834
Εκείνο το 13-0 των ΗΠΑ σε βάρος της Ταϊλάνδης, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, «φώναζε» για την τεράστια διαφορά δυναμικότητας που χωρίζει τις ισχυρές ομάδες από τις υπόλοιπες | Molly Darlington - AMA/Getty Images

Το γυναικείο Μουντιάλ των μεγάλων ανισοτήτων

Sportscaster Sportscaster 19 Ιουλίου 2023, 16:33
Εκείνο το 13-0 των ΗΠΑ σε βάρος της Ταϊλάνδης, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, «φώναζε» για την τεράστια διαφορά δυναμικότητας που χωρίζει τις ισχυρές ομάδες από τις υπόλοιπες
|Molly Darlington - AMA/Getty Images

Το γυναικείο Μουντιάλ των μεγάλων ανισοτήτων

Sportscaster Sportscaster 19 Ιουλίου 2023, 16:33

Το Big Bang στο ποδόσφαιρο γυναικών έγινε το καλοκαίρι του 2019. Οι τηλεθεατές του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο φιλοξένησε η Γαλλία, ξεπέρασαν το ένα δισ. –πολλοί από αυτούς έβλεπαν για πρώτη φορά γυναίκες να παίζουν μπάλα–, ενώ τον τελικό (ΗΠΑ – Ολλανδία στη Λιόν) τον παρακολούθησαν 260 εκατ. άνθρωποι. Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, είχε κάνει λόγο για «πολιτισμικό φαινόμενο». Μερικές εβδομάδες μετά κίνησε τις διαδικασίες για την αύξηση των φιναλίστ. Στο Μουντιάλ γυναικών, που αρχίζει την Πέμπτη (20/7) και θα είναι χειμερινό (το συνδιοργανώνουν η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία), θα συμμετέχουν 32 ομάδες, οκτώ περισσότερες από όσες στα δυο προηγούμενα.

Φαίνεται πως βιάστηκε ο επικεφαλής της παγκόσμιας συνομοσπονδίας. Εβαλε το ποδόσφαιρο γυναικών να τρέξει προτού καν μάθει να περπατάει, επιλέγοντας το γρήγορο κέρδος αντί της ανάπτυξης με σταθερά βήματα. Εκείνο το 13-0 των ΗΠΑ σε βάρος της Ταϊλάνδης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 «φώναζε» για την τεράστια διαφορά δυναμικότητας που χωρίζει τις λιγοστές –καμιά δεκαριά– ισχυρές ομάδες από τις υπόλοιπες. Κάποιες από τις οκτώ που θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά, όπως η Αϊτή, ο Παναμάς, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Ζάμπια, μοιραία θα παίξουν τον ρόλο σάκου του μποξ.

Δεν έχουν δείξει όλες οι εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες την ίδια προθυμία να επενδύσουν στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Μετά το ΠΚ του 2019 οι διεθνείς παίκτριες της Νιγηρίας αποκάλυψαν ότι η ομοσπονδία της χώρας τούς όφειλε χρήματα αρκετών ετών. Ακόμη δεν τις έχει εξοφλήσει. Τον περασμένο μήνα η εθνική γυναικών της Τζαμάικα, που το 2019 πήγε στη Γαλλία με την οικονομική υποστήριξη της κόρης του Μπομπ Μάρλεϊ, Σεντέλα, κατήγγειλε την ομοσπονδία της για πλήρη αδιαφορία. Στη Νότια Αφρική το πρόβλημα λύθηκε χάρη σε μια δωρεά κοινωφελούς ιδρύματος. Και αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Μάλλον ήταν πολύ νωρίς για ένα τουρνουά 32 ομάδων. Αλλά αυτή δεν ήταν η μόνη λανθασμένη εκτίμηση του Ινφαντίνο. Ούτε τα έσοδα θα είναι τόσο μεγάλα όσο πίστευε στην αρχή. Οπως ο ίδιος ομολόγησε, τα ποσά που προσφέρθηκαν στη FIFA για τα τηλεοπτικά δικαιώματα από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες εκκινούσαν από… το 1 εκατ. ευρώ. Για 64 αγώνες, που θα διαρκέσουν έναν ολόκληρο μήνα. Σύμφωνα με το Kicker, τα δυο δημόσια κανάλια της Γερμανίας, το ARD και το ZDF, έδιναν από κοινού 5 εκατ. ευρώ. Για το Παγκόσμιο Κύπελλο των ανδρών, πέρυσι στο Κατάρ, το αντίστοιχο ποσό ήταν 214 εκατ. ευρώ.

Οι σχετικές συμφωνίες έκλεισαν, τελικώς, στο «παρά πέντε» (μόλις 36 μέρες πριν από την έναρξη του τουρνουά) και με πολύ χαμηλά τιμήματα. Το υψηλότερο ποσό είναι τα 10 εκατ. ευρώ που δέχτηκαν να καταβάλουν το BBC και το ITV. Στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2019 τις μεταδόσεις του BBC παρακολούθησαν 28 εκατ. τηλεθεατές. Πέρυσι, τον τελικό του Euro γυναικών (Αγγλία – Γερμανία), 17,4 εκατ. τηλεθεατές. Εφέτος, όμως, όταν θα διεξάγονται τα παιχνίδια στην Ωκεανία, στην Ευρώπη θα είναι πρωί ή μεσημέρι. Αυτή τη «λεπτομέρεια» η FIFA την αγνόησε. Για πρώτη φορά μετά το παρθενικό Μουντιάλ Γυναικών (1991) δεν παραχώρησε τα δικαιώματα στους τηλεοπτικούς φορείς που έχουν αγοράσει την εικόνα του ΠΚ των ανδρών, ως μπόνους, αλλά τα διέθεσε αυτοτελώς. Λάθος τάιμινγκ.

Στα 10 γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες, σε εννέα πόλεις, θα συναντήσουμε ανάμεσα σε 736 παίκτριες κάποιες που έχουν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες να διηγηθούν. Μεταξύ άλλων:

Τη θρυλική Μάρτα, γνωστή και ως «θηλυκός Πελέ», που έχει βραβευθεί πέντε φορές από τη FIFA ως η καλύτερη γυναίκα ποδοσφαιριστής. Στα 37 της θα συμμετάσχει με τη Βραζιλία στο έκτο –και τελευταίο– Μουντιάλ της σπουδαίας καριέρας της.

Την Αλέσια Ρούσο, η οποία σύμφωνα με το Athletic θα γίνει η πρώτη παίκτρια από την Αγγλία που θα ξεπεράσει το ένα εκατ. λίρες σε ετήσια έσοδα, χάρη στις συνεργασίες της με φίρμες όπως η Adidas, η Beats by Dre και η Oakley.

Την 21χρονη Λόρεν Τζέιμς, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα σήμερα, που θα επιδιώξει να βγει από τη σκιά του μεγάλου της αδελφού, Ρις Τζέιμς, διεθνή αμυντικού της Τσέλσι.

Την 25χρονη Νουχάιλα Μπενζίνα από το Μαρόκο, την πρώτη αθλήτρια στην ιστορία των Μουντιάλ Γυναικών που θα αγωνιστεί φορώντας χιτζάμπ.

Τις Αμερικανίδες Αλεξ Μόργκαν και Μέγκαν Ραπίνο, που υπήρξαν οι πρώτες σούπερσταρ του γυναικείου ποδοσφαίρου. Θα τις ακολουθεί παντού ένα τηλεοπτικό συνεργείο του Netflix, το οποίο ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για την ομάδα των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ θεωρούνται ως το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, για τρίτη διαδοχική φορά και πέμπτη στο σύνολο. Η Αγγλία, η οποία πέρυσι στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης νικώντας στον τελικό του Γουέμπλεϊ τη Γερμανία, θα παραταχθεί αποδεκατισμένη από τους τραυματισμούς βασικών παικτριών της. Σημαντικές πιθανότητες για τον παγκόσμιο τίτλο έχουν επίσης η Ισπανία, η Γερμανία, που έχει θριαμβεύσει δύο φορές, αλλά και η Αυστραλία, η οποία θα αγωνίζεται μπροστά στο κοινό της.

Τα έπαθλα της FIFA θα είναι υπερδιπλάσια σε αυτή τη διοργάνωση σε σχέση με την προηγούμενη (στο σύνολο, 98 εκατ. ευρώ), αν και σημαντικά μικρότερα από τα 400 εκατ. ευρώ που η συνομοσπονδία μοίρασε πέρυσι στις ανδρικές εθνικές ομάδες, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Για τις αθλήτριες θα κυμαίνονται από 27.000 έως 240.000 ευρώ, αναλόγως με το πόσο μακριά θα φτάσει η ομάδα τους στο τουρνουά. Ιδίως για τα κορίτσια από τις πιο φτωχές χώρες, είναι πολλά τα λεφτά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...