Επειτα από πολύωρη συζήτηση, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε αργά τα μεσάνυχτα να κάνει ομόφωνα δεκτό το αίτημα του οίκου Christian Dior να αναβιώσει τη θρυλική φωτογράφηση του 1951 στην Ακρόπολη.
Ωστόσο, απαγόρευσε στον οίκο μόδας την κινηματογράφηση μοντέλων για ντεφιλέ στον Ιερό Βράχο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το ΚΑΣ ενέκρινε τη φωτογράφιση με το σκεπτικό ότι μέσω των εικόνων θα φανεί η αναστηλωτική πρόοδος που έχει γίνει στο μνημείο τα χρόνια που μεσολάβησαν από τη δεκαετία του ’50.
Παρ’ όλα αυτά, δεν ενέκρινε τη βιντεοσκόπηση με την παρουσία των μοντέλων, για να μη σταλεί το μήνυμα ότι η Ακρόπολη μπορεί να γίνει «πασαρέλα». Κινηματογράφηση του μνημείου μπορεί να γίνει, αλλά χωρίς των παρουσία προσώπων.
H Ακρόπολη διαχρονικά είχε υπάρξει πόθος των οίκων μόδας να συνδυάσουν τις δημιουργίες τους με το μνημείο. Αλλοτε η Ακρόπολη είχε «προστατευθεί» και άλλοτε όχι, όπως φαίνεται σε αυτό το αρχειακό υλικό του Associated Press από μια ιδιότυπη παρουσίαση φορεμάτων που έγινε το καλοκαίρι του 1970, επί χούντας.
Πιο πρόσφατα, το 2017, ο οίκος Gucci είχε ζητήσει την Ακρόπολη για παρουσίαση της κολεξιόν του, αλλά είχε εισπράξει το «όχι» του ΚΑΣ. Τώρα το Συμβούλιο επιτρέπει μεν την αναβίωση μιας θρυλικής φωτογράφισης των μοντέλων του Christian Dior το 1951, αλλά όχι τα ντεφιλέ του οίκου, τα οποία θα πρέπει να τα κάνει αλλού στην Ελλάδα και όχι στην Ακρόπολη.
Επ’ αυτού, το ΚΑΣ ενέκρινε τη χρήση από τον Dior των μνημείων της Αρχαίας Αγοράς, του Ηρωδείου, του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο και του Ναού του Δία στην Αρχαία Νεμέα, θέτοντας όρους για τη χωροθέτηση των φωτογραφίσεων και των βιντεοσκοπήσεων.
Την Πέμπτη 27 Μαΐου, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων θα συζητήσει την παραχώρηση του Καλλιμάρμαρου για την επίδειξη μόδας του οίκου, «Cruise 2022».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News