338
Δορυφορική φωτογραφία πυρκαγιάς στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου | Shutterstock

Aνέπαφο το οικοσύστημα μόνο στο… 3% της Γης

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2021, 19:30
Δορυφορική φωτογραφία πυρκαγιάς στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου
|Shutterstock

Aνέπαφο το οικοσύστημα μόνο στο… 3% της Γης

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2021, 19:30

Οικολογικά ανέπαφο, δηλαδή χωρίς απώλειες σε χλωρίδα και πανίδα, παραμένει μόνο το 3% της Γης, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.

Οπως γράφει ο Guardian, τα σημεία που παραμένουν «παρθένα», βρίσκονται στον Αμαζόνιο και στο τροπικό δάσος του Κονγκό, στα δάση και στην τούντρα της ανατολικής Σιβηρίας και του βόρειου Καναδά και στη Σαχάρα.

Γάτες, καμήλες, αλεπούδες, κουνέλια, κατσίκια και άλλα «επεμβατικά αλλοδαπά είδη», δηλαδή ζώα που έχουν εισβάλει σε περιοχές όπου δεν ζούσαν πριν, ευθύνονται κατά μεγάλο μέρος για την αλλαγή στις ισορροπίες της φύσης.

Οι ερευνητές προτείνουν την επανεισαγωγή μικρού αριθμού ειδών που ζούσαν στις περιοχές και έχουν εξαφανιστεί ή απειλούνται με εξαφάνιση, όπως έγινε πρόσφατα με τους λύκους στο εθνικό πάρκο των ΗΠΑ στο Γέλοστοουν, καθώς θεωρούν ότι αυτό θα βοηθήσει να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση το 20% των εκτάσεων του πλανήτη.

Η εξαφάνιση των ειδών

Προηγούμενες αναλύσεις, με βάση δορυφορικές φωτογραφίες, είχαν βρει ότι το 20-40% της παγκόσμιας έκτασης έχει μείνει ανέπαφη από τον άνθρωπο, όμως, αυτές είχαν λάβει υπόψιν τους την κατάσταση της χλωρίδας.

Οι βρετανοί επιστήμονες που έκαναν την καινούργια έρευνα, σημειώνουν ότι από ψηλά, μπορεί τα δάση και η φύση να φαίνονται ανέπαφα, όμως στο έδαφος, έχουν εξαλειφθεί σημαντικά είδη.

«Σε πολλές περιοχές που θεωρούνταν ανέπαφες, πολλά είδη έχουν εξαφανιστεί λόγω κυνηγιού, ασθένειας ή αλλοδαπών ειδών», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, Αντριου Πλάμπτρε.

Αλλοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ανάλυση αυτή για κάποιες περιοχές βασίζεται σε ελλιπή στοιχεία προηγούμενων αιώνων για την πανίδα, ενώ πρέπει να λάβουν υπόψη τους και τις αλλαγές που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Είναι ευρέως αποδεκτό στον επιστημονικό κόσμο πάντως, ότι ο πλανήτης βιώνει μία κρίση βιοποικιλότητας με πολλά είδη, από τα λιοντάρια έως τα έντομα, να απειλούνται με εξαφάνιση, με ολέθριες πιθανές συνέπειες σε αποθέματα και ποιότητα τροφής και πόσιμου νερού και στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η έρευνα χρησιμοποίησε χάρτες και δεδομένα από το Κόκκινο Ββλίο Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ενωσης Προστασίας της Φύσης. Τα στοιχεία αφορούσαν κυρίως θηλαστικά, αλλά και πτηνά, ψάρια, φυτά, ερπετά και αμφίβια.

Καθόλου τυχαία, πολλές από τις ανέπαφες περιοχές βρίσκονται σε εδάφη που διαχειρίζονται κοινότητες ιθαγενών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...