333
Η «Σεχραζάτ» στον Κεραμεικό Κόλπο, στα Μούγλα της Τουρκίας, το καλοκαίρι του 2020 | Osman Uras/Anadolu Agency via Getty Images

Το μυστήριο της «Σεχραζάτ»: Ανήκει στον Πούτιν η υπερπολυτελής θαλαμηγός της Τοσκάνης;

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2022, 12:04
Η «Σεχραζάτ» στον Κεραμεικό Κόλπο, στα Μούγλα της Τουρκίας, το καλοκαίρι του 2020
|Osman Uras/Anadolu Agency via Getty Images

Το μυστήριο της «Σεχραζάτ»: Ανήκει στον Πούτιν η υπερπολυτελής θαλαμηγός της Τοσκάνης;

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2022, 12:04

Ο βασιλιάς του παραμυθιού μπορεί να μην είχε… γιοτ, αλλά ο Πούτιν έχει, και μάλιστα το έχει ονομάσει «Σεχραζάτ», από τη μυθική νύφη στις «Χίλιες και μία νύχτες».

Αυτό ισχυρίζονται οι συνεργάτες του Αλεξέι Ναβάλνι, που σημειώνουν ότι το υπερπολυτελές γιοτ, μήκους 140 μέτρων, που βρίσκεται σταθμευμένο για επιδιορθώσεις στη Μαρίνα Ντι Καράρα της Τοσκάνης, ανήκει στην πραγματικότητα στον ρώσο πρόεδρο.

Οι ιταλικές αρχές εξετάζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της θαλαμηγού, ώστε αν αποδειχθεί ότι ανήκει στον Πούτιν ή σε κάποιον ρώσο ολιγάρχη που βρίσκεται στη λίστα των δυτικών κυρώσεων, να την κατασχέσουν. Στα χαρτιά, ιδιοκτήτες είναι διάφορες υπεράκτιες εταιρείες και κάποιος συνεργάτης του Πούτιν.

Η ερευνητική ομάδα του ρώσου αντιφρονούντος, που ξεσκεπάζει τα περιουσιακά στοιχεία του ρώσου προέδρου και των συνεργατών του, ανακάλυψε ότι το μισό πλήρωμα –από τους 23– της «Σεχραζάτ» είναι πράκτορες της ρωσικής FSO, κρατικής υπηρεσίας που φροντίζει για την ασφάλεια του Πούτιν και των ανώτερων αξιωματούχων του Κρεμλίνου.

Μάλιστα, η ομάδα του Ναβάλνι υπογράμμισε ότι οι πράκτορες δεν κρύβουν καν την ιδιότητά τους. Ανάμεσά τους είναι οι Σεργκέι Γκρίσιν, Ανατόλι Φουρτέλ και Αλεξάντερ Πετσούρκιν.

Από ό,τι φαίνεται, το γιοτ δεν μπορεί να αποπλεύσει λόγω των εργασιών, γι’ αυτό και δεν έσπευσε να φύγει προς ασφαλές λιμάνι, όπως έκανε άλλο γιοτ στην ιδιοκτησία του Πούτιν, που βρισκόταν στο Αμβούργο, πριν αρχίσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οπως αναφέρουν οι Times, το σκάφος κατασκευάστηκε στη Γερμανία το 2020, και η αξία του υπολογίζεται στα 700 εκατ. δολάρια. Διαθέτει πισίνα που μετατρέπεται σε πίστα χορού, γυμναστήριο, σπα και δύο ελικοδρόμια. Τα δύο τελευταία καλοκαίρια, έπλεε στο Σότσι, το θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, όπου ο Πούτιν διαθέτει εξοχική κατοικία.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η υπερπολυτελής θαλαμηγός «Σεχραζάτ» ανήκει στον ρώσο πρόεδρο. Ο βρετανός καπετάνιος της, Γκάι Μπένετ-Πιρς, το αρνείται και λέει ότι ο Πούτιν δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του στο σκάφος.

Οι ιταλικές αρχές έχουν ήδη κατασχέσει διάφορα γιοτ ρώσων ολιγαρχών το τελευταίο διάστημα, από τότε που ανακοινώθηκαν οι κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...