1650
Στις φωτογραφίες, το καινούργιο «παλάτι» της Μπαρτσελόνα μοιάζει με το αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης. Ακόμη και σε μακέτα κόβει την ανάσα | manicaarchitecture.com

Το νέο «παλάτι» της Μπαρτσελόνα θα μείνει μακέτα;

Sportscaster Sportscaster 16 Μαρτίου 2016, 13:05
Στις φωτογραφίες, το καινούργιο «παλάτι» της Μπαρτσελόνα μοιάζει με το αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης. Ακόμη και σε μακέτα κόβει την ανάσα
|manicaarchitecture.com

Το νέο «παλάτι» της Μπαρτσελόνα θα μείνει μακέτα;

Sportscaster Sportscaster 16 Μαρτίου 2016, 13:05

Ανίκητη, θεαματική, γεμάτη αυτοπεποίθηση, χωρίς βεντετισμούς από τις πριμαντόνες της και μουρμούρες στην εξέδρα. Τι άλλο θέλει μια ομάδα, για να είναι ευτυχισμένη; Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα απολαμβάνουν και οι ίδιοι την μπάλα που παίζουν, ενώ οι οπαδοί της -άνθρωποι κάθε ηλικίας, κοινωνικής τάξης και μορφωτικού επιπέδου- συρρέουν στο «Καμπ Νου», ακόμη και σε παιχνίδια με διόλου ελκυστικούς αντιπάλους, όπως η Χετάφε (87.000 θεατές), για να κοινωνήσουν αυτή την ποδοσφαιρική μαγεία. Σε κανένα άλλο γήπεδο -αυτή την εποχή- δεν συναντά κανείς τόση ευδαιμονία.

Ενίοτε, όμως, τα φαινόμενα απατούν. Αυτός ο σύλλογος, που οι φίλοι καμαρώνουν και οι ανταγωνιστές φθονούν, έχει ένα μεγάλο βάσανο. Η «κρίση χρέους», που τον ταλανίζει εδώ και χρόνια, απειλεί να αφήσει στα χαρτιά το νέο «Καμπ Νου». Το πρότζεκτ για το καινούργιο «παλάτι» της Μπαρτσελόνα παρουσιάστηκε -προ ημερών- με κάθε λεπτομέρεια, αφήνοντας άφωνους όσους το είδαν. Με κάθε λεπτομέρεια, εκτός από μια: ποιος θα πληρώσει για την κατασκευή του.

Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται στα 600 εκατ. ευρώ, αν και κάποιοι υπολογισμοί το ανεβάζουν κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, μαζί με τις περιφερειακές κατασκευές (πάρκα, μουσεία, πολυτελή ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα κ.λ.π.). Το σχέδιο προβλέπει ότι η χρηματοδότηση θα προέλθει από τρεις ισόποσες πηγές: 200 εκατ. ευρώ από δανεισμό, 200 εκατ. από το χορηγό που θα «βαφτίσει» το νέο γήπεδο και 200 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που σταδιακά θα φέρνει το ίδιο το «Καμπ Νου» (από τις σουίτες του, τις θέσεις των VIP και τις υπόλοιπες δράσεις εμπορικής εκμετάλλευσης). Μακάρι να ήταν τόσο απλό…

camp_nou_foster_and_partners_002_big
Το πρότζεκτ για το καινούργιο «παλάτι» της Μπαρτσελόνα παρουσιάστηκε -προ ημερών- με κάθε λεπτομέρεια, αφήνοντας άφωνους όσους το είδαν (manicaarchitecture.com)

Αν και είναι τρίτη στον κατάλογο (της Deloitte) των ποδοσφαιρικών κλαμπ της Ευρώπης με τα μεγαλύτερα έσοδα, η Μπαρτσελόνα δεν έχει χρήματα. Αντιθέτως, έχει υπέρογκα χρέη. Ακόμα πληρώνει αμαρτίες του παρελθόντος. Το 2010, τα συσσωρευμένα χρέη της ήταν 442 εκατ. ευρώ. Τον Οκτώβριο του 2015 είχαν πέσει στα 328 εκατ. ευρώ. Επειτα και από το πρόσφατο σκάνδαλο, με το δάνειο που έλαβε η Ρεάλ Μαδρίτης για να αγοράσει τον Γκάρεθ Μπέιλ, πολύ δύσκολα θα βρεθεί τράπεζα να της δανείσει ένα τέτοιο (αν δεν χρειαστεί μεγαλύτερο) ποσό. Οικονομικοί αναλυτές εξηγούν ότι ο σύλλογος έχει τρεις επιλογές: να ρίξει το χρέος της κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ, να βρει τα χρήματα που λείπουν από κάποιους χορηγούς ή να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Δύσκολες και οι τρεις.

Το νέο γήπεδο θα απογειώσει την Μπαρτσελόνα στον εμπορικό τομέα. Αρκεί να βρεθεί ποιος -και πώς- θα το πληρώσει. Προς το παρόν, τα λάθη του παρελθόντος βάζουν τρικλοποδιές στο ποδόσφαιρο του μέλλοντος

Για να εξοικονομήσει 128 εκατ. ευρώ, η Μπαρτσελόνα θα πρέπει να διαλύσει την ομάδα της. Οχι μόνο να μην κάνει μετεγγραφές (π.χ. του Πογκμπά, που τον θέλουν πολύ στη Βαρκελώνη), αλλά και να αποδυναμώσει το υφιστάμενο ρόστερ της. Οι ήδη συμφωνημένες αυξήσεις αποδοχών στα συμβόλαια του Μέσι και του Νεϊμάρ θα επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό του συλλόγου, γεγονός που μπορεί ενεργοποιήσει (πάλι) τις κυρώσεις του Financial Fair Play. Το ετήσιο συμβόλαιο του Μέσι -μαζί με τους φόρους- θα αγγίξει τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ του Νεϊμάρ θα ξεπεράσει τα 40 εκατ. Οπως έγραψε η AS, αντίστοιχες αυξήσεις θα δοθούν στον Ινιέστα, τον Σουάρες και τον Μπουσκέτς.

Χορηγοί πρόθυμοι να καλύψουν τη μαύρη τρύπα, δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Αντιθέτως, αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, εδώ και μερικούς μήνες. Η Μπαρτσελόνα είναι «στα μαχαίρια» με τους δυο σημαντικότερους χορηγούς της: την Qatar Airways και τη NIKE. Τον περασμένο Οκτώβριο, οι συζητήσεις με την καταριανή αεροπορική εταιρεία για επέκταση της συνεργασίας τους (χορηγία φανέλας) και πέραν της σεζόν 2015-2016 κατέληξαν σε αδιέξοδο. Ο σύλλογος διέκοψε τις διαπραγματεύσεις, καθώς θεωρεί πως τα περίπου 30 εκατ. ευρώ το χρόνο που εισπράττει είναι πολύ λίγα. Δικαίως, αν σκεφτεί κανείς ότι το αντίστοιχο ποσό που εισπράττει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τη Chevrolet, για να την διαφημίζει στη φανέλα της, ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και με τη NIKE. Η PUMA δίνει στην Αρσεναλ τα διπλάσια και η Adidas στη Ρεάλ τα πενταπλάσια χρήματα. Οι σχέσεις της Μπαρτσελόνα με τη NIKE έχουν ψυχρανθεί και για άλλον ένα λόγο. Ο σύλλογος όφειλε να έχει παραγγείλει στην εταιρεία αθλητικών ειδών τις φανέλες της επόμενης σεζόν, εδώ και δυο μήνες. Γιατί καθυστερεί; Επειδή δεν γνωρίζει με ποιανού χορηγού τη φίρμα θα πρέπει να τυπωθούν. Ούτε καν, αν θα υπάρχει χορηγός.

campnou7
Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται στα 600 εκατ. ευρώ, αν και κάποιοι υπολογισμοί το ανεβάζουν κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ (manicaarchitecture.com)

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μάλλον αποκλείεται. Φαίνεται πως οι μέτοχοι – μέλη του συλλόγου είναι απρόθυμοι να επενδύσουν περισσότερα χρήματα, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Τα τελευταία 25 χρόνια η Μπαρτσελόνα επιχείρησε δυο φορές να ανακαινίσει το γήπεδό της και ζήτησε τη συνδρομή των μελών της για να συγκεντρωθεί το αναγκαίο ποσό. Την πρώτη φορά, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε. Τη δεύτερη, το 2010, ο πρόεδρος Ζοάν Λαπόρτα ανέθεσε στο διάσημο άγγλο αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ την ανακατασκευή του γηπέδου, με την προσθήκη 10.000 θέσεων και την κατασκευή σκεπάστρου πάνω από το μεγαλύτερο μέρος των εξεδρών. Για να πληρώσει τις εργασίες, αναγκάστηκε να πουλήσει 130.000 εκτάρια γης γύρω από το «Καμπ Νου», στην περιοχή Λες Κορτς. Εκεί που έστεκε το παλιό γήπεδο. Και πάλι, δεν κουνήθηκε ούτε ένα τούβλο. Διότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν, εξαφανίστηκαν. Τα κατάπιε κι αυτά το αδηφάγο χρέος.

Ακόμη και τα 200 εκατ. ευρώ που προϋπολογίζει η Μπαρτσελόνα ως έσοδα από το ίδιο το «Καμπ Νου», είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος. Διότι το σχέδιο προβλέπει μια πρωτοφανή καινοτομία: όσο το νέο γήπεδο θα κατασκευάζεται πάνω στο παλιό, το παλιό θα λειτουργεί κανονικά! Από τον Ιούνιο του 2017, που θα γίνει η κατεδάφιση του πρώτου διαζώματος στα δυο «πέταλα», μέχρι τον Ιούλιο του 2020 που θα αρχίσει να κατασκευάζεται η οροφή, η χωρητικότητα του γηπέδου θα αυξομειώνεται (από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Μάιο του 2018 θα πέσει στους 79.948 θεατές) και πολλές από τις εμπορικές χρήσεις σταδιακά θα αναστέλλονται. Το γήπεδο θα είναι πλήρως εκμεταλλεύσιμο με την ολοκλήρωση των εργασιών, τον Φεβρουάριο του 2021, με χωρητικότητα 105.053 θεατών.

Οσο για την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν έχει την παραμικρή διάθεση να βοηθήσει το καμάρι της πόλης. Η 43χρονη δήμαρχος της Βαρκελώνης Αντα Κολάου, αριστερή ακτιβίστρια -η καταλανική εκδοχή των Podemos-, θεωρεί το πρότζεκτ πεταμένα λεφτά. Αντί για αθλητικές εγκαταστάσεις, θα ήθελε να χτιστούν νοσοκομεία, σχολεία, κέντρα φροντίδας για τους ανήμπορους και τους ηλικιωμένους.

barcelona-stadium1
Ολες οι θέσεις του νέου «Καμπ Νου» θα έχουν απρόσκοπτη θέα προς όλο το μήκος και πλάτος του αγωνιστικού χώρου (manicaarchitecture.com)

Στις φωτογραφίες, το συγκρότημα του νέου αθλητικού κέντρου μοιάζει με το αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης. Ακόμη και σε μακέτα κόβει την ανάσα. Περιλαμβάνει την αναδόμηση του σημερινού γηπέδου (με κόστος 360 εκατ. ευρώ – το 60% του συνόλου), νέο γήπεδο μπάσκετ (το 15% του υπόλοιπου ποσού), γήπεδο για τη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα (το 4% του υπόλοιπου ποσού), έργα βελτίωσης της περιοχής Λες Κορτς, του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, περιφερειακές κατασκευές (ξενοδοχεία, καταστήματα, αμφιθέατρα, πάρκα κ.ά.) και υπόγειο πάρκινγκ, ώστε να αξιοποιηθεί η έκταση του υπάρχοντος -που είναι επίγειο- για άλλους σκοπούς. Επίσης, θα κατασκευαστεί με προδιαγραφές απόλυτης εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας.

Ολες οι θέσεις του νέου «Καμπ Νου» θα έχουν απρόσκοπτη θέα προς όλο το μήκος και πλάτος του αγωνιστικού χώρου, αλλά και προς το καινούργιο υπερσύγχρονο matrix υψηλής ευκρίνειας. Τα καθίσματα θα είναι πιο άνετα και εργονομικά, οι διάδρομοι θα μεγαλώσουν, οι υποδομές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα βελτιωθούν και οι σουίτες, οι χώροι εστίασης, οι ζώνες των VIP, τα σαλόνια υποδοχής και τα αποδυτήρια θα θυμίζουν πολυτελέστατο ξενοδοχείο.

Το πρότζεκτ τέθηκε -ουσιαστικά- σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2014 με ένα δημοψήφισμα, στο οποίο υπερψηφίστηκε από το 72,3% των μελών της Μπαρτσελόνα. Κατά του έργου ψήφισε το 25,5%. Ηταν το δεύτερο δημοψήφισμα στην ιστορία του συλλόγου, έπειτα από εκείνο του 1950 που είχε αποφασίσει την ανέγερση του σημερινού «Καμπ Νου». Ακολούθησε η σύσταση εννεαμελούς επιτροπής για να τρέξει το «Espai Barca» (έτσι ονομάστηκε το σχέδιο), που απαρτίζεται από πέντε διοικητικά στελέχη της Μπαρτσελόνα -μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Λαπόρτα και ο αρχιτέκτονας Χουάν Πάμπλο Μιτγιάνς, γιος του Φρανσέσκ Μιτγιάνς που έχτισε το υφιστάμενο γήπεδο- τρεις εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Καταλονίας και τον αναπληρωτή διευθυντή της Πολεοδομίας της Βαρκελώνης.

campnou
Στις φωτογραφίες, το συγκρότημα του νέου αθλητικού κέντρου μοιάζει με το αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης (manicaarchitecture.com)

Η επιτροπή ανέθεσε το σχεδιασμό και την κατασκευή του έργου στην ιαπωνική κατασκευαστική εταιρεία «Nikken Sekkei» και σε δυο καταλανούς αρχιτέκτονες: τον Ζοάν Πασκουάλ και τον Ραμόν Αούσιο. Ανάμεσα στις τέσσερις φιναλίστ του διαγωνισμού ήταν και η εταιρεία που δημιούργησε το «Εμιρεϊτς», το εντυπωσιακό γήπεδο της Αρσεναλ. Αλλά μόνο οι ιάπωνες υποσχέθηκαν να τηρήσουν 100% τον απαράβατο όρο: ώσπου να ολοκληρωθεί το έργο, το «Καμπ Νου» δεν θα κλείσει ούτε για μια μέρα.

Ολα υπέροχα, αρκεί να βρεθούν τα χρήματα. Το 25,5% των μελών που καταψήφισαν το έργο, εξέφρασαν την άποψη ότι προέχει η ανάγκη να διατηρηθεί η ομάδα σε υψηλό επίπεδο. Οι πολλοί, που το υπερψήφισαν, πιστεύουν ότι -μακροπρόθεσμα- το γερασμένο «Καμπ Νου» θα στερήσει από το σύλλογο σημαντικά έσοδα. Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές γήπεδο -το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και τρίτο στον κόσμο (98.772 θέσεων), ένα από τα 28 πέντε αστέρων της UEFA. Θεμελιώθηκε τον Μάρτιο του 1954, όταν κρίθηκε ότι το «Καμπ ντε Λες Κορτς» των 60.000 θέσεων δεν χωρούσε τη μεγάλη Μπαρτσελόνα, και εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1957. Εζησε μεγάλες δόξες. Πάτησε το χορτάρι του η αφρόκρεμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου αλλά και όλη η καλή κοινωνία της μουσικής. Ακόμη και ο Πάπας Ιωάννης – Παύλος ο Β’, που το 1982 λειτούργησε μπροστά σε 120.000 πιστούς.

Αλλά, τώρα πια, απέχει 60 ολόκληρα χρόνια από τη σύγχρονη εποχή. Το νέο γήπεδο θα απογειώσει την Μπαρτσελόνα στον εμπορικό τομέα. Αρκεί να βρεθεί ποιος -και πώς- θα το πληρώσει. Προς το παρόν, τα λάθη του παρελθόντος βάζουν τρικλοποδιές στο ποδόσφαιρο του μέλλοντος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...