467
Η Τζόρτζια Μελόνι σε παλιότερη συνέντευξη Τύπου | REUTERS/Kacper Pempel

Το μετάνιωσε η Ιταλία για τον σύγχρονο «Δρόμο του Μεταξιού» του Σι Τζινπίνγκ

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2023, 12:42
Η Τζόρτζια Μελόνι σε παλιότερη συνέντευξη Τύπου
|REUTERS/Kacper Pempel

Το μετάνιωσε η Ιταλία για τον σύγχρονο «Δρόμο του Μεταξιού» του Σι Τζινπίνγκ

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2023, 12:42

Η Ιταλία πήρε μια «βιαστική και τερατώδη» απόφαση όταν εντάχθηκε στην κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη ένας Δρόμος» πριν από τέσσερα χρόνια, καθώς δεν έκανε πολλά για να ενισχύσει τις εξαγωγές της, δήλωσε ο ιταλός υπουργός Αμυνας Γκουίντο Κροσέτo, στενός σύμμαχος της Τζόρτζια Μελόνι και συνιδρυτής του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας.

Η Ιταλία εντάχθηκε στην πρωτοβουλία υπό την κυβέρνηση του Τζουσέπε Κόντε, και έγινε η μόνη μεγάλη δυτική χώρα που έκανε ένα τέτοιο βήμα. Ο Κροσέτο είναι μέρος μιας επιτροπής που αναζητεί τρόπους να εγκαταλείψει τη συμφωνία με το μικρότερο κόστος για τις διμερείς σχέσεις.

Η εν λόγω πρωτοβουλία προβλέπει την ανοικοδόμηση του παλιού «Δρόμου του Μεταξιού» για να συνδέσει την Κίνα με την Ασία, την Ευρώπη και πέρα από αυτήν, προβλέποντας μεγάλες δαπάνες για υποδομές. Οι επικριτές το βλέπουν ως εργαλείο για να εξαπλώσει η Κίνα τη γεωπολιτική και οικονομική επιρροή της.

«Η απόφαση για ένταξη στον (νέο) Δρόμο του Μεταξιού ήταν μια αυτοσχέδια και φρικτή πράξη» που πολλαπλασίασε τις εξαγωγές της Κίνας στην Ιταλία, αλλά δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα στις ιταλικές εξαγωγές στην Κίνα, δήλωσε ο Κροσέτο στην Corriere della Sera.

«Το ζήτημα σήμερα είναι πώς να φύγουμε (από το BRI) χωρίς να βλάψουμε τις σχέσεις (με το Πεκίνο). Γιατί είναι αλήθεια ότι η Κίνα είναι ανταγωνιστής, αλλά είναι και εταίρος», πρόσθεσε ο υπουργός Αμυνας.

Ο Γκουίντο Κροσέτο, υπουργός Αμυνας της Ιταλίας – REUTERS/Remo Casilli

Μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη, η ιταλίδα πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή της εξακολουθεί να συζητά για το BRI και ανακοίνωσε ένα ταξίδι στο Πεκίνο στο εγγύς μέλλον.

«Θα λάβουμε μια απόφαση πριν από τον Δεκέμβριο», είπε η Μελόνι στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε την Κυριακή, προσθέτοντας ότι το θέμα απαιτεί συζητήσεις τόσο με την κινεζική κυβέρνηση όσο και στο ιταλικό Κοινοβούλιο.

Η ιταλίδα πρωθυπουργούς επανέλαβε την άποψή της ότι είναι «παράδοξο» ότι ενώ η Ιταλία είναι μέρος της BRI, δεν είναι η χώρα της G7 με το μεγαλύτερο εμπόριο με την Κίνα, και είπε ότι αυτό δείχνει ότι είναι δυνατό να έχουμε καλές σχέσεις με το Πεκίνο χωρίς να συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη ένας Δρόμος».

Την προοπτική αποχώρησης της Ιταλίας από την BRI είχε συζητήσει για πρώτη φορά τον Μάιο η Μελόνι. Η συμφωνία θα ανανεωθεί τον Μάρτιο του 2024, εκτός και εάν η Ρώμη καταθέσει επίσημο αίτημα αναστολής της μέχρι και τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, όπως ανέφερε η ιταλίδα πρωθυπουργός.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι «Κίνα και Ιταλία θα έπρεπε να εξερευνήσουν οδούς ακόμη στενότερης συνεργασίας τους στο πλαίσιο της BRI». Το Πεκίνο είχε εγκαινιάσει ήδη από τον Μάιο διπλωματική εκστρατεία με στόχο να πεισθεί η Ρώμη να παραμείνει στην BRI, με σειρά επισκέψεων ανώτατων αξιωματούχων στη Ρώμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...