Τηλεδιάσκεψη του Τζο Μπάιντεν με τον ρώσο ομολογό του Βλαντίμιρ Πούτιν μεθοδεύουν οι ΗΠΑ, κατά το πρότυπο εκείνης που έγινε προσφάτως μεταξύ του αμερικανού προέδρου και του κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ. Το θέμα εθίγη εμμέσως από την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, την Τζεν Ψάκι, με την εξής δήλωση: «Η διπλωματία υψηλού επιπέδου είναι προτεραιότητα του προέδρου». Και αμέσως μετά η Ψάκι μνημόνευσε και την τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν-Σι. Δεν υπάρχει άλλη πληροφόρηση, πόσο μάλλον κάποια επιβεβαίωση, από την Ουάσινγκτον, ωστόσο είναι προφανές ότι η αμερικανική πλευρά με την κίνηση που ετοιμάζει αποσκοπεί στην απόσπαση της δέσμευσης του Πούτιν ότι δεν θα επιχειρήσει εκ νέου εισβολή στην Ουκρανία – διότι αυτή επαπειλείται, έγραψε ο Guardian.
Η διεθνής συγκυρία είναι δύσκολη: στην Απω Ανατολή η Κίνα απειλεί την Ταϊβάν, ενώ στην Ανατολική Ευρώπη η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι ουκρανοί επιτελικοί στρατιωτικοί, η Ρωσία έστειλε περίπου 100.000 στρατιώτες στη συνοριογραμμή και ετοιμάζεται να επιτεθεί αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Οι διεθνείς αναλυτές δεν συμμερίζονται την άποψη των Ουκρανών, κρίνοντας ότι οι Ρώσοι, αν επιτεθούν, θα ρισκάρουν πολλά για να κερδίσουν ελάχιστα. Πάντως ούτε αυτοί στοιχηματίζουν ότι η περίπτωση της εισβολής αποκλείεται. Αβεβαιότητα, λοιπόν. Κάποιοι –Δυτικοί, πάντα– αμφισβητούν και τους αριθμούς που ανακοινώνουν οι Ουκρανοί, λέγοντας ότι 70.000 ρώσοι στρατιώτες υπάρχουν στην περιοχή εδώ και πολύν καιρό, αλλά σε τοποθεσίες απέχουσες από τα σύνορα περί τα 700 χιλιόμετρα.
Η θέση των ΗΠΑ είναι περίεργα άβολη: ούτε μπορούν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία στην τύχη της, έρμαιο στις ορέξεις της Ρωσίας, ούτε όμως μπορούν και να διακινδυνεύσουν κλιμάκωση της έντασης. Η λεκτική στήριξη δίδεται στο Κίεβο με κάθε ευκαιρία, όπως προ ημερών, με την ευκαιρία της επετείου του λιμού της δεκαετίας του ’30, επί Στάλιν, όταν πέθαναν εκατομμύρια Σοβιετικοί από πείνα, όχι μόνο στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε «την αταλάντευτη υποστήριξή των ΗΠΑ στην κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Τέτοιες δηλώσεις εκστομίζονται με στόχο τη αποτροπή της κίνησης του αντιπάλου, όμως η επανάληψή τους εντείνει το δίλημμα που θα αντιμετωπίσει ο Μπάιντεν στην περίπτωση που ο Πούτιν δεν μπλοφάρει.
Το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με το οποίο συνομίλησε ο Guardian συγκλίνει στην άποψη ότι οι Αμερικανοί, με τα συνεχή μηνύματα υποστήριξης που εκπέμπουν προς το Κίεβο, ενδέχεται να φθάσουν στο σημείο της λήψης απόφασης υπέρ της πράξης ή υπέρ της απραξίας. Στην πρώτη περίπτωση ο όλεθρος θα αφορά όλον τον κόσμο, διότι θα υπάρξει πολεμική σύγκρουση Δύσης-Ρωσίας, στη δεύτερη μόνο το κύρος των ΗΠΑ, αφού θα φανούν τελείως αδύναμες απέναντι στους Ρώσους. Υπάρχουν όμως και εκτιμήσεις ότι δεν απαιτείται εμπλοκή των ΗΠΑ, καθώς οι εγγυήσεις ασφαλείας που θα ζητήσουν από τους Ρώσους περιλαμβάνουν πολλές άλλες επιλογές.
Ο Λευκός Οίκος σκέπτεται αν, τελικά, πρέπει να πυκνώσει τις παραδόσεις όπλων στους Ουκρανούς, λόγου χάρη τους αντιαρματικούς πυραύλους «Javelin» και τους αντιαεροπορικούς πυραύλους «Stinger». Κάποιοι στην κυβέρνηση Μπάιντεν λένε ότι τέτοια κίνηση θα πολλαπλασίαζε το κόστος της ρωσικής εισβολής, άρα θα ήταν ικανή να εξαναγκάσει τον Πούτιν σε δεύτερες και ηρεμότερες σκέψεις. Αλλοι όμως πρεσβεύουν ότι θα ήταν μία επικίνδυνη κλιμάκωση, και μάλιστα από αμερικανικής πλευράς, η οποία θα πυροδοτούσε τον φόβο πως επίκειται επίθεση των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ, συνεπώς θα έριχνε λάδι στη φωτιά και νερό στον μύλο της ουκρανικής πολιτικής του Πούτιν.
Οπως χαρακτηριστικά δηλώθηκε από τα έμπειρα χείλη πρώην προεδρικής συμβούλου, οι ΗΠΑ «θα είναι καταδικασμένες αν το διαπράξουν, ομοίως και αν δεν το διαπράξουν». Οι Αμερικανοί είναι αναγκασμένοι, λοιπόν, να συνθηκολογήσουν στο Ουκρανικό ή να διακινδυνεύουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Και η λύση στο πρόβλημα διαφαίνεται μόνο μέσα από την άμβλυνση των φόβων της Ρωσίας: πρέπει να αποκλειστεί ρητώς η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Είναι όμως εφικτό αυτό σε μία τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν-Πούτιν; Οχι. Μπορεί να υπάρξει η οποιαδήποτε συμφωνία ΗΠΑ και Ρωσίας στο ζήτημα της γεωστρατηγικής σταθερότητας, χωρίς όμως να τεθεί το Ουκρανικό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εξάλλου, και οι Ευρωπαίοι (η ΕΕ) πρέπει να ερωτηθούν.
Γενική, πάντως, είναι η πεποίθηση που έχουν σχηματίσει οι Δυτικοί διεθνολόγοι ότι ο Πούτιν όταν είπε πως η Ρωσία δεν θα επιτρέψει ποτέ την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, το εννοούσε και δεν μπλοφάριζε…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News