597
|

Το «κόκκινο τηλέφωνο» για το Κουρσκ που δεν άκουσε ο Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2024, 00:55

Το «κόκκινο τηλέφωνο» για το Κουρσκ που δεν άκουσε ο Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2024, 00:55

Oταν την 12η Ιουλίου ο ρώσος υπουργός Αμυνας Αντρέι Μπελούσοφ ζήτησε από τον αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν να απαντήσει στην κλήση του, ενεργοποιώντας, έτσι, εκ νέου τη λεγόμενη «κόκκινη γραμμή» του Ψυχρού Πολέμου, δηλαδή το σύστημα άμεσης επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από μια «μυστική επιχείρηση του Κιέβου κατά της Ρωσίας».

Στην πραγματικότητα ο Μπελούσοφ ήθελε να μάθει εάν ορισμένες κινήσεις που είχαν παρατηρηθεί στην ρωσο-ουκρανική μεθόριο, είχαν «την έγκριση των Αμερικανών», προειδοποιώντας τον ομόλογό του για συγκεκριμένο κίνδυνο «κλιμάκωσης μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων», εάν όντως η Ουάσιγκτον είχε δώσει το πράσινο φως στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που δημοσίευσαν λεπτομέρειες της συνομιλίας, η αποκάλυψη αιφνιδίασε τον Οστιν. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ βρέθηκε στη δύσκολη θέση να παραδεχτεί ότι δεν γνώριζε το παραμικρό για παρόμοια σχέδια από την πλευρά του Κιέβου. Ωστόσο έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη τις αποκαλύψεις του Μπελούσοφ, τόσο πολύ που επικοινώνησε αμέσως με τους Ουκρανούς για να τους πει ότι δεν επρόκειτο να έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ σε αυτήν την υπόθεση.

Σήμερα πηγές επιβεβαιώνουν στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι κατά τη συνομιλία του με τον Οστιν, ο Μπελούσοφ αναφερόταν, στην πραγματικότητα, στις προπαρασκευαστικές κινήσεις της αναπάντεχης και μαζικής επίθεσης που εξαπέλυσε το Κίεβο στην περιφέρεια του Κουρσκ, όπου οι μάχες μαίνονται για τέταρτη ημέρα.

Η επίθεση από τη σκοπιά του Λευκού Οίκου  

Οπως αναφέρει η Αννα Λομπάρντι, απεσταλμένη της ιταλικής εφημερίδας στη Νέα Υόρκη, παρότι η προσοχή όλων στην Ουάσιγκτον είναι στραμμένη πρωτίστως στην αναμέτρηση Χάρις-Τραμπ για την προεδρία, η ουκρανική επίθεση μάλλον δυσαρέστησε αρκετούς.

Καταρχάς επειδή, παρότι ο Λευκός Οίκος πρόσφατα έδωσε την άδεια στο Κίεβο να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για να πλήττει ρωσικούς στόχους πέρα από τα σύνορα, η μεταφορά αυτών των οπλικών συστημάτων εντός της Ρωσίας είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, και σίγουρα δεν προβλέπεται στις όποιες σχετικές συμφωνίες. Επικαλούμενη αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, ώστε να μιλήσει για το ζήτημα, η Washington Post έγραψε πως το Πεντάγωνο εξακολουθεί να μην έχει πλήρη γνώση της κατάστασης και, για αυτό, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον ουκρανικό στρατό, επιδιώκοντας να πληροφορηθεί τις λεπτομέρειες της επιχείρησης και, κυρίως, τους στόχους.

Το επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση δημοσιογράφων: «Τίποτα δεν έχει αλλάξει στις πολιτικές μας σχετικά με επιθέσεις με αμερικανικά όπλα σε ρωσικό έδαφος. Μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο για την καταπολέμηση άμεσων απειλών στην άλλη πλευρά των συνόρων. Επικοινωνούμε με τους Ουκρανούς για να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση». Ακριβώς την ίδια άποψη εξέφρασε και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ: «Υποστηρίζουμε μόνο λογικές ενέργειες που στοχεύουν στην αναχαίτιση των ρωσικών δυνάμεων», ανέφερε σχετικά.

Εως τώρα, όμως, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έχει εξηγήσει τους στόχους της εισβολής. Η πιο κοινή υπόθεση μεταξύ των αναλυτών είναι ότι το Κίεβο θέλει να διακόψει τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αλλοι μιλούν για απόπειρα κλονισμού της τυφλής εμπιστοσύνης που έχει ο ρωσικός λαός στον Βλαντίμιρ Πούτιν, μέσω της μεταφοράς του πολέμου εντός της Ρωσίας. Ενδέχεται επίσης το Κίεβο να θέλησε να έρθει σε τριβή με τον εχθρό, εντός της επικράτειάς του, ώστε να συλλέξει πληροφορίες, παρατηρώντας την αντίδρασή του. Ωστόσο, όπως ανέφερε πηγή της Ουάσιγκτον στην ιταλίδα ανταποκρίτρια,  οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απίθανο να εγκρίνουν αυτή τη στρατηγική.

Εν μέσω της προεκλογικής περιόδου οι ΗΠΑ του Μπάιντεν στην πραγματικότητα ενδιαφέρονται περισσότερο να διατηρηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου σε χαμηλά επίπεδα και στην πραγματικότητα έχουν αντιταχθεί πολλές φορές σε επιθέσεις κατά ρωσικών υποδομών. Επιπλέον, όπως ακριβώς και όσον αφορά την νέα κρίση στη Μέση Ανατολή, θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία μια κλιμάκωση λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 5ης Νοεμβρίου. Ζήτημα αποτελεί και το γεγονός πως στην παρούσα φάση το Κίεβο ακούει περισσότερο τις συμβουλές των βρετανών στρατιωτικών συμβούλων παρά των Αμερικανών.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...