Την ώρα που στα χερσαία σύνορα της Ρωσίας με τη Γεωργία, το Καζακστάν και τη Μογγολία –χώρες που δεν απαιτούν βίζα για τους ρώσους ταξιδιώτες– σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων από τους Ρώσους που σπεύδουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν την επιστράτευση που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ, βγήκε να δηλώσει ότι η χώρα του θα προστατεύσει τους φυγάδες.
«Τις τελευταίες ημέρες πολλοί άνθρωποι έρχονται σε εμάς από τη Ρωσία. Οι περισσότεροι αναγκάζονται να φύγουν λόγω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης», είπε ο Τοκάγεφ.
«Πρέπει να ασχοληθούμε με αυτούς, να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Καζακστάν, που αν και θεωρείται σύμμαχος της Ρωσίας, έχει πάρει σαφείς αποστάσεις για την εισβολή στην Ουκρανία.
Με την ευκαιρία αυτή ο Τοκάγεφ καταδίκασε για μία ακόμη φορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και ζήτησε να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητά της, ενώ ο Πούτιν ετοιμάζεται να ανακοινώσει την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στις 30 Σεπτεμβρίου, στη βάση των ψευδοδημοψηφισμάτων που στήθηκαν από τη Μόσχα.
«Η εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους θα πρέπει να είναι απαραβίαστη, πρόκειται για μια βασική αρχή», υπογράμμισε. «Στην άμεση γειτονιά μας μαίνεται ένας ευρύς πόλεμος. Πρέπει να το θυμόμαστε, σκεπτόμενοι πάνω από όλα την ασφάλειά μας», σημείωσε καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ξύπνησε φόβους ότι πιθανόν να έρχεται η σειρά του Καζακστάν (όπου επίσης υπάρχει ρωσική μειονότητα).
Αν και προς το παρόν η Μόσχα αρνείται ότι εξετάζει την επιβολή στρατιωτικού νόμου ώστε να κλείσουν τα σύνορα προς τις γειτονικές της χώρες και να ανακοπεί έτσι η μαζική έξοδος ρώσων πολιτών σε στρατεύσιμη ηλικία, ήδη στέλνει στρατεύματα στα σύνορα με τη Γεωργία για να δημιουργήσει σημεία ελέγχου.
What is going on in front of the Upper Lars border crossing: drone footage
Many kilometer traffic jams, drivers wait in front of the border for 40-50 hours. Scuffles keep sparking from time to time in the queue pic.twitter.com/1EReyhhyHs— The Insider (@InsiderEng) September 26, 2022
Το κύμα εξόδου, ωστόσο, συνεχίζεται και μόνο στο σημείο ελέγχου στο φαράγγι Νταριάλι στα σύνορα με τη Γεωργία, σχημάτιζαν ουρά περί τα 4.000 αυτοκίνητα. Υπολογίζεται ότι μόλις σε πέντε ημέρες έφυγαν από τη Ρωσία 260.000 στρατεύσιμοι.
Russia’s mass exodus.#Russia #Putin #mobilization pic.twitter.com/jS4X7GI9dh
— WhereisRussiaToday (@WhereisRussia) September 26, 2022
Οι χερσαίες οδοί διαφυγής προτιμώνται καθώς πλέον οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων με αφετηρία αεροδρόμια της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν εκτοξευτεί.
Exodus from #Russia!!. The #Georgian Border clogged up with huge lines of Vehicles abandoning #Putin's War for a new life. Human Flight!!#UkraineRussiaWar #Breaking #Ukraine #ukraineinvasion #SlavaUkraïni #bbcnews #Lyman #tvcnewsng #Kherson #AP #Africa #Russian #Chechnya pic.twitter.com/B662q0EqON
— TULIO INFO WARS (@TuliosportsINC) September 26, 2022
Μόσχα: Δεν θα ζητήσουμε την έκδοσή τους
Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεν θα ζητήσει από ξένες κυβερνήσεις να εκδώσουν τους χιλιάδες Ρώσους που εγκατέλειψαν τη χώρα για να γλιτώσουν από την επιστράτευση.
«Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, στο πλαίσιο της μερικής επιστράτευσης, δεν έχει στείλει, δεν έχει προετοιμάσει και δεν θα στείλει αιτήματα στις αρχές του Καζακστάν, της Γεωργίας και άλλων χωρών σχετικά με το θέμα της υποτιθέμενης αναγκαστικής επιστροφής στη Ρωσία ρώσων πολιτών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Αν ένας ρώσος πολίτης λάβει φύλλο πορείας και δεν παρουσιαστεί σε στρατολογικό γραφείο, μπορεί θεωρητικά να θεωρηθεί λιποτάκτης και να τεθεί στον κατάλογο των καταζητούμενων προσώπων στη Ρωσία.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Καζακστάν, Μαράτ Αχμετζάνοφ, δήλωσε ότι η Αστάνα θα αναγκαστεί να εκδώσει Ρώσους που έφυγαν για να αποφύγουν τη στρατολόγησή τους μόνο αν τεθούν στον επίσημο κατάλογο καταζητούμενων στη Ρωσία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News