΠΑ δεν θα υποστήριζαν την Ουκρανία, διότι άφησαν το Αφγανιστάν να πέσει στους Ταλιμπάν.
«Η περίπτωση του Αφγανιστάν ενίσχυσε τις αντιλήψεις του Πούτιν για το πόσο εύκολη θα ήταν η εισβολή» είπε ο «ρωσολόγος», κατά την περιγραφή του Γούντγουορντ.
Το όλο στόρι σχετίζεται με την επίσκεψη στη Ρωσία, τον Νοέμβριο του 2012, του επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς. Ο Γούντγουορντ έγραψε ότι η συγκεκριμένη αμερικανική αντιπροσωπεία έφυγε από τη Μόσχα νομίζοντας ότι ο Πούτιν είχε ήδη αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία. Ο Μπερνς συζήτησε με τον Πούτιν τηλεφωνικώς, επειδή ο ρώσος πρόεδρος ανησυχούσε για τον κορονοϊό. Ηταν τέσσερις μήνες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Μπερνς προειδοποίησε τον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες για τα πολεμικά σχέδιά του και θα απαντούσαν με κυρώσεις που θα προκαλούσαν όλεθρο στην οικονομία της Μόσχας. Ο Πούτιν απάντησε ότι η Ουκρανία δεν είναι πραγματική χώρα, ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι παράνομος ηγέτης και ότι οι Ρώσοι υφίστανται διακρίσεις. Ομως δεν αμφισβήτησε τις αναφορές του Μπερνς στην πολεμική προετοιμασία της Ρωσίας.
Ο Μπερνς και η κουστωδία του έφυγαν, κατά τον συγγραφέα του «War», από τη ρωσική πρωτεύουσα προβληματισμένοι επειδή ο Πούτιν είχε καταλήξει σε μια απόφαση σχετικά με τα σχέδια εισβολής του. «Εφυγα με μια πολύ έντονη εντύπωση ότι ο Πούτιν έχει μόλις αποφασίσει να πάει στον πόλεμο» έγραψε ο επικεφαλής της CIA σε ένα εμπιστευτικό τηλεγράφημα προς τον Μπάιντεν, πάντα σύμφωνα με το βιβλίο. «Θα είναι ο μεγαλύτερος επίγειος πόλεμος στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο» κατέληξε ο Μπερνς.
«Ο Τραμπ θαυμάζει τον Πούτιν»
Εκτός από την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ πίστευαν επίσης ότι ο Πούτιν είχε υπολογίσει την εναλλαγή των κομμάτων εξουσίας στη Γερμανία, μεταξύ της Ανγκελα Μέρκελ και του διαδόχου της Ολαφ Σολτς, το 2021, τις γαλλικές εκλογές του 2022 και άλλα ευρωπαϊκά ζητήματα ατζέντας. Στο ίδιο πόνημα ο Γούντγουορντ ισχυρίζεται επίσης ότι ο Τραμπ διατηρεί σχέσεις με τον Πούτιν από τότε που άφησε την εξουσία, το 2020. Ισχυρίζεται ότι έχουν μιλήσει έως και επτά φορές και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Τραμπ είναι χειρότερος πρόεδρος από τον Νίξον.
«Ο Τραμπ ζηλεύει τις δικτατορικές εξουσίες του Πούτιν» λέει ο Γούντγουορντ. «Λατρεύει την αυτοκρατορία. Του αρέσει η ιδέα ότι ο Πούτιν έχει όλη αυτή τη δύναμη, σχεδόν τον ζηλεύει… Αυτό είναι ένα μέρος του κινδύνου. Ζούμε σε δημοκρατία και πολλοί άλλοι υποψήφιοι έχουν μιλήσει και μιλούν για τη δύναμη της δημοκρατίας. Ο Τραμπ όμως μιλάει για τη δύναμη της αυταρχικής εξουσίας. Τη θαυμάζει».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News