1020
|

Το μήνυμα πίσω από τη «φλυαρία» του Πούτιν: «Ολα υπό έλεγχο»

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2022, 10:10

Το μήνυμα πίσω από τη «φλυαρία» του Πούτιν: «Ολα υπό έλεγχο»

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2022, 10:10

Mια κυνική θέση για τη φύση της αλήθειας διατύπωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Παρασκευής (9/12). «Δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε κανέναν», δήλωσε σε δημοσιογράφο κρατικού μέσου ενημέρωσης. «Μόνο εμένα μπορείτε να εμπιστευτείτε», τόνισε.

Για τον επικεφαλής του γραφείου των New York Times στη Μόσχα, Aντον Τροϊανόφσκι, η αποστροφή αυτή του ρώσου προέδρου αποτέλεσε έναν ταιριαστό επίλογο μιας εβδομάδας κατά την οποία ο Πούτιν ήταν ιδιαίτερα απασχολημένος «με την κατασκευή της δικής του εκδοχής του για την πραγματικότητα, σε μια εποχή που μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία φαίνεται τόσο μακρινή όσο ποτέ».

Σε έναν μαραθώνιο δημόσιων εμφανίσεων που ξεκίνησε τη Δευτέρα (5/12) με την επίσκεψή του στη γέφυρα της Ρωσίας στην Κριμαία, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο ρώσος πρόεδρος προέβη σε νέες δηλώσεις για το πυρηνικό δόγμα της χώρας, αναφέρθηκε στις ανταλλαγές κρατουμένων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατήγγειλε έναν υποτιθέμενο πολωνικό ρεβανσισμό, ενώ μίλησε μέχρι και για τις «πολύ σκληρές» πρακτικές των Ευρωπαίων έναντι των ζώων στους ζωολογικούς κήπους.

Την Τετάρτη, το Κρεμλίνο δημοσίευσε πλάνα τριών ωρών από τη συνάντηση του Πούτιν με το «Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» του (σ.σ. τα εισαγωγικά της αμερικανικής εφημερίδας).

Την Πέμπτη δόθηκε στη δημοσιότητα μια ομιλία του ίδιου, κεντρικό μήνυμα της οποίας ήταν η δέσμευσή του να συνεχίσει τις επιθέσεις στην Ουκρανία –στο βίντεο αυτό, μάλιστα, ο ρώσος πρόεδρος «εμφανιζόταν τόσο χαρούμενος, με ένα ποτήρι σαμπάνιας ανά χείρας, ώστε ορισμένοι παρατηρητές υπέθεσαν ότι ήταν μεθυσμένος», σχολίασε ο Τροϊανόφσκι.

Στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, πάλι, στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής στο Κιργιστάν, ο ισχυρός άμδρας του Κρεμλίνου απέρριψε το ενδεχόμενο η ρωσική εισβολή να μην εξελίσσεται όπως θα επιθυμούσε.

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση παίρνει τον δρόμο της, όλα είναι σταθερά για εμάς εκεί», σημείωσε ο Πούτιν, χρησιμοποιώντας την ορολογία που επιλέγει η Μόσχα για να περιγράψει τον πόλεμό της στην Ουκρανία. «Σήμερα δεν υπάρχουν θέματα ή προβλήματα εκεί», επέμεινε.

Ο ρώσος πρόεδρος επιθεωρεί την πρόοδο των εργασιών στη Γέφυρα της Κριμαίας, τμήμα της οποίας υπέστη σοβαρές ζημιές έπειτα από έκρηξη στο σημείο τον Οκτώβριο | Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των New York Times, πάντως, το μεγαλύτερο μέρος των όσων είπε ο Πούτιν στις εμφανίσεις του αυτές δεν αφορούσαν παρά την επανάληψη θέσεων που έχει υποστηρίξει ξανά, πολλές από τις οποίες δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Σχετικά με την Ουκρανία, για παράδειγμα, ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι «θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία» για να λήξει ο πόλεμος, παρότι δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να σεβαστεί την ουκρανική κυριαρχία.

Ωστόσο, η σειρά των εμφανίσεών του αυτών αποτέλεσε ένα διακριτό μήνυμα από μόνη της, σύμφωνα με τον Aντον Τροϊανόφσκι: «Αυτό ενός προέδρου που, παρά την οικονομική κρίση που προκαλούν στη χώρα οι κυρώσεις και τις τεράστιες στρατιωτικές απώλειες της Ρωσίας, προσπαθεί να δώσει την εικόνα του υγιούς και σε εγρήγορση ηγέτη, ο οποίος διατηρεί τον έλεγχο».

Η πυκνή δραστηριότητα του ρώσου προέδρου το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δημόσιες εμφανίσεις του ίδιου τον Νοέμβριο, παρατήρησε ο συντάκτης των NYT: «Από τις 10 έως και τις 20 Νοεμβρίου ο Πούτιν έδωσε το “παρών” σε μόλις μία όχι σύντομη δημόσια εκδήλωση. Δεν υπήρξε κάποια εξήγηση από το Κρεμλίνο για την απουσία του αυτή από τα φώτα της δημοσιότητας».

«Απλώς στέλνει το μήνυμα, κυρίως στους κυβερνώντες κύκλους της Ρωσίας, ότι συνεχίζει να έχει την κατάσταση υπό έλεγχο», εξήγησε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, Γκριγκόρι Γκολόσοφ. «Οταν ο Πούτιν μιλάει τόσο πολύ, το σημαντικό δεν είναι αυτό που λέει», είπε στην αμερικανική εφημερίδα ο ίδιος.

Ο ρώσος πρόεδρος μιλά μέσω βιντεοσύνδεσης στο ρωσικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να… υποστηρίξει το δίκαιο του πολέμου κατά της Ουκρανίας | Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS
Διαβεβαιώσεις ότι κρατά το τιμόνι αλλά και προπαγάνδα

Ορισμένες από τις δηλώσεις του Πούτιν, αυτή την εβδομάδα κυρίως, εξυπηρέτησαν την προσήλωσή του στην κυβερνητική προπαγάνδα, συνέχισε το ρεπορτάζ.

Στην τηλεδιάσκεψη που είχε την Τετάρτη με τους διορισμένους αξιωματούχους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Πούτιν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τη μεταχείριση των Ρώσων στην Ευρώπη υποστηρίζοντας ότι «εθνικιστικά στοιχεία στην Πολωνία» «ονειρεύονται» να καταλάβουν τμήματα της δυτικής Ουκρανίας, επαναλαμβάνοντας έναν αβάσιμο –υπογράμμισε ο Τροϊανόφσκι– ισχυρισμό ενός κορυφαίου στελέχους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που είχε διατυπωθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακολούθησε η καταγγελία για τις συνθήκες στους ζωολογικούς κήπους. «Σε ορισμένες δυτικές χώρες τα ζώα στους ζωολογικούς κήπους σκοτώνονται μπροστά στα παιδιά, σφάζονται και ούτω καθεξής. Αυτό οπωσδήποτε δεν ανταποκρίνεται στον πολιτισμό μας, στον πολιτισμό των λαών της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Πούτιν.

Τα κρατικά ΜΜΕ της Ρωσίας έκαναν γνωστό πως ο ρώσος πρόεδρος αναφερόταν στην απόφαση του ζωολογικού κήπου της Κοπεγχάγης το 2014 να θανατώσει μια καμηλοπάρδαλη λόγω του κινδύνου αιμομιξίας. Δεν επρόκειτο παρά για ακόμη ένα παράδειγμα του πώς «ο Πούτιν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε επιχείρημα μπορεί για να ενισχύσει το αντιδυτικό αίσθημα στο ρωσικό κοινό», εκτίμησε ο επικεφαλής του γραφείου των New York Times στη ρωσική πρωτεύουσα.

Την Πέμπτη ο ρώσος πρόεδρος παρασημοφόρησε στρατιωτικούς σε ειδική εκδήλωση στο Κρεμλίνο. Εκτός από τη δημοσιοποίηση πλάνων από την ομιλία του, το γραφείο του δημοσίευσε ένα βίντεο τεσσάρων λεπτών στο οποίο ο ίδιος διακρίνεται να συζητά για τον πόλεμο με τους τιμώμενους καλεσμένους, ενώ όλοι τους κρατούν ποτήρια σαμπάνιας.

Σε μια τέτοια συζήτηση ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιχείρησε να δικαιολογήσει τις ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας διερωτώμενος χαρακτηριστικά «Ποιος το ξεκίνησε;» –σύμφωνα με τον ίδιο η Ουκρανία, λόγω του πλήγματος στη Γέφυρα της Κριμαίας η οποία χρησιμοποιούνταν για την τροφοδοσία των στρατευμάτων της Μόσχας στα μέτωπα του πολέμου.

Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν την έκπληξή τους που το βίντεο αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα, δεδομένου ότι ο Πούτιν –«του οποίου η νηφαλιότητα και η αυτοκυριαρχία αποτελούν κεντρικά χαρακτηριστικά της προσεκτικά σχεδιασμένης εικόνας του στη Ρωσία»– φαινόταν να έχει μεθύσει.

Σύμφωνα όμως με τον Γκολόσοφ η μετάδοση των πλάνων στα οποία ένας εύθυμος και χαλαρός πρόεδρος σχολιάζει τη φονική σύγκρουση ήταν το ζητούμενο για τους επικοινωνιολόγους του Κρεμλίνου.

Οπως εξήγησε ο καθηγητής: «Ο Πούτιν πρέπει να δείξει στην κοινή γνώμη ότι όλα πάνε καλά, ότι είναι σε θέση να μιλήσει για αυτό που συμβαίνει ενώ διασκεδάζει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...