374
Ο επικεφαλής των Χριστανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς | REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Το κόμμα της Μέρκελ την ξέχασε και φλερτάρει με την Ακροδεξιά

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2023, 12:45
Ο επικεφαλής των Χριστανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς
|REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Το κόμμα της Μέρκελ την ξέχασε και φλερτάρει με την Ακροδεξιά

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2023, 12:45

Σπάζοντας ένα από τα θεμελιώδη μεταπολεμικά ταμπού του γερμανικού πολιτικού συστήματος, το συντηρητικό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) διά του ηγέτη του Φρίντριχ Μερτς φλερτάρει με την ιδέα της συνεργασίας με το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Ο Μερτς δήλωσε ότι το κόμμα του θα μπορούσε να συνεργαστεί με το AfD σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς η συνταγματική υποχρέωση των Χριστιανοδημοκρατών είναι πρωτίστως «ο σεβασμός στα εκλογικά αποτελέσματα».

Είπε επί λέξει: «Μιλώντας περί δημοτικών συμβουλίων, ασφαλώς και πρέπει κανείς να αναζητεί τρόπους για να κυβερνήσει την πόλη ή την περιφέρεια». Ετσι οι Times του Λονδίνου εξέλαβαν την παραπάνω φράση του Μερτς σαν ενδεικτική της πρόθεσής του να συνεργαστεί με τους γερμανούς εθνικιστές.

Επί μία δεκαετία οι Χριστιανοδημοκράτες, το κόμμα της πρώην καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, επέμεναν να υψωθεί «τείχος προστασίας» της δημοκρατίας από την απειλή της εθνικιστικής Δεξιάς του AfD, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο κόμμα κινείται εκτός των ορίων του δημοκρατικού τόξου της Γερμανίας.

Αυτή η αρχή που υπερασπίστηκε με πάθος η Μέρκελ φαίνεται ότι τώρα υποχωρεί μπροστά στις δημοσκοπικές επιτυχίες του AfD, το οποίο παρουσιάζεται να ακολουθεί τους Χριστιανοδημοκράτες σε δημοφιλία στα δυτικά της Γερμανίας, ενώ προπορεύεται στην Ανατολή.

Μάλιστα προσφάτως το AfD κέρδισε τον έλεγχο των πρώτων δήμων του, με τα γκάλοπ να επιμένουν ότι είναι πιθανόν να κερδίσει τις εκλογές σε τρία ανατολικά κρατίδια το επόμενο έτος – εξ αυτής της εικασίας και τα σενάρια περί σχηματισμού τοπικών κυβερνήσεων σε συνεργασία με το CDU.

Οι Times έγραψαν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως σε μερικές περιφέρειες οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες των Χριστιανοδημοκρατών έχουν ήδη αρχίσει να συνεργάζονται σιωπηρώς με τους εκπροσώπους των εθνικιστών.

Μάλιστα ο ίδιος ο Μερτς, σε συγκέντρωση του CDU την περασμένη εβδομάδα, περιέγραψε το κόμμα του σαν την πραγματική εναλλακτική λύση για τη Γερμανία σε επίπεδο ουσίας, θέλοντας να οικειοποιηθεί τον συμβολισμό που λανσάρουν με την ονομασία τους οι εθνικιστές και να λεηλατήσει τις ψήφους τους.

Υψηλόβαθμα στελέχη και βουλευτές του CDU δηλώνουν, εξάλλου, ότι η Γερμανία στρέφεται στα δεξιά, ενώ η αριστερά υποχωρεί παντού. Επίσης, γεγονός είναι ότι μεταξύ αστικών κέντρων και επαρχιών οι πολιτικές απόψεις των κατοίκων αποκλίνουν σε ακραίο βαθμό.

Τα γκάλοπ, δε, δείχνουν ότι κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια της Εναλλακτικής ακόμη και προπύργια των αριστεριστών Πρασίνων όπως η Βάδη-Βυρτεμβέργη. Το AfD συγκεντρώνει σε εθνικό επίπεδο ποσοστό δημοφιλίας 22% με τάση περαιτέρω ανόδου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...