467
Η Σίντνεϊ Πάουελ και ο Ρούντι Τζουλιάνι τον Νοέμβριο του 2020, όταν «επιχειρηματολογούσαν» ότι «έκλεψαν» τη νίκη από τον Τραμπ | REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Το Κογκρέσο κλήτευσε τον Τζουλιάνι και άλλους τρεις του Τραμπ να καταθέσουν για την 6η Ιανουαρίου

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2022, 10:56
Η Σίντνεϊ Πάουελ και ο Ρούντι Τζουλιάνι τον Νοέμβριο του 2020, όταν «επιχειρηματολογούσαν» ότι «έκλεψαν» τη νίκη από τον Τραμπ
|REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Το Κογκρέσο κλήτευσε τον Τζουλιάνι και άλλους τρεις του Τραμπ να καταθέσουν για την 6η Ιανουαρίου

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2022, 10:56

Στη βάσανο μιας κατάθεσης-ανάκρισης στην Επιτροπή του Κογκρέσου που ερευνά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, με την εισβολή του όχλου οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον, θα υποβληθεί ο άλλοτε εθνικός ήρωας των ΗΠΑ, ο Ρούντι Τζουλιάνι, δήμαρχος της Νέας Υόρκης την εποχή των επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους.

Μετά το 2001 ο Τζουλιάνι, νομικός το επάγγελμα, είχε αναδειχθεί σε σύμβολο της Αμερικής που αντιστέκεται, που ορθώνει το ανάστημά της στις νέες ασύμμετρες απειλές του 21ου αιώνα. Επειτα όμως η λάμψη του ξεθύμανε, έμπλεξε πολύ στο σύστημα και στα γρανάζια της αμερικανικής Δεξιάς, ήταν κολλητός του Ρότζερ Εϊλς του διαβόητου ιδρυτή του Fox News και έπειτα μεταπήδησε στην ομάδα του άλλου ακραίου, του Ντόναλντ Τραμπ.

Ετσι, τώρα ο 77χρονος Τζουλιάνι, μέχρι πρότινος δικηγόρος του Τραμπ, καθώς και ακόμη τρεις στενοί συνεργάτες του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, κλητεύθηκαν να παρουσιαστούν για να καταθέσουν ενώπιον της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που διενεργεί έρευνα για την επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

Ο Τζουλιάνι κατηγορείται ότι πρωτοστάτησε στη διατύπωση των αβάσιμων ισχυρισμών περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές του 2020 και ότι αποπειράθηκε να πείσει τοπικούς αιρετούς να βοηθήσουν να ακυρωθεί το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής. Θα καταθέσει στις 8 Φεβρουαρίου ενώπιον της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η επιτροπή αυτή προσπαθεί να εξακριβώσει τις ευθύνες του Ντόναλντ Τραμπ και του περιβάλλοντός του για την επίθεση στην έδρα του Κογκρέσου από χιλιάδες οπαδούς του θυελλώδους μεγιστάνα, με σκοπό να εμποδιστεί η τυπική επικύρωση της νίκης του Δημοκρατικού αντιπάλου του, του Τζο Μπάιντεν, στις προεδρικές εκλογές.

Η κλήτευση του Ρούντι Τζουλιάνι αποφασίστηκε καθώς «μελετά τους λόγους που συνέβαλαν στη βία της 6ης Ιανουαρίου, ιδίως τις προσπάθειες προώθησης των αστήρικτων καταγγελιών για εκλογική νοθεία», εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ειδικής εξεταστικής επιτροπής, ο μαύρος Δημοκρατικός βουλευτής Μπένι Τόμσον.

Αλλη μία πρώην δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, η Σίντνεϊ Πάουελ, κλητεύθηκε να καταθέσει την ίδια ημερομηνία.

Μαζί με τον κ. Τζουλιάνι, η κυρία Πάουελ, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων Τύπου που συχνά προκαλούσαν μάλλον σύγχυση, παρά οτιδήποτε άλλο, διέδιδε διάφορες απίθανες θεωρίες συνωμοσίας, καταγγέλλοντας, λόγου χάρη, ότι η… Βενεζουέλα και η Κούβα συνεργάστηκαν κρυφά με τους Δημοκρατικούς ώστε αυτοί οι τελευταίοι να κλέψουν τη «νίκη» από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Και άλλοι πρώην στενοί συνεργάτες του κ. Τραμπ, ανάμεσά τους ο πρώην γενικός γραμματέας («προσωπάρχης») του Λευκού Οίκου, ο Μαρκ Μέντοους, έλαβαν κλητεύσεις να καταθέσουν. Αλλά, μένοντας πιστοί στις οδηγίες του πρώην προέδρου, που χαρακτηρίζει την ειδική εξεταστική επιτροπή προκατειλημμένη, αν όχι όργανο των Δημοκρατικών, αρνούνται να συνεργαστούν.

Η Επιτροπή, που εργάζεται με ταχείς ρυθμούς, έχει πάρει καταθέσεις από σχεδόν 400 μάρτυρες.

Είναι αναγκασμένη να βιαστεί, αν θέλει να δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της πριν από τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Καθώς εάν οι Ρεπουμπλικάνοι ανακτήσουν στις προσεχείς εκλογές τον έλεγχο της αμερικανικής Κάτω Βουλής, θεωρείται δεδομένο ότι θα τη διαλύσουν και θα ενταφιάσουν τη δουλειά της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...