Οριστικό τέλος στις εικόνες που γεμίζουν θλίψη την κοινωνία όταν οι δικαστικοί επιμελητές σφραγίζουν σπίτια που χάθηκαν στον πλειστηριασμό και οι ευάλωτοι ιδιοκτήτες τους βγαίνουν στον δρόμο (όπως έγινε το καλοκαίρι στη Χαλκιδική και την περασμένη εβδομάδα στην Κυψέλη) θέλει να βάλει η κυβέρνηση.
Η προσπάθεια αυτή, που δεν είναι καθόλου εύκολη -ακόμη και σήμερα, μετά από πέντε χρόνια απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, εξακολουθούν να βρίσκονται στο κόκκινο με μεγάλα χρέη στα funds 45.000 νοικοκυριά και 10.000 ελεύθεροι επαγγελματίες- θα εξελιχθεί σε μια νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη. Το δύσκολο μέρος είναι πώς θα ξεχωρίσουν οι πραγματικοί αδύναμοι που χαρακτηρίζονται ως «ευάλωτα νοικοκυριά» από τον νόμο από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές οι οποίοι έχουν, αλλά δεν πληρώνουν.
Ομως για τους περισσότερους από αυτούς τους δανειολήπτες οι οποίοι αποδειγμένα δεν έχουν τα ανάλογα εισοδήματα για να είναι συνεπείς και έχουν χαρακτηριστεί ευάλωτοι, η κυβέρνηση θέλει να δώσει μια ακόμη ευκαιρία με δύο κινήσεις:
-Βάζοντας φρένο στους πλειστηριασμούς, αν δεν έχουν ενημερωθεί πλήρως για την οφειλή τους ξεχωριστά για το κεφάλαιο, τους τόκους και τις άλλες επιβαρύνσεις.
-Βελτιώνοντας τους όρους του εξωδικαστικού συμβιβασμού ώστε οι περισσότεροι (οικονομικά ευάλωτοι) να έχουν ένα δίχτυ ασφαλείας και να μην χάσουν ή να μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι τους πληρώνοντας όσα μπορούν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εξετάζει τρείς βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό έχοντας ως «οδηγό» το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στην Κύπρο. Αυτό προστατεύει την κύρια κατοικία όλων όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, φροντίζοντας παράλληλα να ισχύσει το καθεστώς προστασίας για τους ηλικιωμένους μέχρι το τέλος της ζωής τους.
Με αυτούς τους νέους όρους θα επανεξεταστεί το σύνολο των αιτημάτων συμβιβασμού που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στην ειδική πλατφόρμα για την εξωδικαστική ρύθμιση ιδιωτικού χρέους. Τα αιτήματα ξεπερνούν τις 45.000 και αντιστοιχούν σε χρέη ύψους 23 δισ. ευρώ.
Οι αλλαγές
Η κύρια αλλαγή είναι η αύξηση του ποσοστού «κουρέματος» της οφειλής. Ως βάση του χρέους που θα απομείνει μετά το «κούρεμα» θα βρίσκεται το ύψος της εμπορικής αξίας του υποθηκευμένου ακινήτου, εκτός κι αν το αρχικό δάνειο και οι νόμιμοι τόκοι βρίσκονται χαμηλότερα από αυτό το ύψος, καθώς οι περισσότεροι δανειολήπτες πρίν βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο ήδη έχουν πληρώσει επί σειρά ετών τις μηνιαίες δόσεις τους.
«Κούρεμα» έως 30%
Το εύρος της διαγραφής οφειλής θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου που θα φέρει ο Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή. Με αυτή, θα αλλάξει ο αλγόριθμος από τον οποίο προκύπτει το ύψος της διαγραφής οφειλών και κατ’ επέκταση το ύψος της οφειλής που ρυθμίζεται μέσω του εξωδικαστικού, για το σύνολο των οφειλετών που έχουν δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση και όχι μόνο τους ευάλωτους.
Με τις αλλαγές που επέρχονται, πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας εκτιμούν ότι το «κούρεμα» στα κόκκινα δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση θα φτάνει ακόμη και στο 30% της συνολικής οφειλής. Σταθερό χαμηλό επιτόκιο: Με την ίδια απόφαση θα οριστεί σε 3% σταθερό για τρία χρόνια, το επιτόκιο των ρυθμίσεων. Σήμερα το επιτόκιο είναι Euribor συν 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές, είναι δηλαδή σχεδόν διπλάσιο του 3%.
Στα βήματα της Κύπρου
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλέον γενναιόδωρο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης κόκκινων δανείων είναι αυτό της Κύπρου, το οποίο εκτός από το «κούρεμα» της οφειλής και το χαμηλό σταθερό επιτόκιο, για το υπόλοιπο του δανείου προβλέπει ότι το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση μέσω του υπουργείου Εργασίας να καταβάλει και το ένα τρίτο της δόσης για τα ευάλωτα νοικοκυριά στα funds ή τις τράπεζες που αποδέχτηκαν τη ρύθμιση.
Το πρόγραμμα της Κύπρου έχει τύχει καθολικής αποδοχής τόσο από τις τράπεζες όσο και τους δανειολήπτες που βρέθηκαν σε δυσχερή θέση μετά την οικονομική κρίση και το κούρεμα των καταθέσεων που έγινε το 2013.
Το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ»
Στην Κύπρο το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για αναδιάρθρωση των οικονομικών υποχρεώσεων δικαιούχων δανειοληπτών που δυσκολεύονταν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Κι αυτό γιατί τους έδινε τα εξής κίνητρα:
-Ελάφρυνση («κούρεμα») του χρέους τους στο ύψος της εμπορικής αξίας των υποθηκευμένων περιουσιακών τους στοιχείων.
-Καταβολή του 1/3 των δόσεων του αναδιαρθρωμένου δανείου τους (τόκους και κεφάλαιο) από το κράτος.
-Μικρότερη δόση και χαμηλό επιτόκιο. Για τα πρώτα 7 χρόνια το επιτόκιο του αναδιαρθρωμένου δανείου είναι μεταβλητό και βασίζεται στο εξαμηνιαίο επιτόκιο Euribor +2,5% (με ανώτερο όριο το 3,5%). Για την υπόλοιπη διάρκεια αποπληρωμής το επιτόκιο διαμορφώνεται στο εξαμηνιαίο επιτόκιο Euribor +2%.
-Επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής έως 25 χρόνια ανάλογα με την ηλικία του δανειολήπτη και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (αν είναι συνταξιούχος ή υπερήλικας) μέχρι το τέλος του βίου του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News