Ενας «Τυφώνας» στη μάχη κατά της θαλάσσιας ρύπανσης
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, στο πλαίσιο του έργου του για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενισχύεται στη μάχη του κατά της ρύπανσης με την απόκτηση του πλοίου «Typhoon», το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει τη δράση του με παράκτιους και υποθαλάσσιους καθαρισμούς στο Αιγαίο, αναδεικνύοντας τον σημαντικό του ρόλο για την προστασία των ελληνικών θαλασσών.
Το νορβηγικής προέλευσης Typhoon έχει μήκος 72 μέτρα και πλάτος 16. Εκτός από τα σύγχρονα συστήματα ναυτικής πλοήγησης και τον βασικό εξοπλισμό πυρόσβεσης και καταπολέμησης πετρελαϊκής ρύπανσης, το πλοίο φιλοξενεί ταχύπλοα που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών. Παράλληλα, διαθέτει κάδους απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, κατάλληλους για τη διαλογή των ανακυκλώσιμων ειδών που συλλέγονται κατά τη διάρκεια των δράσεων.
Η ομάδα δράσης του Typhoon, αποτελούμενη από στελέχη του Ιδρύματος και μόνιμο προσωπικό του σκάφους, ξεκίνησε πιλοτικά τις δράσεις της στο τέλος Ιουλίου από την περιοχή της Λαυρεωτικής και τη νήσο Πάτροκλο, ενώ στο τέλος Αυγούστου βρέθηκε στην επιβαρυμένη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού. Εκεί, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό την επιστημονική διεύθυνση του Καθηγητή Γιώργου Παπαθεοδώρου, πραγματοποίησαν ένα πιλοτικό ερευνητικό ωκεανογραφικό πρόγραμμα μελέτης των απορριμμάτων στον βυθό με χρήση δύο τηλεκατευθυνόμενων υποβρύχιων οχημάτων (ROV), αλλά και οργανωμένους καθαρισμούς δυσπρόσιτων ακτών και βραχονησίδων, με συστηματική καταγραφή και δειγματοληψία των απορριμμάτων τους.
Οι καταδύσεις των υποβρύχιων οχημάτων έγιναν σε επιλεγμένες περιοχές του Δυτικού Σαρωνικού κόλπου και ανακτήθηκαν λήψεις πολλών ωρών, στις οποίες έχει καταγραφεί σημαντικός αριθμός απορριμμάτων στον πυθμένα. Η προηγμένη τεχνολογία εντοπισμού της θέσης των απορριμμάτων θα επιτρέψει την εκτίμηση της πυκνότητάς τους στον πυθμένα, η οποία τοπικά φαίνεται να ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες απορρίμματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο! Παράλληλα με τον εντοπισμό και την καταγραφή των βενθικών απορριμμάτων, η ομάδα του προγράμματος είχε την ευκαιρία να βιντεοσκοπήσει τον θαλάσσιο κόσμο του Σαρωνικού και συγκεκριμένους προστατευόμενους οικότοπους, όπως οι «τραγάνες» (ενασβεστωμένα ροδοφύκη).
Ο καθαρισμός των δυσπρόσιτων ακτών και η αποκομιδή απορριμμάτων βάρους εκατοντάδων κιλών, εκτός της απορρύπανσης του περιβάλλοντος, αναμένεται, μέσω της συστηματικής καταγραφής των απορριμμάτων, να αποδώσει σημαντικά επιστημονικά συμπεράσματα, καθώς στις ακτές καταλήγουν τα απορρίμματα μετά από το μακρύ ταξίδι τους στη θάλασσα.
Η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, δήλωσε σχετικά: «Το «Typhoon Project» εκπληρώνει μια πολύχρονη επιδίωξη του Θανάση Λασκαρίδη, εμπνευστή και ιδρυτή του Ιδρύματος, συμβάλλοντας καθοριστικά στον καθαρισμό των ελληνικών ακτών από τα παντός είδους απορρίμματα. Το Ίδρυμα θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες αυτού του μοναδικού στη Μεσόγειο πλοίου, δίνοντας ώθηση στον αγώνα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μέσω των δικών του προγραμμάτων και της υποστήριξης του έργου άλλων φορέων».
Ο καθηγητής Γιώργος Παπαθεοδώρου, επιστημονικός υπεύθυνος της πιλοτικής δράσης στον Σαρωνικό, δήλωσε: «Η δράση του Typhoon για συλλογή και καταγραφή απορριμμάτων σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας είναι εξαιρετικά σημαντική και διεθνώς πρωτότυπη, τόσο σε έκταση όσο και σε συστηματικότητα. Το Typhoon θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την επιτυχία του κοινού εγχειρήματος του εργαστηρίου μας και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, το οποίο επικεντρώνεται στην κατανόηση και αντιμετώπιση του προβλήματος των ρύπων στις θάλασσες της χώρας μας. Τα δεδομένα που συλλέγουμε από τις δράσεις μας στον βυθό και στις ακτές, αναδεικνύουν το πλαστικό σε κυρίαρχο υλικό. Είμαι αισιόδοξος ότι η επεξεργασία τους θα βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, καθώς και στον σχεδιασμό κατάλληλων εθνικών πολιτικών για την πρόληψη και αναχαίτιση της θαλάσσιας ρύπανσης».
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, το Typhoon θα υποστηρίξει τα τρέχοντα προγράμματα του Ιδρύματος και θα επεκταθεί σε μεγάλης κλίμακας παράκτιους και υποθαλάσσιους καθαρισμούς στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, σε ακτές που δεν προσεγγίζονται από συμβατικά μέσα και προσπάθειες μικρής κλίμακας. Στόχος είναι το πλοίο να συνεχίσει τη δράση του σε όλη τη διάρκεια του έτους, σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ερευνητικούς φορείς καθώς και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας μας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News