Θυμίζει ταινία ή και καρτούν: η λέξη «βοήθεια» («help» στα αγγλικά, που είναι μικρότερο και πιο εύκολο) έχει γραφτεί εκατομμύρια φορές σε κάποια φανταστική άμμο, αλλά σπανίως έχει σώσει πραγματικά ζωές. Και όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση το έκανε. Και μάλιστα για δεύτερη φορά στο ίδιο απομονωμένο νησί της Μικρονησίας.
Τρεις ψαράδες έμειναν για περισσότερο από μία εβδομάδα στην ατόλη Πίκελοτ, που βρίσκεται στις Ομοσπονδιακές Πολιτείες της Μικρονησίας, πριν τους περισυλλέξει η αμερικανική ακτοφυλακή. Οι τρεις άνδρες, γράφει ο Guardian, είχαν σχηματίσει τη λέξη «help» στην άμμο χρησιμοποιώντας κλαδιά από φοίνικες και το μήνυμά τους είδε ένα διερχόμενο αεροπλάνο.
Η πλοκή έχει και μια ενδιαφέρουσα πτυχή, καθώς ένας από τους άνδρες της ακτοφυλακής που βγήκε στη στεριά για να τους σώσει είναι συγγενής ενός από τους ψαράδες –τρίτος εξάδελφος με το ίδιο επίθετο– και μιλάει την τοπική γλώσσα.
Οι τρεις ψαράδες είχαν βγει στα ανοιχτά την Κυριακή του Καθολικού Πάσχα με τη μήκους 7 μ. βάρκα τους. Ναυάγησαν στην ατόλη και επιβίωσαν τρώγοντας καρύδες, όπως είπαν οι ίδιοι. Αξιωματούχοι της ακτοφυλακής είπαν ότι αν δεν είχαν γράψει το μήνυμα, δεν θα είχαν βρεθεί ποτέ.
«Ηταν αξιοσημείωτη η θέλησή τους να βρεθούν. Εγραψαν “ΒΟΗΘΕΙΑ” στην παραλία χρησιμοποιώντας φύλλα φοίνικα και αυτό οδήγησε στην ανακάλυψή τους» είπε η υπολοχαγός της ακτοφυλακής Τσέλσι Γκαρσία. «Αυτή η ευρηματικότητα υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την καθοδήγηση των προσπαθειών διάσωσης απευθείας στην τοποθεσία τους».
Η έρευνα βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη, καθώς συγγενείς τους είχαν ειδοποιήσει τις Αρχές ότι οι άνδρες είχαν ξεκινήσει από την ατόλη Πόλοβατ, περίπου 180 χλμ. από το σημείο όπου διασώθηκαν, και δεν είχαν επιστρέψει. Το σκάφος τους διέθετε μόνο έναν εξωλέμβιο κινητήρα.
Το κέντρο διάσωσης του Λιμενικού Σώματος στο Γκουάμ ξεκίνησε εναέρια έρευνα σε μια περιοχή άνω των 78.000 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων, αλλά δυσκολεύτηκε από τις κακές καιρικές συνθήκες. Το μήνυμα βοήθειας εντοπίστηκε τελικά την Κυριακή από ένα αναγνωριστικό τζετ P-8A του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που εδρεύει στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, και ακολούθως το πλήρωμα ενός αεροσκάφους της ακτοφυλακής HC-130J Hercules έριξε έναν ασύρματο και φαγητό στο νησί.
Οι άνδρες ανέφεραν ότι ήταν καλά στην υγεία τους και ότι έτρωγαν καρύδες και έπιναν από ένα πηγάδι γλυκού νερού στην ατόλη, η οποία είναι περιστασιακή στάση για τους ψαράδες της Μικρονησίας. Η θαλάσσια διάσωση, όπως αναφέρει ο Guardian, έγινε την Τρίτη 9 Απριλίου. Ο αξιωματικός της ακτοφυλακής Γιουτζίν Χαλίσλιους ήταν από τους πρώτους που βγήκαν στη στεριά.
«Μπορούσα να διακρίνω στο πρόσωπό τους την έκπληξη: “Ποιος είναι αυτός ο τύπος που μπορεί να μιλήσει τη γλώσσα μας;”» είπε ο Χαλίσλιους στο CNN, προσθέτοντας ότι εξεπλάγησαν ακόμη περισσότερο όταν τους είπε το όνομά του. «Είναι τρελό, ανακάλυψα ότι έχω σχέση μαζί τους. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι είμαι με το Λιμενικό Σώμα, που προσπαθεί να τους σώσει».
Οι άνδρες τού είπαν ότι η βάρκα τους είχε καταστραφεί από θαλασσοταραχή και ο εξωλέμβιος κινητήρας χάλασε, έτσι έπλευσαν με τα κουπιά ως την ατόλη.
Το Πίκελοτ είναι ένα μικροσκοπικό και απομακρυσμένο κοραλλιογενές νησί έκτασης μόλις 31 στρεμμάτων, πάνω από 640 χλμ. νοτιοανατολικά του Γκουάμ. Μια σχεδόν πανομοιότυπη διάσωση είχε λάβει χώρα εκεί πριν από τέσσερα χρόνια, όταν τρεις ναυτικοί που ξέμειναν από καύσιμα και βγήκαν στην ατόλη έγραψαν «SOS» με φύλλα φοίνικα.
Το μήνυμά τους εντοπίστηκε από αεροσκάφος ανεφοδιασμού της αμερικανικής αεροπορίας και σώθηκαν αρκετές ημέρες αργότερα από ένα σκάφος της Μικρονησίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News