1284
| Reuters / CreativeProtagon

Το ΝΑΤΟ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης: Θα αντέξει ο Μπάιντεν;

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2024, 22:10
|Reuters / CreativeProtagon

Το ΝΑΤΟ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης: Θα αντέξει ο Μπάιντεν;

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2024, 22:10

Ο εορτασμός της 75ης επετείου του ΝΑΤΟ, την ερχόμενη εβδομάδα, είχε σχεδιαστεί εν μέρει ως φόρος τιμής στον Τζο Μπάιντεν. Τα υπόλοιπα 31 μέλη θα γιόρταζαν την ηγεσία του και την ανοικοδόμηση και επέκταση της συμμαχίας, υπό τη διακυβέρνησή του, όπως και τη σταθερή υποστήριξή του προς την Ουκρανία.

Ολα αυτά πριν από τη θλιβερή εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας. Τώρα, όπως λέει ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος στην Washington Post, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον μεταξύ 9-11 Ιουλίου θα είναι μια «στιγμή τρόμου». Ολα τα βλέμματα της Ευρώπης θα είναι στραμμένα στον Μπάιντεν, καθώς άπαντες αναρωτιούνται εάν μπορεί να ανακάμψει σωματικά και πολιτικά.

Εάν ο Μπάιντεν αποσυρθεί από την προεδρική εκστρατεία μέχρι την επόμενη εβδομάδα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα αναστενάξουν ανακουφισμένοι, γράφει στην Post ο Ντέιβιντ Ιγκνάσιους, ακόμα και αν μετά θα παρακολουθούν νευρικά τις κάλπες. Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να απομακρύνει πολύ τις Ηνωμένες Πολιτείες από τους ευρωπαίους συμμάχους. Αυτό που διαφημίζει το ΝΑΤΟ ως την πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο θα μπορούσε να παρασυρθεί σε φουρτουνιασμένες θάλασσες.

«Η Σύνοδος Κορυφής μετατράπηκε από ένα ενορχηστρωμένο θέαμα, σε μία από τις πιο ανήσυχες συγκεντρώσεις στη σύγχρονη εποχή», είπε ο αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η σιωπηλή ανησυχία μεταξύ των κορυφαίων αξιωματούχων Εθνικής Ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα ήταν ότι ένας αντίπαλος του ΝΑΤΟ μπορεί να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία κατά την οποία η ηγέτιδα χώρα του βρίσκεται σε πολιτικό κενό. Οι δύο πιθανοί ταραχοποιοί που απασχολούν περισσότερο τους αμερικανούς αξιωματούχους είναι η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν βλέπουν καμία επικείμενη κρίση. Είναι γεγονός, όμως, ότι η αντιπαλότητα ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ κλιμακώνεται στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες. Ο Μπάιντεν πέρασε δύο «κόκκινες γραμμές» όταν ενέκρινε την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS αυτήν την άνοιξη και στη συνέχεια ενέκρινε τη χρήση τέτοιων όπλων των ΗΠΑ εντός ρωσικού εδάφους.

Η Ρωσία απάντησε με ένα κύμα επιθέσεων δολιοφθοράς σε χώρες του ΝΑΤΟ, χτυπώντας εγκαταστάσεις που διανέμουν όπλα στην Ουκρανία, ενώ χτυπήματα σε στόχους εντός της Αμερικής δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής.

Η Βόρεια Κορέα είναι άλλος ένας «μπαλαντέρ». Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέφθηκε την Πιονγιάνγκ τον περασμένο μήνα και ανακοίνωσε μια «καινοτόμο» συμμαχία, στην οποία κάθε χώρα δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί την άλλη. Ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη νέα ρωσική μόχλευση για να δημιουργήσει νέες προκλήσεις. Ωστόσο, η ολομέλεια του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Βόρεια Κορέα την περασμένη εβδομάδα επικεντρώθηκε σε οικονομικά ζητήματα και όχι σε νέες στρατιωτικές απειλές.

Και άλλοι πρόεδροι των ΗΠΑ αντιμετώπισαν προβλήματα γήρατος, γράφει ο Ιγκνάσιους, αλλά αυτά αποσιωπήθηκαν. Ο Γούντροου Γουίλσον είχε ήδη καταρρεύσει στα τέλη Σεπτεμβρίου 1919. «Δεν φαίνεται να το καταλαβαίνω, αλλά έχω γίνει κομμάτια», είχε πει. Στη συνέχεια υπέστη το εγκεφαλικό, στις 2 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου. Ομως ο Γουίλσον υπηρέτησε κανονικά τον τελευταίο χρόνο της θητείας του, σε μεγάλο βαθμό αόρατος. Η σύζυγός του, Ιντιθ, ανέλαβε τον έλεγχο, γράφοντας στα απομνημονεύματά της ότι αποφάσιζε εκείνη «τι ήταν σημαντικό και τι όχι».

Η αδυναμία του προέδρου Φράνκλιν Ντ. Ρούζβελτ ήταν εμφανής έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του, στις 12 Απριλίου 1945. Αλλά, και πάλι, προστατεύτηκε από τη δημόσια θέα.

Ενας γιατρός εξέτασε τον Ρούζβελτ εκείνην την άνοιξη. Η αρτηριακή του πίεση ήταν 186 με 108. Σιγά σιγά πέθαινε, αλλά η σύζυγός του, Ελινορ, και ο στενός κύκλος του, το έκρυβαν. Καθώς ο Ρούζβελτ χειροτέρευε, έκανε μια αποφασιστική κίνηση: Αντικατέστησε τον αντιπρόεδρο Χένρι Γουάλας με τον Χάρι Σ. Τρούμαν. Ηταν μια από τις πιο σοφές αποφάσεις της προεδρίας του, επειδή ο Τρούμαν αποδείχθηκε ο σωστός πρόεδρος μετά τον ίδιο.

Ο Μπάιντεν προστατεύεται από τη σύζυγό του και τους συμβούλους του, όπως και οι προκάτοχοί του. Παραδέχεται την κούραση και την κακή του εμφάνιση στο ντιμπέιτ, αλλά, προς το παρόν, συνεχίζει την εκστρατεία του για δεύτερη θητεία.

Η ατζέντα της συνόδου κορυφής παραμένει εστιασμένη στη στήριξη της Ουκρανίας και στην πορεία της προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς και στην ενότητα της συμμαχίας, στην κατανομή των βαρών και στον εκσυγχρονισμό. Την Τετάρτη 3 Ιουλίου, η ομάδα εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν προετοίμαζε τις παρατηρήσεις του για τις κύριες συνόδους της ολομέλειας και καθόριζε ένα πρόγραμμα διμερών συναντήσεων με άλλους ηγέτες.

Ωστόσο, το ντιμπέιτ ενίσχυσε την υπάρχουσα ανησυχία –την οποία συμμερίζονται πολλά μέλη της συμμαχίας– ότι η εκστρατεία επανεκλογής του Μπάιντεν αντιμετωπίζει προβλήματα και ότι κινδυνεύουν να επιστρέψουν στα ταραγμένα χρόνια της περιφρόνησης του Ντόναλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ, τις προσβολές προς τους συναδέλφους του δυτικούς ηγέτες και τους επαίνους του για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αυτό για το οποίο ανησυχούν είναι ο Τραμπ, όχι ο Μπάιντεν», είπε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στην Post.

Ενα σημαντικό ερώτημα είναι εάν ο Μπάιντεν μπορεί να τα βγάλει πέρα κατά τη διάρκεια της τριήμερης εκδήλωσης που θα περιλαμβάνει σχεδόν 40 ηγέτες, τις συνοδείες τους, μια σειρά από κατ’ ιδίαν συναντήσεις και τις πιέσεις τού να είναι ο πιο σημαντικός ηγέτης του ΝΑΤΟ, σε μια στιγμή που οποιοδήποτε λάθος θα μπορούσε να σημάνει πολιτική καταστροφή.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι δεν υπάρχει η σκέψη να περιοριστεί η παρουσία του προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής και σημείωσαν ότι μια ατομική συνέντευξη Τύπου που είχε περιληφθεί στα προσχέδια της ημερήσιας διάταξης θα γίνει ως είχε σχεδιαστεί.

Εν μέσω της αυξανόμενης αναταραχής που προκλήθηκε από το ντιμπέιτ, ένας ανώτερος αξιωματούχος από χώρα του ΝΑΤΟ είπε ότι η Σύνοδος Κορυφής ήταν μια ευπρόσδεκτη στιγμή για να αξιολογηθεί ο Μπάιντεν διά ζώσης. Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες θα δουν τη συμπεριφορά του προέδρου στις αλληλεπιδράσεις τους μαζί του: στην ίδια τη Σύνοδο Κορυφής, σε μια δεξίωση, σε ένα δείπνο για τους ηγέτες και τους συζύγους τους και κατά τη διάρκεια προσωπικών συναντήσεων.

Ακριβώς όπως χαρακτήρισε το ντιμπέιτ απλώς «μια κακή νύχτα» για τον Μπάιντεν και ανέφερε τα επιτεύγματα της εσωτερικής του πολιτικής τα τελευταία τρία χρόνια, ο Λευκός Οίκος αυτήν την εβδομάδα εστίασε την προσοχή σε όσα θεωρεί επιτυχίες του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπάιντεν, όπως η ενότητα και η υποστήριξη για την Ουκρανία και η είσοδος στη συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

«Το ΝΑΤΟ έχει γίνει ισχυρότερο και έχει κερδίσει δύο ακόμη χώρες λόγω της ηγεσίας αυτού του προέδρου», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, στους δημοσιογράφους.

Απαντώντας σε ένα μπαράζ ερωτήσεων δημοσιογράφων σχετικά με την πνευματική οξύτητα και τη σωματική αντοχή του Μπάιντεν, η Ζαν-Πιέρ μίλησε για τους ξένους ηγέτες, οι οποίοι «βλέπουν τον πρόεδρο προσωπικά από κοντά τα τελευταία τρία χρόνια. Εχουν μιλήσει για την ηγεσία του. Επαίνεσαν την ηγεσία του. Ηταν περήφανοι που τον έβλεπαν ως πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών έπειτα από όσα βίωσαν στην τελευταία κυβέρνηση». Ως απόδειξη, σημείωσε ότι ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, σε συνέντευξή του, στο περιθώριο της συνάντησης της G7 τον περασμένο μήνα στην Ιταλία, επαίνεσε τον Μπάιντεν ως «έναν από τους πιο έμπειρους πολιτικούς στον κόσμο» και «έναν άνθρωπο που ξέρει ακριβώς τι κάνει».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρόσθεσε η Ζαν-Πιέρ, περιέγραψε τον πρόεδρο έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία τον Φεβρουάριο ως «πολύ σαφή και συγκεντρωμένο».

Ωστόσο, σύμφωνα με την Post, πολλές χώρες του ΝΑΤΟ είχαν αρχίσει να βλέπουν τα πράγματα και με διαφορετική οπτική, ακόμη και πριν από την περασμένη εβδομάδα. Τους τελευταίους μήνες, πρεσβείες και αξιωματούχοι έχουν εμπλακεί σε μια ξέφρενη προσπάθεια να οικοδομήσουν δεσμούς με ανθρώπους που θεωρούνται πιθανά μελλοντικά μέλη της ομάδας εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ, τόσο για να κατανοήσουν το πώς θα μπορούσε μια πιθανή κυβέρνησή του να τοποθετήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον κόσμο όσο και για να κερδίσουν την εύνοιά της.

Τα επιτελεία στη Σύνοδο Κορυφής θα «ανταλλάσσουν σημειώσεις», προσπαθώντας να κατανοήσουν την πραγματικότητα πίσω από τις απειλές και τις υποσχέσεις του Τραμπ, είπε στην Post ο Τζέιμς Τζ. Τάουνσεντ τζούνιορ, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου για την ευρωπαϊκή και πολιτική του ΝΑΤΟ. «Αν εκλεγεί, αν βρεθεί στον Λευκό Οίκο, θα πρέπει να δούμε πού θα το πάει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...