Το Κρεμλίνο βρήκε τον νέο επίσημο αγαπημένο του στο πρόσωπο του Ερίκ Ζεμούρ, του ακροδεξιού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, ο οποίος λέει ότι η Μόσχα είναι πολύ πιο αξιόπιστη από τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς ή τους Γερμανούς.
Η άνοδος του Ζεμούρ στις δημοσκοπήσεις προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα ρωσικά ΜΜΕ, ενώ μία δεξαμενή σκέψης στη Μόσχα, που σχετίζεται με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε τη στήριξή της στον Ζεμούρ, τονίζοντας ότι θα φέρει τη Ρωσία πιο κοντά στην Ευρώπη.
«Βάσει της αυξανόμενης δημοτικότητάς του, είναι πιθανό ο Ζεμούρ να κερδίσει τον Μακρόν», ανέφερε σε έκθεσή του το Russtrat, το ινστιτούτο διεθνούς πολιτικής της Ελενα Βλαντιμίροβνα Πάνινα, η οποία είναι βουλευτής του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν. «Τότε είναι πιθανό να δούμε μία συμμαχία Μόσχας, Παρισιού και Βερολίνου, η οποία θα μπορεί να αντιμετωπίσει τους Αγγλοσάξονες των ΗΠΑ και της Βρετανίας».
Πάντως, όπως αναφέρουν οι Times, το σίγουρο είναι ότι μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες της Μαρίν Λεπέν, την οποία η Μόσχα στήριξε το 2017, οι Ρώσοι όχι μόνο την εγκατέλειψαν, αλλά της ζήτησαν και να αποπληρώσει ένα δάνειο 10 εκατ. ευρώ, που είχε πάρει από ρωσική τράπεζα το κόμμα της, το 2014. Η ίδια η Λεπέν, έχει τηρήσει τις αποστάσεις της από το Κρεμλίνο, στην προσπάθειά της να λάβει περισσότερες ψήφους.
Ετσι, η Μόσχα επιφύλαξε θερμή υποδοχή στην υποψηφιότητα του Ζεμούρ. Ούτε στα όνειρά του δεν μπορούσε να φανταστεί το Κρεμλίνο έναν υποψήφιο σαν τον ακροδεξιό τηλεαστέρα, ο οποίος δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τον Πούτιν, γράφει το γαλλικό κεντροαριστερό περιοδικό L’Obs.
Παράλληλα, το γαλλορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Desk Russie έγραψε: «Η Μόσχα ποντάρει σε ένα νέο άλογο στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Οι εθνικιστικές πεποιθήσεις του Ζεμούρ είναι παρόμοιες με του καθεστώτος Πούτιν».
Ο 63χρονος Ζεμούρ συμμερίζεται την δημοφιλή στην γαλλική ακροδεξιά άποψη ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία συνωμότησαν μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου για να απομονώσουν τη Ρωσία και να μην την αφήσουν να γίνει μέρος της ευρωπαϊκής κοινότητας.
Τη δεκαετία του ’60, ο Σαρλ ντε Γκολ δήλωσε ότι η Ευρώπη απλώνεται από τα Ουράλια ως τον Ατλαντικό, έδιωξε τις αμερικανικές βάσεις, έβγαλε τη Γαλλία από το ΝΑΤΟ και κράτησε ίσες αποστάσεις από τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.
Ο Ζεμούρ έχει δηλώσει μαθητής του Ντε Γκολ και θαυμαστής της Ρωσίας. «Η πρώτη μου ενστικτώδης αντίδραση είναι να υπερασπιστώ τη Ρωσία. Θέλω συμμαχία με τη Ρωσία. Θεωρώ ότι θα είναι ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος, περισσότερο από τους Αμερικανούς, τους Γερμανούς και τους Αγγλους. Οταν ήμασταν στο πλευρό της Ρωσίας, κερδίσαμε πολέμους, όταν ήμασταν εναντίον της Ρωσίας, χάσαμε πολέμους», είπε, προφανώς εννοώντας τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και όχι την ήττα του ήρωά του, Ναπολέοντα, το 1812, σημειώνουν οι Times.
Ο Πούτιν αναμένεται να προσκαλέσει τον Ζεμούρ να τον επισκεφτεί στο Κρεμλίνο, όπως είχε κάνει παλιότερα με την Λεπέν. Ακόμα και αν δεν μπορεί να τον στηρίξει επίσημα, διότι δεν έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει, η Μόσχα μπορεί να τον βοηθήσει με διάφορους τρόπους και μέσω των γαλλόφωνων ρωσικών ΜΜΕ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News