1078
O Μπόμπι Μουρ κρατά στο χέρι του το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966 μετά την επικράτηση της Αγγλίας επί της Δυτικής Γερμανίας | Daily Herald Archive/National Science & Media Museum/SSPL via Getty Images

Το μυστήριο της χαμένης φανέλας του Μπόμπι Μουρ

Sportscaster Sportscaster 26 Απριλίου 2023, 16:18
O Μπόμπι Μουρ κρατά στο χέρι του το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966 μετά την επικράτηση της Αγγλίας επί της Δυτικής Γερμανίας
|Daily Herald Archive/National Science & Media Museum/SSPL via Getty Images

Το μυστήριο της χαμένης φανέλας του Μπόμπι Μουρ

Sportscaster Sportscaster 26 Απριλίου 2023, 16:18

Φεβρουάριος του 1993. Ο Μπόμπι Μουρ, ο μόνος αρχηγός της εθνικής Αγγλίας που σήκωσε το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου (1966), περνά στην αιωνιότητα, χτυπημένος από τον καρκίνο, μόλις στα 51 του χρόνια. Λίγες μέρες πριν πεθάνει, η κόρη του (από τον πρώτο του γάμο), Ρομπέρτα, τον επισκέπτεται στο σπίτι του, κρατώντας ένα βαλιτσάκι με τα μετάλλια που κατέκτησε, και άλλα κειμήλια της ένδοξης καριέρας του. Για να τα δει για τελευταία φορά. Η πρώτη του σύζυγος, Τίνα, αναζητεί στη σοφίτα του σπιτιού στο οποίο έζησαν μαζί, στο Εσεξ, την γκρενά, μακρυμάνικη φανέλα με το «6» που ο Μουρ φορούσε στον ιστορικό τελικό του «Γουέμπλεϊ». Δεν τη βρήκε, ποτέ. Το ενθύμιο της κορυφαίας στιγμής του αγγλικού ποδοσφαίρου είχε εξαφανιστεί.

Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, το 2021, το μυστήριο τής χτύπησε την πόρτα. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας (FA) την ενημέρωνε ότι η φανέλα του πρώην συζύγου της φωτογραφήθηκε για να περιληφθεί στο υπό έκδοση λεύκωμα «Three Lions On A Shirt»: μια ιστορική αναδρομή στις εμφανίσεις της εθνικής ομάδας της χώρας. Την είχε παραχωρήσει για τον σκοπό αυτό ο ιδιοκτήτης της, ένας ιδιώτης που θέλησε να κρατήσει κρυφή την ταυτότητά του. Η ομοσπονδία τής έστειλε και αντίτυπα των σχετικών σελίδων. Μόνο που, το άλμπουμ κυκλοφόρησε χωρίς τη φανέλα του Μουρ. Αντικαταστάθηκε από εκείνη με το «10», του Τζεφ Χαρστ, που βρίσκεται ακόμη στη ζωή (όπως και ο Μπόμπι Τσάρλτον).

Ο συγγραφέας Ντάρεν Μπέρνεϊ, ένας από τους εκδότες του λευκώματος, σε άρθρο του στους Times έδωσε μια εξήγηση για αυτό το παράδοξο γεγονός. Μετά την ενημέρωση που έλαβε από την ομοσπονδία, η 80χρονη, σήμερα, Τίνα Μουρ, προχώρησε σε κάποιες νομικές ενέργειες που, όπως φαίνεται, θορύβησαν τον ανώνυμο κάτοχο της φανέλας, ο οποίος απέσυρε τη συνεργασία του. Δυο δικηγόροι εμφανίστηκαν στα γραφεία της FA για να την πληροφορήσουν ότι η φανέλα άλλαξε ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με τον Μπέρνεϊ, από τις 11 φανέλες που φόρεσαν οι άγγλοι διεθνείς στον τελικό του 1966, μόνον εκείνη του Τζάκι Τσάρλτον, με το «5», πιστεύεται ότι ανήκει ακόμη στην οικογένεια του παίκτη. Οι υπόλοιπες, είτε χάθηκαν, είτε κατέληξαν στα χέρια κάποιου συλλέκτη.

Η ιστορία της χαμένης φανέλας του Μπόμπι Μουρ είναι, ταυτοχρόνως, ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της ζωής του. Ο θρυλικός ποδοσφαιριστής αγάπησε πολύ την Τίνα, η οποία, μάλιστα, υπήρξε η πρώτη προβεβλημένη σύντροφος διάσημου αθλητή – αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως WAG. Με φωτογραφήσεις και συνεντεύξεις στα lifestyle περιοδικά και τις εφημερίδες της εποχής. Μπόμπι και Τίνα μοιράζονταν μια υπέροχη ζωή. Μέχρι τα τέλη των ‘70s, που ο Μουρ αποσύρθηκε από τη δράση και άρχισε να βιώνει μια οικονομική καταστροφή εξαιτίας κάποιων λανθασμένων επιχειρηματικών κινήσεων. Ο γάμος τους ναυάγησε, ουσιαστικά, το 1979, όταν ο πρώην κάπτεν της εθνικής Αγγλίας γνώρισε και ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα την Στέφανι Παρλέιν, αεροσυνοδό της British Airways και μετέπειτα δεύτερη σύζυγό του.

Την παντρεύτηκε το 1991, δυο χρόνια πριν πεθάνει και πέντε μετά την έκδοση του διαζυγίου του από την Τίνα (ο χωρισμός του ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν τον έχρισε Ιππότη). Φεύγοντας από το παλιό του σπίτι, το 1986, κρατούσε μόνο μια βαλίτσα με τα ρούχα του. Ολα τα ενθύμια που είχε από τα γήπεδα -μετάλλια, βραβεία, φωτογραφίες, εμφανίσεις-, τα άφησε πίσω του. Μάλλον, το μετάνιωσε πικρά. Λίγα χρόνια μετά ζήτησε από την Τίνα να του δανείσει το μετάλλιο του παγκόσμιου πρωταθλητή, για να φτιάξει ένα αντίγραφο. Επτά χρόνια μετά τον θάνατό του (2000) η πρώην σύζυγός του το πούλησε στον (τότε) πρόεδρο της Γουέστ Χαμ, Τέρι Μπράουν, μαζί με το βραβείο του κορυφαίου παίκτη του τουρνουά, που ο Μουρ είχε κερδίσει το 1966, έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ. Τα υπόλοιπα κειμήλια τα μοιράστηκαν τα δυο του παιδιά: η Ρομπέρτα και ο Ντιν, ο οποίος απεβίωσε το 2011. Ανάμεσά τους, και η φανέλα που του είχε χαρίσει ο Πελέ στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1970.

Η Τίνα Μουρ ισχυρίστηκε στην Daily Mail ότι την ιστορική φανέλα, την οποία ο πρώην άνδρας της φορούσε στον τελικό του 1966, δεν την πούλησε και δεν την χάρισε. Θα έπρεπε να βρίσκεται ακόμη στη σοφίτα της. Πώς έφτασε, λοιπόν, στα χέρια του συλλέκτη, που ήταν πρόθυμος να την εμπιστευθεί στην FA για τη φωτογράφηση; Δεν είναι απίθανο, να την είχε δωρίσει ο ίδιος ο παίκτης πριν από το 1986, που έφυγε από το σπίτι.

Η γενναιοδωρία του Μουρ ήταν γνωστή σε όλους όσοι τον συναναστρέφονταν. Στην αυτοβιογραφία του, «Superfan», ο Μόρις Κέστον, διάσημος οπαδός της Τότεναμ και στενός φίλος του Μουρ, αναφέρει ότι ο Μπόμπι του είχε χαρίσει μια γκρενά φανέλα με το «6», την οποία έχασε σε κάποια μετακόμιση. Δεν τον ρώτησε, ποτέ, αν ήταν αυτή που φορούσε στον τελικό, όμως είχε μείνει με αυτή την εντύπωση. Είχε δώσει κι άλλες τέτοιες: σε φίλους, σε συμπαίκτες του στη Γουέστ Χαμ, στον μαιευτήρα που βοήθησε τη γυναίκα του να γεννήσει, σε εργάτες που είχαν δουλέψει στο σπίτι του, σε φιλανθρωπικά γκαλά. Βεβαίως, την αυθεντική, του τελικού, δεν θα την έδινε σε κανέναν. Αρκεί να μπορούσε να την ξεχωρίσει.

Την περασμένη εβδομάδα ένας δημοσιογράφος δημοσίευσε τις αναμνήσεις του από τη βραδιά που ο Μουρ τον είχε καλέσει σε μια συγκέντρωση φίλων στο σπίτι του. Αφού έφαγαν και ήπιαν, ο οικοδεσπότης ανέβηκε μια σκάλα και επέστρεψε με την ιστορική του φανέλα, την οποία άπλωσε στο τραπέζι για να τη θαυμάσουν οι καλεσμένοι του. Καθώς την περιεργαζόταν, ο δημοσιογράφος παρατήρησε ότι η ετικέτα στο εσωτερικό του γιακά ανέγραφε «Wash in Lux». Αυτή η οδηγία πλυσίματος ήταν χαρακτηριστική στις φανέλες που κατασκεύαζε η Bukta. Η οποία, όμως, «έντυνε» την εθνική Αγγλίας από το 1959 έως το 1965. Η ομάδα που κατέκτησε το ΠΚ του 1966 φορούσε Umbro.

Ο Μουρ και οι υπόλοιποι άγγλοι διεθνείς θα μπορούσαν να γνωρίζουν με ποια φανέλα έπαιξαν στον τελικό, μόνο αν την είχαν σημαδέψει. Γιατί στους επτά αγώνες που έδωσαν ντυμένοι στα γκρενά, χρησιμοποίησαν πολλές φανέλες. Διαφορετικές, αλλά ολόιδιες στο χρώμα και το ντιζάιν, χωρίς κάποια λεπτομέρεια που θα μπορούσε να διακρίνει τη μια από την άλλη.

Οσοι παίκτες δεν κράτησαν μια φανέλα τους που είχε να διηγηθεί κάποια σημαντική ιστορία, το μετάνιωσαν. Μετά τον τελικό του 1966 ο Μπόμπι Τσάρλτον αντάλλαξε τη φανέλα του με εκείνη του Ούβε Ζέελερ. Οταν, το 2006, τη ζήτησε πίσω από τον γερμανό αντίπαλό του, εκείνος του απάντησε ότι η γυναίκα του την πέταξε, κατά λάθος, καθώς ξεσκαρτάριζε την αποθήκη.

Τώρα, η Τίνα Μουρ απευθύνει δημόσια έκκληση να της επιστρέψουν την ιστορική φανέλα του πρώην συζύγου της. Υπάρχει; Ποια είναι; Ποιος την έχει; Θα άξιζε επταψήφιο ποσό, σύμφωνα με «ειδικούς» που μίλησαν στους Times. Η φανέλα που φορούσε ο Ντιέγκο Μαραντόνα στον προημιτελικό του Μουντιάλ του 1986, πουλήθηκε πέρυσι έναντι 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...