473
Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Ανγκελα Μέρκελ κατά την παράδοση του υπουργείου Αμυνας | EPA/FELIPE TRUEBA

Ανάλυση: Το μαεστρικό «πραξικόπημα» της Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2019, 18:30
Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Ανγκελα Μέρκελ κατά την παράδοση του υπουργείου Αμυνας
|EPA/FELIPE TRUEBA

Ανάλυση: Το μαεστρικό «πραξικόπημα» της Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2019, 18:30

Η Ανγκελα Μέρκελ είχε σχεδιάσει καλά «το τελευταίο της πραξικόπημα» για το όνομα που θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλον Γιούνκερ, αλλά και για το μέλλον του κόμματός της και το παρουσίασε στις εμπλεκόμενες πλευρές σε «μυστικό» δείπνο με τέσσερις συνεργάτες της στις 26 Ιουνίου.

Στο ίδιο τραπέζι κάθονταν η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ (ΑΚΚ), πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος (τότε) του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για πρόεδρος της Κομισιόν, ο Γιόζεφ Ντάουλ, πρόεδρος του ΕΛΚ και ο Μάρκους Ζέντερ, ο επικεφαλής του βαυαρικού συντηρητικού κόμματος (CSU).

Σύμφωνα με τους Financial Times, εκεί φαίνεται πως η καγκελάριος συζήτησε το σχέδιό της, λαμβάνοντας την έγκριση των συνδαιτυμόνων της: η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που μέχρι τότε ήταν προγραμματισμένο να είναι η πρόταση της Γερμανίας για τη θέση επιτρόπου στην ΕΕ, έγινε η υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν και στη θέση της, στο υπουργείο Αμυνας, θα έμπαινε η ΑΚΚ, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών.

Ετσι, με δύο κινήσεις ματ, η Μέρκελ, έβαλε δικούς της ανθρώπους σε δύο από τα σημαντικότερα πόστα της Ευρώπης, τη στιγμή που αρκετοί την είχαν σχεδόν ξεγράψει, όχι μόνο επειδή έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει το 2021, αλλά και λόγω των προβλημάτων υγείας που παρουσιάζει τελευταία με τα δημόσια επεισόδια τρόμου.

Πρόκειται για ένα ακόμα χαρακτηριστικό δείγμα μαεστρικών κινήσεων από τη γερμανίδα καγκελάριο. Ως γνωστόν, η Μέρκελ επιθυμεί διακαώς να δει την ΑΚΚ διάδοχό της στην καγκελαρία. Ομως τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών με τον απρόσμενο καταποντισμό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και την πτώση του CDU δυσκόλεψαν πολύ τα πράγματα για την κυβέρνηση του εύθραυστου πλέον, συνασπισμού. Μία σειρά από λάθη και γκάφες της Κραμπ-Καρενμπάουερ, επίσης της στέρησαν αρκετές μονάδες στα ποσοστά δημοφιλίας της.

Για αυτό και η ΑΚΚ, που είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν επρόκειτο να πάρει κάποιο υπουργείο γιατί ήθελε να αφοσιωθεί στην προεδρία του κόμματος, υποχρεώθηκε να αλλάξει στάση και να δεχθεί τον διορισμό της στη θέση της υπουργού Αμυνας από τη Μέρκελ. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αποκομίσει πολύτιμη εμπειρία σε θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, την οποία δεν έχει, τη διαχείριση ενός προϋπολογισμού μαμούθ, 44 δισ. ευρώ, και να ανεβάσει τα ποσοστά της – αν τα πάει καλά, φυσικά.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κρατά τα λουλούδια που της έδωσε η Ανγκελα Μέρκελ, για να τη συγχαρεί για την εκλογή της στην προεδρία της Κομισιόν

Η Μέρκελ βιάζεται να φτιάξει τα πράγματα όπως τα θέλει. Γνωρίζει ότι η κυβέρνηση ίσως να βρίσκεται «στα τελευταία της», καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες μπορεί να εκλέξουν ηγέτη που θα έχει στόχο να αποσύρει το κόμμα από την κυβέρνηση. Η καγκελάριος φαίνεται πως έχει στη διάθεσή της μόλις λίγους μήνες για να φέρει την Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Την Τετάρτη, η Ανγκελα Μέρκελ γιόρτασε τα 65α της γενέθλια και η ίδια έκανε ένα σπουδαίο δώρο στον εαυτό της: ένα μαεστρικό ανακάτεμα της τράπουλας, που ενδέχεται να βελτιώσει τις πιθανότητες της ΑΚΚ στις επόμενες εκλογές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...