Με την… ετεροχρονισμένη δήλωση ότι «το Κόσοβο είναι αναμφισβήτητα τμήμα της Σερβίας», ο αυστριακός αντικαγκελάριος, ακροδεξιός Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, έδωσε ένα πρώτο δείγμα γραφής για τη μεταστροφή της Βιέννης έναντι μίας σειράς ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, με έμφαση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
Λίγο πριν από την επίσκεψή του στο Βελιγράδι για συνομιλίες με την σερβική κυβέρνηση, ο αρχηγός του συγκυβερνώντος -με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς- ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, υπενθυμίζει σε συνέντευξή του στην σερβική εφημερίδα «Politika», ότι πριν από χρόνια είχε επικρίνει έντονα την αναγνώριση του Κοσόβου από την Αυστρία. Σήμερα όμως, σπεύδει να διευκρινίσει, αποτελεί τετελεσμένο γεγονός και δεν γίνεται να αλλάξει.
Κατά την άποψη του αντικαγκελάριου, η αναγνώριση του Κοσόβου από το Βελιγράδι είναι καθαρά υπόθεση της Σερβίας και όπως υπογραμμίζει, θα ήταν λάθος να της ασκηθεί οποιουδήποτε είδους πίεση. Από την πλευρά της, η Αυστρία, ως ουδέτερη χώρα, θα πρέπει να αναλάβει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο, εκτίμησε.
Στη συνέντευξή του στην «Politika», ο Στράχε χαρακτηρίζει ως «επιθυμητό» το δικαίωμα για αυτοδιάθεση και αυτονομία των Σέρβων που ζουν στα βόρεια του Κοσόβου, κάτι όμως που όπως επισημαίνει, θα απαιτούσε μακρές και περίπλοκες διαπραγματεύσεις. Αίσθησή του μάλιστα, είναι ότι το Κόσοβο κρατά «αδυσώπητη στάση» στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, ο αυστριακός αντικαγκελάριος θα έχει τη Δευτέρα συναντήσεις με την πρωθυπουργό της Σερβίας Άνα Μπράναμπιτς, τον υπουργό Περιφερειακής Διοίκησης Μπράνκο Ρούζιτς και τον υπουργό Εξωτερικών Ιβίτσα Ντάτσιτς, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν θα υπάρξει συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς (ο οποίος είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία την προηγούμενη εβδομάδα και στις αρχές της επόμενης πρόκειται να επισκεφθεί την Κροατία).
Κατά την επίσκεψή του στη Βιέννη, ο πρόεδρος Βούτσιτς είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν και τον καγκελάριο Κουρτς, για δυναμική υποστήριξη της ενταξιακής πορείας της Σερβίας στην ΕΕ από την αυστριακή προεδρίας της Ένωσης το β’ εξάμηνο του 2018.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Αυστρία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη Σερβία (το ύψος τους ανήλθε το 2016 σε 2,3 δισ. ευρώ), ενώ στην επικράτειά της ζουν σήμερα 118.669 Σέρβοι οι οποίοι, μετά τους Γερμανούς, αποτελούν την πολυπληθέστερη ξένη κοινότητα ευρωπαϊκής χώρας.
Με τελικό στόχο την ένταξη στην ΕΕ το 2025, η σερβική κυβέρνηση έχει ανοίξει έως τώρα 12 από τα 35 κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Σκόπελο για το Βελιγράδι αποτελεί το Κεφάλαιο 35, που αναφέρεται στην εξομάλυνση των σχέσεων με την πρώην γιουγκοσλαβική επαρχία του Κοσόβου, καθώς σχεδόν 10 χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτητοποίησης του, οι Σέρβοι εξακολουθούν να την απορρίπτουν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News