368
Σημασία έχει η συμμετοχή. H Χεντ Ζάζα σε ηλικία 12 ετών και 205 ημερών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο | REUTERS/Luisa Gonzalez

Το Ολυμπιακό όνειρο μιας 12χρονης από τη Συρία

Sportscaster Sportscaster 24 Ιουλίου 2021, 11:36
Σημασία έχει η συμμετοχή. H Χεντ Ζάζα σε ηλικία 12 ετών και 205 ημερών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο
|REUTERS/Luisa Gonzalez

Το Ολυμπιακό όνειρο μιας 12χρονης από τη Συρία

Sportscaster Sportscaster 24 Ιουλίου 2021, 11:36

Η Χεντ Ζάζα, από τη Συρία, στον πρώτο προκριματικό γύρο του πινγκ-πονγκ, τα ξημερώματα του Σαββάτου, αποκλείστηκε από τη Γία Λιού, η οποία στο Τόκιο αγωνίζεται με τα χρώματα της Αυστρίας. Η Λιού επικράτησε με 4-0 σετ (11-4, 11-9, 11-3, 11-5).

Θα ήταν η πιο αδιάφορη είδηση της ημέρας, αν η Ζάζα δεν μετρούσε μόλις 12 χρόνια ζωής. Για την ακρίβεια, 12 ετών και 205 ημερών – η νεαρότερη αθλήτρια που εμφανίστηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες τα 52 τελευταία χρόνια, μετά την 11χρονη Μπεατρίς Χούστιου, η οποία είχε πάρει μέρος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 1968 (στο καλλιτεχνικό πατινάζ).

Ο πιο μικρός σε ηλικία αθλητής που έχει μετάσχει στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού είναι Ελληνας: ο γυμναστής Δημήτριος Λούνδρας, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896 στην Αθήνα. Ηταν μόλις 10 ετών. Κατέκτησε, μάλιστα, το χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό.

Παρά την ήττα της, η Ζάζα έγραψε ιστορία, κι έζησε μια εμπειρία που σχεδόν όλοι οι αθλητές -και αθλήτριες- ονειρεύτηκαν, όμως στην πλειονότητά τους δεν γεύτηκαν ποτέ.

Είχε εξασφαλίσει την πρόκρισή της στο Τόκιο, συμμετέχοντας σε διάφορες διεθνείς διοργανώσεις, όπου απέκλεισε αθλήτριες με πολύ περισσότερα χρόνια εμπειρίας στο άθλημα, κι έγινε η πρώτη αθλήτρια που εκπροσώπησε τη Συρία στην επιτραπέζια αντισφαίριση, σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Πριν φτάσει στο Τόκιο είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια στη χώρα της, σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Αρχισε να παίζει πινγκ-πονγκ όταν ήταν πέντε ετών, ακολουθώντας τα βήματα του αδελφού της, όπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο BBC: «Ηταν πρωταθλητής Συρίας, και ήθελα να του μοιάσω. Εβλεπα τους αγώνες του σε βίντεο, κι εκείνος με ενθάρρυνε. Μου έλεγε πως, αν δούλευα σκληρά, θα μπορούσα να φτάσω πολύ ψηλά».

Η μικρή τα κατάφερε, και μάλιστα κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Με καθημερινές, πολύωρες προπονήσεις σε παλιά τραπέζια που ήταν τοποθετημένα πάνω σε τσιμέντο, σε μια αίθουσα όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν, ή και ξεπερνούν, τους 40 βαθμούς Κελσίου. Μόνο πρωινές, καθώς στη Χάμα, την πόλη της, που έχει πληγεί πολύ βαριά από τον πόλεμο, οι διακοπές ρεύματος είναι ο κανόνας.

Δυστυχώς, το ταξίδι της στο όνειρο δεν κράτησε πολύ. Η Χεντ Ζάζα θα προσπαθήσει να επιστρέψει, το 2024 στο Παρίσι – ακόμη δεν θα έχει κλείσει τα 16. Μέχρι τότε θα συνεχίσει να ζει στη Χάμα, αλλά, πλέον, θα προπονείται σε ένα κανονικό, ολοκαίνουργο τραπέζι του πινγκ-πονγκ. Προσφορά της παγκόσμιας ομοσπονδίας αντισφαίρισης, σε ένα παιδί με μεγάλο ταλέντο και ακόμη μεγαλύτερο κουράγιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...