Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και έξω από αυτά, τα καρπούζια χρησιμοποιούνται ως σύμβολο αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Το φρούτο είναι ζωγραφισμένο σε ημικύκλια από χαρτόνι σε διαδηλώσεις για την υποστήριξη των Παλαιστινίων. Το emoji καρπούζι εμφανίζεται δίπλα στην παλαιστινιακή σημαία σε λογαριασμούς στο TikTok και στο X, ενώ χιλιάδες χρήστες του Instagram ανέβασαν την εικόνα μιας φέτας καρπουζιού της οποίας οι σπόροι σχημάτιζαν τις λέξεις «κατάπαυση του πυρός τώρα».
Ο καρπός καλλιεργείται στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη και έχει τα ίδια τέσσερα χρώματα –κόκκινο, πράσινο, μαύρο και άσπρο– με την παλαιστινιακή σημαία. Οι Παλαιστίνιοι τον χρησιμοποιούσαν επί δεκαετίες ως σύμβολο ταυτότητας και αντίστασης. Πλέον, άνθρωποι που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το emoji εξαιτίας αυτού που αντιπροσωπεύει, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το emoji καρπούζι είναι μεταξύ πολλών συμβόλων που χρησιμοποιούνται ως συντομογραφία στις συζητήσεις στα μέσα δικτύωσης σχετικά με τον πόλεμο, αλλά είναι πιο διακριτικό από τα emoji της ισραηλινής και της παλαιστινιακής σημαίας και τα hashtags #IStandWithIsrael και #FreePalestine.
Το σύμβολο του καρπουζιού έχει τις ρίζες του στην καταστολή της χρήσης της παλαιστινιακής σημαίας από το Ισραήλ στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη, όπως εξήγησε στους New York Times η Σάσα Κράσνοφ, μελετητής της παλαιστινιακής τέχνης και λέκτορας ισλαμικών τεχνών στο Residential College του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Μια εκδοχή συνδέει τα καρπούζια με μια έκθεση του Σλιμένε Μανσούρ και δύο άλλων Παλαιστίνιων καλλιτεχνών, την οποία απαγόρευσαν οι Ισραηλινοί τη δεκαετία του 1980. Ο 76χρονο Μανσούρ είπε στους New York Times ότι ένας ισραηλινός στρατιώτης τούς είχε πει να μη ζωγραφίζουν τίποτα στα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας, συμπεριλαμβανομένων των καρπουζιών.
«Η τέχνη είναι μέρος αυτής της σύγκρουσης» είπε ο καλλιτέχνης Καλέντ Χουράνι, που ζει στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης. Ο πόλεμος δεν είναι μόνο φυσικός, πρόσθεσε. «Είναι για τον πολιτισμό, είναι για την εκπροσώπηση».
Σύμβολα όπως το περιδέραιο με το αστέρι του Δαβίδ και η παλαιστινιακή μαντήλα έχουν υιοθετηθεί πέρα από τη Μέση Ανατολή, ως ένδειξη υποστήριξης προς τους εβραίους ή τους Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το emoji καρπούζι είναι δημοφιλές μεταξύ όσων υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους αλλά θέλουν να αποφύγουν αυτό που, σύμφωνα με τους ίδιους, συνιστά καταστολή της υποστήριξης αυτής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το emoji μιας κόκκινης και πράσινης φέτας καρπουζιού εμφανίστηκε το 2015 και η χρήση του εντάθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια μιας κλιμάκωσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης το 2021. Το σύμβολο εμφανίζεται πλέον συχνά δίπλα σε φιλοπαλαιστινιακά hashtags και σε αναρτήσεις από οργανώσεις που υποστηρίζουν την κατάπαυση του πυρός, συμπεριλαμβανομένης της Εβραϊκής Φωνής για την Ειρήνη.
«Χρησιμοποιήσουμε το καρπούζι για να μη λογοκριθούμε» ανέφερε ο Ριντικκουλούζ, ένας αραβοαμερικανός καλλιτέχνης που ζει στο Μανχάταν. Επειδή οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι απίθανο να καταπνίξουν τη συζήτηση για ένα κοινό φρούτο, εξήγησε, το emoji μπορεί «να ανοίξει διακριτικά τον δρόμο μέσα από αυτή τη ρωγμή που υπάρχει στην απαγόρευση».
Σε μια ανάρτηση τον Οκτώβριο, η Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook και του Instagram, γνωστοποίησε ότι εφαρμόζει ισότιμα τις πολιτικές περιεχομένου της και ότι «δεν είναι αλήθεια ότι καταστέλλουμε εσκεμμένα τις φιλοπαλαιστινιακές φωνές». Μια έκθεση του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όμως, που δημοσιοποιήθηκε αυτόν τον μήνα, ανέφερε ότι οι πολιτικές εποπτείας περιεχομένου της Meta είχαν οδηγήσει σε «συστημική λογοκρισία» αναρτήσεων που υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους.
Καθώς ο συμβολισμός του καρπουζιού έχει γιγαντωθεί εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, οι εικόνες με καρπούζι έχουν επίσης υποστεί λογοκρισία και πολλοί σχολιαστές που το χρησιμοποιούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατηγορηθεί για αντισημιτισμό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News