233
Ο Πεσκόφ εμφανίστηκε τουλάχιστον μη αρνητικός για το σχέδιο της Ιταλίας | EPA/YURI KOCHETKOV

Το Κρεμλίνο περιμένει να δει το «σχέδιο Ντράγκι» για κατάπαυση του πυρός

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2022, 14:32
Ο Πεσκόφ εμφανίστηκε τουλάχιστον μη αρνητικός για το σχέδιο της Ιταλίας
|EPA/YURI KOCHETKOV

Το Κρεμλίνο περιμένει να δει το «σχέδιο Ντράγκι» για κατάπαυση του πυρός

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2022, 14:32

Η Ρωσία δεν έχει ακόμη δει το ειρηνευτικό σχέδιο της Ιταλίας για την Ουκρανία, αλλά ελπίζει να το λάβει μέσω διπλωματικών οδών. Αυτό δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σε μια πιο… διπλωματική προσέγγιση από την αρχική απόρριψη του σχεδίου Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο παρουσίασε τις αδρές γραμμές του σχεδίου αυτού την προηγούμενη εβδομάδα και επεσήμανε ότι το έχει συζητήσει με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη διάρκεια επίσκεψης στη Νέα Υόρκη.

«Δεν το έχουμε δει ακόμη, ελπίζουμε να μας παραδοθεί μέσω διπλωματικών οδών και να το εξετάσουμε», επεσήμανε από την πλευρά του ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος και δεξί χέρι του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το ιταλικό σχέδιο προβλέπει διεθνείς οργανισμοί –όπως ο ΟΗΕ, η ΕΕ και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)— να ενεργήσουν ως μεσολαβητές για να οργανώσουν αρχικά τοπικές εκεχειρίες, εξήγησε ο Ντι Μάιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ιταλία την προηγούμενη Παρασκευή.

Ο ιταλός υπουργός δήλωσε ότι το σχέδιο έχει δοθεί και σε ανώτερους αξιωματούχους των χωρών της G7.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πλέον αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, έχει απορρίψει το συγκεκριμένο σχέδιο και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες της Δύσης.

«Φαίνεται ότι δεν καταρτίστηκε από διπλωμάτες, αλλά από ντόπιους πολιτικούς επιστήμονες που έχουν διαβάσει πολλές επαρχιακές εφημερίδες και λειτουργούν μόνο με βάση τις ουκρανικές ψευδείς ειδήσεις», είχε αναφέρει ο Μεντβέντεφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News