Στο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση ΑΟΖ κατά παράβαση των διεθνών κανόνων αναφέρθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο μετά τη δημοσιοποίησή του, ο Αγγελος Συρίγος, βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Συρίγος τόνισε πως το συγκεκριμένο μνημόνιο που στην ουσία συνιστά συμφωνία μεταξύ Τούρκων και Λίβυων «αγνοεί παντελώς την ύπαρξη της Ρόδου, της Κάρπαθου και της Κάσου αλλά και του Καστελόριζου»
«Ο όρος “Μνημόνιο Συνεργασίας” που υιοθετήθηκε ήταν εντελώς παραπλανητικός. Πρόκειται για κανονικότατη συμφωνία οριοθέτησης. Η Συμφωνία αγνοεί παντελώς την ύπαρξη της Ρόδου, της Κάρπαθου και της Κάσου αλλά και του Καστελόριζου και αποκόπτει παντελώς τα ελληνικά νησιά από την Ανατολική Μεσόγειο».
Ο κ. Συρίγος δήλωσε ότι η συμφωνία μιλά για ευθύδικη οριοθέτηση μεταξύ των Τουρκίας-Λιβύης. Παράλληλα, όμως, βασίζεται στη μέση γραμμή, όπως ρητώς αναφέρεται στο κείμενο.
«Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση παρότι ακραία και παράνομη» προειδοποίησε, λέγοντας πως αυτή τη συμφωνία θα τη βρίσκουμε διαρκώς στα πόδια μας.
Ο καθηγητής εκτίμησε επίσης ότι «ο λίβυος πρωθυπουργός πιθανότατα θα επικαλεστεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ώστε να θέσει σε ισχύ τη συμφωνία και να μην χρειαστεί να επικυρωθεί αυτή από το Κοινοβούλιο το οποίο ο ίδιος δεν ελέγχει».
Σύμφωνα το κείμενο του μνημονίου-συμφωνίας που τέθηκε προς ψήφιση στην τουρκική εθνοσυνέλευση, παραβιάζεται η ελληνική ΑΟΖ καθώς περιλαμβάνει 18 συντεταγμένες εκ μέρους της Τουρκίας και 18 εκ μέρους της Λιβυής και αναλυτικούς χάρτες βάσει των οποίων καθορίζεται η ΑΟΖ μεταξύ των δύο πλευρών.
Το κείμενο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες περιήλθε σε γνώση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, αυτό δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης. «Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News