«Ενα χρόνο ύστερα από τη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη συζητούμε με τον Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα τα επόμενα βήματα». Αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα που εξέπεμψε ο Πιέρ Μοσκοβισί από τη σελίδα του στο Twitter.
Για να ακολουθήσει ένα δεύτερο ακόμη πιο ενδεικτικό των προθέσεών του. «Μαζί ας κάνουμε επιτυχημένο το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ελλάδα». Η παρουσία του γάλλου επιτρόπου μόνο… εθιμοτυπική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο η ατζέντα των συζητήσεων ήταν συγκεκριμένη.
A year after the agreement between #Greece & its #eurozone partners, discussing next steps w/ @tsipras_eu in Athens pic.twitter.com/q2BtqmCpUY
— Pierre Moscovici (@pierremoscovici) July 18, 2016
I am today in #Athens to meet w/ @tsipras_eu, the government & Parliament. Together, let's make the European programme for #Greece a success
— Pierre Moscovici (@pierremoscovici) July 18, 2016
Αυτό που ήθελε ήταν να πιέσει για την άμεση ολοκλήρωση των μέτρων της α΄αξιολόγησης ως τον Σεπτέμβριο και να προλειάνει το έδαφος για ταχεία ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης τον Οκτώβριο.
Από την μεριά της, η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξει την κουβέντα και εκτός από τα προαπαιτούμενα ήθελε να υπάρξει μια θετική και αισιόδοξη αναφορά του επιτρόπου για πρόοδο στη συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, για την οποία έχουν δεσμευτεί οι Ευρωπαίοι εταίροι στα Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 και του Μαΐου φέτος.
Κορυφαίο ζήτημα, πάντως, για την κυβέρνηση ήταν και η πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υποβάλει η Αθήνα στους θεσμούς για την καθιέρωση χαμηλότερων στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά (της τάξεως του 2,5% για το 2019 και 2% για το 2020) για την οποία όμως δεν έχει λάβει ακόμη θετική απάντηση.
Η ελληνική πλευρά επιμένει, όπως και το ΔΝΤ, ότι η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μετά το 2018 είναι ουσιαστικά ανέφικτος και θέλει να την αποφύγει. Σύμφωνα με αξιόπιστες και καλά πληροφορημένες πηγές, για τον λόγο αυτό έχει εγγράψει μικρότερους στόχους στο νέο Μεσοπρόθεσμο ως το 2020.
Positive meeting w/ @PrimeministerGR in #Athens. It is time for normality, stability and implementation #Greece pic.twitter.com/HW8g1ujo6j
— Pierre Moscovici (@pierremoscovici) July 18, 2016
Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, πάντως, και ο Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του «έκοβε» κάθε συζήτηση ως πρόωρη, αφήνοντας κάποια περιθώρια επανεξέτασης αναλόγως της πορείας της οικονομίας κατά το 2017-2018.
Από την άλλη όμως, στην κυβέρνηση ήθελαν να εγγράψουν από τώρα χαμηλότερους στόχους, υπολογίζοντας πως από τώρα ως το 2018 είναι εν δυνάμει «προεκλογική περίοδος» και θέλοντας έτσι να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια δημοσιονομικών κινήσεων (για παροχές ή αποφυγή νέων μέτρων) , όποτε οι πολιτικές συνθήκες το επιβάλουν.
Καθώς δεν αναμενόταν σήμερα να υπάρξουν αποφάσεις, τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν εκ νέου και τις επόμενες μέρες, κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών κ.Τζακ Λιου, καθώς η κυβέρνηση προσβλέπει και σε μια θετική παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ των ελληνικών θέσεων.
O διάλογος Τσίπρα-Μοσκοβισί
«Πολύ δύσκολο το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον ευρωπαίο επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σημαντικό για την Ευρώπη.
Ειδικότερα, κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι από την αρχή η ελληνική πλευρά στήριξε τους δημοκρατικούς κανόνες και τη συνταγματική νομιμότητα και επισήμανε πως όταν πιάσει «φωτιά» το σπίτι του γείτονά σου, η γειτονιά ανησυχεί. «Και ελπίζω ότι πολύ σύντομα οι γείτονες μας θα επιστρέψουν στη σταθερότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο τελευταίος μήνας ήταν πολύ δύσκολος μήνας για την Ευρώπη συνολικά, είχαμε το Brexit, είχαμε την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, το πραξικόπημα στην Τουρκία. Είμαστε πολύ ευαίσθητοι γιατί στην ιστορία μας είχαμε το πραξικόπημα το 1967 για 7 χρόνια, είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι από θέση αρχής υποστηρίζουμε τη δημοκρατία και τη συνταγματική νομιμότητα.
Ο ευρωπαίος επίτροπος είπε ότι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σημαντικό για την Ευρώπη και πως η Ευρώπη ενδιαφέρθηκε πάρα πολύ για τη δημοκρατική νομιμότητα στην Τουρκία.
Πρόσθεσε ότι όμως πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατία και τώρα, και συμπλήρωσε -παραπέμποντας και στη σημερινή σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ- πως αυτή είναι μια συζήτηση στις Βρυξέλλες, γιατί, όπως είπε, πολλοί μας ζητούν μια αναλογική και συνεκτική απάντηση εκ μέρους των τουρκικών αρχών τώρα. Πρέπει, είπε, να υπάρχει ένας έλεγχος και εκεί.
Στην έναρξη του σύντομου τηλεοπτικού διαλόγου τους, ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον κ. Μοσκοβισί, αναφέροντας ότι η επίσκεψη του γίνεται σε δύσκολους καιρούς γενικότερα. Ο ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι έρχεται για διακοπές στην Ελλάδα συνήθως, ότι με τη σύζυγο του επισκέπτονται για διακοπές την Ελλάδα και πως είναι ένα δείγμα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και την επιτυχία που παρουσιάζει.
Ο κ. Μοσκοβισί ρώτησε τον Πρωθυπουργό εάν θα κάνει διακοπές, με τον κ. Τσίπρα να απαντά ότι είναι δύσκολο να κάνει διακοπές, ενδεχομένως για μια εβδομάδα μέσα στον Αύγουστο, αλλά ότι εξαρτάται από τις εξελίξεις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News