876
Η κινέζα τενίστρια έβαλε φωτιά στο ΚΚ Κίνας με τις καταγγελίες της, δείχνοντας με το δάχτυλο τον εξουσιαστή βιαστή της | Visual China Group via Getty Images/Visual China Group via Getty Images

To #MeToo άγγιξε και το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚ Κίνας

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2021, 20:00
Η κινέζα τενίστρια έβαλε φωτιά στο ΚΚ Κίνας με τις καταγγελίες της, δείχνοντας με το δάχτυλο τον εξουσιαστή βιαστή της
|Visual China Group via Getty Images/Visual China Group via Getty Images

To #MeToo άγγιξε και το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚ Κίνας

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2021, 20:00

Το καταγγελτικό κίνημα #MeToo έφθασε μέχρι την καρδιά του κινεζικού πολιτικού συστήματος. Πρόκειται για βόμβα που πυροδότησε η παλαίμαχη πρωταθλήτρια του τένις Πενγκ Σουάι, 35 ετών, η οποία υπήρξε Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη του διπλού γυναικών το 2014, μετά τη νίκη της στα τουρνουά του Γουίμπλεντον και των Παρισίων. Μιλάμε για μία εθνική δόξα της Κίνας, έγραψε η Corriere della Sera. Να πώς έχει η όλη υπόθεση:

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης η Σουάι δημοσίευσε στον επίσημο λογαριασμό της στο κινεζικό κοινωνικό μέσο Weibo ένα κείμενο με το οποίο κατηγορεί τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρώην μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Κίνας Ζανγκ Γκαολί, 75 ετών σήμερα και συνταξιούχο… επαναστάτη, ότι την εξανάγκασε σε σεξουαλική επαφή και, κατόπιν, σε μόνιμη ερωτική σχέση η οποία κράτησε κάποια χρόνια. Η ανάρτηση της γυναίκας έμεινε στο νέφος των σόσιαλ μόνο λίγα λεπτά, τα οποία ήταν αρκετά ωστόσο για να την αντιγράψει κάποιος και να τη διασπείρει σε όλο το κινεζικό διαδίκτυο.

Ξεκίνησε λοιπόν μάχη μεταξύ λογοκριτών και επίδοξων σχολιαστών της είδησης, αν και τα ονόματα των πρωταγωνιστών της ιστορίας μας μπλοκαρίστηκαν αμέσως. Δημιουργήθηκαν hashtags με θέματα περί το «τένις» και το «δράμα», ώστε να ανταλλάξουν πληροφορίες οι φιλοπερίεργοι. Το ιταλικό Μέσο, που παρουσίασε εκτενώς το πικάντικο σκάνδαλο, έγραψε συγχρόνως ότι η κατηγορία που εξαπέλυσε η αθλήτρια είναι αμφισβητήσιμη, καθώς δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί. Και κάτι παραπάνω.

«Το παραδέχθηκε και η ίδια η Σουάι, αφού στο κείμενό της ομολόγησε ότι δεν έχει στοιχεία επειδή ο Ζανγκ είχε τον νου του να μην αφήνει αριστερά και δεξιά ίχνη της σχέσης τους». Η ίδια η καταγγέλλουσα σημείωσε ότι ο κατ’ ουσίαν βιαστής και εν συνεχεία τακτικός εραστής της έτρεμε από τον φόβο του μήπως η κοπέλα τον ηχογραφήσει. Η ίδια του δήλωσε ότι δεν τον φοβάται και ότι λέει μόνο την αλήθεια, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Ο βιασμός και το… λαβ στόρι
Ο ερωτιάρης εξουσιαστής Ζενγκ τον καιρό της… βασιλείας του – ένα καρέ του 2014 | EPA/DIEGO AZUBEL

Σύμφωνα με την Πενγκ, η εμπειρία της με τον ανώτατο κομματικό αξιωματούχο ξεκίνησε το 2007, στο λιμάνι Τιαντζίν, μία μεγαλούπολη 100 χιλιόμετρα ανατολικά του Πεκίνου. Η Πενγκ ήταν μέλος της τοπικής λέσχης τένις. Κάποια στιγμή ο Ζενγκ την προκάλεσε να παίξουν μία παρτίδα μαζί και να τους βλέπει η γυναίκα του! «Φοβήθηκα πολύ, αν και δεν περίμενα να συμπεριφερθεί όπως συμπεριφέρθηκε» έγραψε η τενίστρια.

Σύμφωνα με την εξιστόρησή της, ο επαγγελματίας κομμουνιστής τη βίασε έπειτα από τον αγώνα. Η Πενγκ έχει τύψεις και ενοχές για το συμβάν  και έγραψε στο Weibo: «Είμαι και εγώ κακό κορίτσι. Υστερα από εκείνο το απόγευμα ενέδωσα σε μία σχέση μαζί του».

Το 2013 ο Ζανγκ προήχθη σε αναπληρωτή πρωθυπουργό και εξελέγη μεταξύ των επτά μελών της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου, δηλαδή του ανωτάτου καθοδηγητικού οργάνου του ΚΚ Κίνας του οποίου, ως γνωστόν, προΐσταται ο «πολύς» πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ. Η Πενγκ συνέχισε τη δική της καριέρα στη ρακέτα, μάλιστα έγινε παγκοσμίως γνωστή κερδίζοντας καμιά εικοσαριά διεθνή τουρνουά, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Γουίμπλεντον (το 2013) και των Παρισίων (το 2014). Τώρα η Πενγκ εξομολογήθηκε ότι «εκείνη την πρώτη φορά, στην Τιαντζίν» δεν ήθελε το σεξ με τον Ζενγκ, ότι είχε πανικοβληθεί και ότι έκλαιγε συνεχώς.

Με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης ο Ζενγκ είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τους ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων – στο καρέ του 2017 ανταλλάσσει χειραψία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν | EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Το 2018 η καριέρα της αθλήτριας είχε τελειώσει, ενώ ο Ζανγκ έπρεπε να συνταξιοδοτηθεί και επιτέλους να ξεκουράσει τις παλάμες του που τόσο είχαν καταπονηθεί από το χειροκρότημα των προϊσταμένων του συντρόφων. Και από τα χρόνια του Κομφούκιου είναι γνωστό τοις πάσι ότι η αργία είναι μήτηρ πάσης κακίας: ο Ζενγκ, στα 66 του, είχε άφθονο χρόνο να σπαταλήσει και, όπως φαίνεται, είχε και δυνάμεις για ερωτικά παιχνίδια. Κατά την Πενγκ, ήθελε «να τα φτιάξουν» και πάλι.

«Μακάρι να είναι έξω η γυναίκα»…

Παρά την αυστηρή λογοκρισία, στον κινεζικό ιστό και στα φόρουμ των φίλων του τένις κυκλοφορούν σχόλια για την τύχη της παλιάς πρωταθλήτριας έπειτα από την καταγγελία της. Κάποιος έγραψε: «Ελπίζω να είναι στο εξωτερικό, γιατί στην Κίνα θα έχει πολλά προβλήματα».

«Μακάρι να μη βρίσκεται στην Κίνα η Πενγκ» έγραψαν οι Κινέζοι στο σόσιαλ μίντια | REUTERS/Edgar Su/File Photo

Η εκμετάλλευση της εξουσίας για σεξουαλικούς σκοπούς δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε στο Πεκίνο. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας κατά της διαφθοράς, εξέχουσες κομματικές προσωπικότητες κατηγορήθηκαν για «σεξουαλική εξαχρείωση» (εκτός από κλοπές και υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος). Ομως ποτέ δεν υπήρξε μέχρι τώρα κατηγορία τύπου #MeToo εις βάρος ενός τόσο σημαντικού κομματικού παράγοντα όπως ο Ζανγκ. Το κόμμα-κράτος αρνείται να παραδεχθεί ότι συνιστά κοινωνικό πρόβλημα η σεξουαλική παρενόχληση, τουλάχιστον όσο συνιστά στη Δύση, επικαλούμενο την ισχύ των «παραδοσιακών αξιών του κινεζικού λαού».

Βέβαια, τον περασμένο Ιούλιο ξέσπασε σεξουαλικό σκάνδαλο που ενοχοποιεί τον ποπ αστέρα Κρις Βου, ο οποίος τώρα βρίσκεται στη φυλακή αναμένοντας τη δίκη του. Τότε οι αρχές δεν έδωσαν μεγάλη σημασία στο ζήτημα. Ωστόσο άλλο ποπ τραγουδιστής και άλλο στέλεχος κομμουνιστής. Ετσι όλοι στην Κίνα περιμένουν τα κομματικά στόματα να ανοίξουν τώρα, σε ένα σκάνδαλο με πρωταγωνιστή έναν υψηλά ιστάμενο σύντροφο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...