592
Η «Σφαίρα», με τις άπειρες εικόνες που εναλλάσσονται στην εξωτερική της επιφάνεια, είναι το νέο, πολυσυζητημένο αξιοθέατο του Λας Βέγκας | Twitter/@MSGSphere

Το μυστήριο με τη γιγάντια σφαίρα που διχάζει το Λας Βέγκας

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2023, 18:07
Η «Σφαίρα», με τις άπειρες εικόνες που εναλλάσσονται στην εξωτερική της επιφάνεια, είναι το νέο, πολυσυζητημένο αξιοθέατο του Λας Βέγκας
|Twitter/@MSGSphere

Το μυστήριο με τη γιγάντια σφαίρα που διχάζει το Λας Βέγκας

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2023, 18:07

Σε μια πόλη γνωστή για την εκθαμβωτική –και αρκετά κιτς– αισθητική και τις αμφισβητούμενες επιχειρηματικές πρακτικές της, η πρεμιέρα που παρουσιάστηκε ανήμερα της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ δεν περιλάμβανε πυροτεχνήματα. Αντιθέτως, έφερε στον νου των σινεφίλ την ομότιτλη ταινία επιστημονικής φαντασίας του Μπάρι Λέβινσον με πρωταγωνιστές τον Ντάστιν Χόφμαν και τη Σάρον Στόουν.

Το «The Sphere at the Venetian Resort» είναι ένας θεατρικός χώρος αξίας 2 δισ. δολαρίων, που καλύπτεται με 176.784 τ.μ. προγραμματιζόμενων πάνελ LED, τα οποία μπορούν να κάνουν τη σφαίρα να μοιάζει σαν να έχει ανοίξει μια μαύρη τρύπα ή με  χριστουγεννιάτικη χιονόσφαιρα που έχει προσγειωθεί στο Βέγκας.

Το αξιοθέατο, η πρόσοψη του οποίου αλλάζει διαρκώς παραστάσεις, έχει προκαλέσει πολύ θόρυβο, τόσο στην πόλη όσο και στο διαδίκτυο. Κάποιοι βλέπουν ένα τεχνολογικό θαύμα, ενώ κάποιοι άλλοι βλέπουν μια γιγάντια σφαιρική διαφημιστική πινακίδα που αποσπά την προσοχή των οδηγών, αναφέρει ρεπορτάζ της Washington Post.

Η «Σφαίρα» (The Sphere) είναι ένας χώρος 18.000 θέσεων που πρόκειται να φιλοξενήσει την πρώτη του συναυλία στις 29 Σεπτεμβρίου, όταν οι ιρλανδοί U2, γνωστοί για τις περίεργες τεχνολογικές επιλογές των σκηνικών τους, θα ξεκινήσουν μια σειρά παραστάσεών τους στο Λας Βέγκας, διάρκειας δυόμισι μηνών. Αν και το εξωτερικό της κατασκευής δείχνει να μπορεί να γίνει διακριτό από το Διάστημα, η εφημερίδα Las Vegas Review-Journal αναφέρει προβλήματα θέασης… στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με την εταιρεία κατασκευής της, το εσωτερικό της «Σφαίρας» διαθέτει χώρο 48.768 τ.μ. – περίπου την έκταση τριών γηπέδων αμερικανικού ποδοσφαίρου. Η εφημερίδα ανέφερε τον Αύγουστο του 2018, λίγο πριν ξεκινήσει η κατασκευή, ότι οι σύνεδροι εκδηλώσεων που θα μιλούν ξένες γλώσσες θα μπορούν να βλέπουν τα ίδια οπτικά στοιχεία, αλλά παρουσιασμένα στις γλώσσες τους, χωρίς τη χρήση ακουστικών ή καλωδίων.

Η Madison Square Garden Entertainment (MSG), ένας οργανισμός εξοικειωμένος με τον χώρο του θεάματος, συνεργάστηκε με τη Las Vegas Sands Corp. για την κατασκευή της «Σφαίρας». Την ημέρα των αποκαλυπτηρίων της ο κόσμος είχε ανάμεικτες αντιδράσεις.

Το μυαλό κάποιων πήγε κατευθείαν στην επιστημονική φαντασία. «Δεν θα σοκαριστώ αν η πόλη του Λας Βέγκας εξαφανιστεί μυστηριωδώς, αυτό μόνο σας λέω» έγραψε ένα άτομο στο Twitter. Ενας άλλος δημοσίευσε ότι «δεν εμπιστεύεται καθόλου αυτό το πράγμα. Μοιάζει με Αστέρι του Θανάτου (από τον “Πόλεμο των Αστρων”), Μάτι του Σάουρον (από τον “Αρχοντα των Δακτυλιδιών”), υβρίδιο HAL 9000 (από την “Οδύσσεια του Διαστήματος”)».

Κάποιοι ανησυχούν για την κίνηση, με έναν χρήστη να γράφει στο Twitter: «Μπα, η “Σφαίρα” είναι τρελό πράγμα, Αν, για παράδειγμα, οδηγούσα κοντά της, θα τράκαρα». Αλλοι την έχουν συνδέσει ακόμα και με την ιστορία της πόλης, η οποία χτίστηκε για εύπορους ανθρώπους που ήθελαν να αγοράσουν ένα όνειρο.

Ενα άτομο έγραψε στο Twitter: «Μου αρέσει να βλέπω ανθρώπους να παραπονιούνται γιατί η γιγάντια σφαίρα στο Λας Βέγκας είναι άσχημη στην όψη. Λες και το Βέγκας δεν είναι μια ψεύτικη πόλη στην έρημο, που χτίστηκε από πλούσιους για να μπορούν να πίνουν ένα κοκτέιλ μαργαρίτα στις 11 το πρωί».

Το έργο είχε τα προβλήματά του. Το κόστος του εκτινάχθηκε από περίπου 1,2 δισ. δολάρια σε 1,7 δισ. το 2019 και σε 2,3 δισ. τον Μάιο, σύμφωνα με αναφορές της Review-Journal. Ενας σύμβουλος κόστους μήνυσε την εταιρεία για 3,1 εκατ. δολάρια ισχυριζόμενος ότι του οφείλει, ενώ ένας τοπικός δικαστής περιμένει ειδοποίηση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Νεβάδα για να αποφασίσει αν ο επικεφαλής της MSG –και ιδιοκτήτης της ομάδας του NBA New York Knicks–, Τζέιμς Ντόλαν, θα αναγκαστεί να καταθέσει.

Αλλά το φαινόμενο της σφαίρας ενδέχεται να αγγίξει επίπεδα επιδημίας. Η Madison Square Garden Entertainment Corp. έγραψε στην ετήσια κατάθεση για τους μετόχους της ότι έχει αγοράσει εκτάσεις γης στην περιοχή Στράτφορντ του Λονδίνου, με σκοπό να χτίσει μια δεύτερη σφαίρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...