412
Oυκρανοί στρατιώτες βάλλουν με οβιδοβόλο εναντίον ρωσικών δυνάμεων στην πρώτη γραμμή του μετώπου, στο Ντονέτσκ | REUTERS/Sofiia Gatilova

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για επιθέσεις με βόμβες φωσφόρου στο Μπαχμούτ

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2023, 12:10
Oυκρανοί στρατιώτες βάλλουν με οβιδοβόλο εναντίον ρωσικών δυνάμεων στην πρώτη γραμμή του μετώπου, στο Ντονέτσκ
|REUTERS/Sofiia Gatilova

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για επιθέσεις με βόμβες φωσφόρου στο Μπαχμούτ

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2023, 12:10

Για επιθέσεις με βόμβες φωσφόρου στο Μπαχμούτ κατηγορεί τη Μόσχα το Κίεβο. Σε βίντεο τραβηγμένο από drone, το οποίο οι ουκρανικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα, διακρίνεται λευκή βροχή φωσφόρου πάνω από την ουκρανική πόλη.

Οι επιθέσεις με όπλα που εμπεριέχουν λευκό φώσφορο δεν είναι απαγορευμένες, ωστόσο η χρήση τους σε κατοικημένες περιοχές θεωρείται έγκλημα πολέμου, καθώς προκαλούν πυρκαγιές που διασπείρονται με μεγάλη ταχύτητα και είναι πολύ δύσκολο να περιοριστούν. Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί και παλαιότερα για τη χρήση τους.

Με ανάρτησή του στο Twitter, το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας γνωστοποίησε ότι η επίθεση στόχευε σε «ακατοίκητες περιοχές του Μπαχμούτ με εύφλεκτα πυρομαχικά». Δεν διευκρινίζεται η ακριβή τοποθεσία, αλλά στο βίντεο φαίνονται ψηλά κτίρια τυλιγμένα στις φλόγες.

Εν τω μεταξύ, ουκρανικοί βομβαρδισμοί το βράδυ του Σαββάτου στο Μπέλγκοροντ, στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, είχαν ως αποτέλεσμα ζημιές σε αγωγό αερίου και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς και σε μια κατοικία στο χωριό Σπονταριούσινο, σύμφωνα με το  κυβερνήτη της περιοχής. «Το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπάρχουν θύματα» έγραψε ο Βιατσεσλάφ Γκλάντκοφ στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Η περιοχή Μπέλγκοροντ είναι μια από τις πολλές στη νότια Ρωσία όπου στόχοι όπως αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών συνταράσσονται από εκρήξεις από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία.

Το Κίεβο σχεδόν ποτέ δεν αναλαμβάνει δημόσια την ευθύνη για επιθέσεις εντός της Ρωσίας και σε υπό ρωσικό έλεγχο εδάφη στην Ουκρανία, αλλά έχει πρόσφατα δηλώσει ότι η καταστροφή υποδομών εντάσσεται στην προετοιμασία για τη χερσαία επίθεση που σχεδιάζει.

Drone καταρρίφθηκε πάνω από το Κίεβο

Ο συναγερμός για επικείμενες αεροπορικές επιδρομές ήταν σε ισχύ για πολλές ώρες από το βράδυ του Σαββάτου έως το πρωί της Κυριακής, καλύπτοντας σχεδόν τα δύο τρία της Ουκρανίας, με αξιωματούχους να δηλώνουν ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν drones, συμπεριλαμβανομένου ενός στον εναέριο χώρο του Κιέβου.

«Κατά τον τελευταίο αντιαεροπορικό συναγερμό εντοπίστηκε στον εναέριο χώρο του Κιέβου εχθρικό αναγνωριστικό UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος)» ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου στο Telegram. «Το drone καταστράφηκε. Με βάση τα αρχικά στοιχεία, δεν υπάρχουν θύματα ή καταστροφές».

Οι συναγερμοί αεροπορικών επιδρομών εκτείνονταν από το Κίεβο και περιοχές στα δυτικά μέχρι όλες τις περιοχές στα ανατολικά της χώρας, καθώς και προς τα νότια, στη Χερσώνα και στην προσαρτηθείσα από τη Ρωσία Κριμαία. Διορισμένος από τη Ρωσία αξιωματούχος στην Κριμαία δήλωσε ότι η Ουκρανία έστειλε περισσότερα από δέκα drones πάνω από την Κριμαία (περισσότερα εδώ).

Αξιωματούχοι σε πολλές ουκρανικές περιοχές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας αναπτύχθηκαν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά μέχρι το πρωί της Κυριακής δεν υπήρχαν πληροφορίες για πιθανά θύματα ή ζημιές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...