523
|

Το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα τιμά τη μνήμη του Νικολάου Μιρκόπουλου

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2021, 15:25

Το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα τιμά τη μνήμη του Νικολάου Μιρκόπουλου

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2021, 15:25

Το διοικητικό συμβούλιο του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα (ΚΙΕ) ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι οι νέες εγκαταστάσεις του στην Αθήνα θα φέρουν την ονομασία «Κέντρο Νικολάου Μιρκόπουλου» και ότι τα επίσημα εγκαίνια προγραμματίζονται για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, Νικόλαος Μιρκόπουλος γεννήθηκε στο Καλοχώρι της Καστοριάς, όπου και απεβίωσε το 2013, έπειτα από μια μακρά και επιτυχημένη καριέρα στον Καναδά.

Το όνομα «Κέντρο Νικολάου Μιρκόπουλου» προέκυψε μετά από σημαντική δωρεά, ύψους $300.000, της οικογένειας Μιρκόπουλου. Η δωρεά αυτή, από τις μεγαλύτερες που έχει λάβει ποτέ το ΚΙΕ, εξασφάλισε την ολοκλήρωση των εκτεταμένων εργασιών ανακαίνισης στις νέες εγκαταστάσεις του στην οδό Ορμηνίου 3, κοντά στο Χίλτον Αθηνών. Οι εργασίες αυτές κατέστησαν δυνατές έπειτα από μια επιτυχημένη εκστρατεία συγκέντρωσης ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Το νέο τριώροφο ιστορικό κτίριο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του ’30, και από το 1938 έως το 1981 αποτελούσε την κατοικία του διάσημου συγγραφέα, καλλιτέχνη και κριτικού τέχνης Στρατή Δούκα. Με την μετεγκατάστασή του στο νέο ευρύχωρο κτίριο, το ΚΙΕ θα μπορέσει να διευρύνει τη συνεισφορά του στην ελληνική αρχαιολογία και ιστορία, καθώς και να στηρίξει πολιτιστικές δραστηριότητες μέσα από τη συνεργασία Καναδών και Ελλήνων εταίρων.

«Το διοικητικό συμβούλιο του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα εκφράζει τη βαθιά του εκτίμηση προς την οικογένεια Μιρκόπουλου για την εμπιστοσύνη της και είναι υπερήφανο που τιμά τη μνήμη αυτού του καταξιωμένου Έλληνο-Καναδού», δήλωσε ο Σκοτ Γκάλιμορ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΙΕ.

«Η οικογένεια Μιρκόπουλου έχει την χαρά να στηρίξει το ακαδημαϊκό έργο του ΚΙΕ, και ιδιαίτερα τον σημαντικό του ρόλο στην προώθηση των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Καναδά και Ελλάδος. Ο αγαπημένος μας αδερφός, Νικόλαος (Νικ) Μιρκόπουλος, υπήρξε περήφανος Καναδός, όμως παρέμεινε στενά δεμένος με τη χώρα στην οποία γεννήθηκε», δήλωσε ο Στυλιανός Μιρκόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cinespace Films Studios Inc.

Λίγα λόγια για τον Νικόλαο (Νικ) Μιρκόπουλο

Ο Νικ Μιρκόπουλος μετανάστευσε στον Καναδά το 1968 και ίδρυσε μια οικογενειακή επιχείρηση με στόχο την ανακαίνιση και την αναβάθμιση πολλών σημαντικών κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς στον Καναδά. Κυρίως, όμως, ασχολήθηκε με την κατασκευή κινηματογραφικών στούντιο.  Το 1988 ηγήθηκε της δημιουργίας του πρώτου μεγάλου στούντιο παραγωγής ταινιών στον Καναδά, με την επωνυμία Cinespace.  Αργότερα δημιούργησε άλλα τέσσερα κινηματογραφικά στούντιο, τόσο στο Τορόντο όσο και στο Σικάγο. Σε ένα από αυτά πραγματοποιήθηκαν, ίσως προφητικά, τα γυρίσματα της πρώτης ταινίας που κινηματογραφήθηκε εξ ολοκλήρου στον Καναδά και που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, δηλαδή η ταινία «Chicago».

Το ακούραστο επιχειρηματικό του πνεύμα είχε σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο τόσο στο Τορόντο όσο και στο Σικάγο, καθώς χάρη σε αυτό δημιουργήθηκαν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά και ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης για λιγότερο προνομιούχα και υποεκπροσωπούμενα μέλη της κοινωνίας.

Η γενναιοδωρία και οι φιλανθρωπικές δράσεις του Νικ Μιρκόπουλου ήταν θρυλικές και δεν έβλεπαν πάντα το φως της δημοσιότητας. Ο Μιρκόπουλος αφιέρωνε προσωπικό χρόνο και πόρους για την υποστήριξη, μεταξύ άλλων, της Σχολής Μουσικής του University of Toronto, της Σχολής Τεχνών, Μέσων, Υποκριτικής και Σχεδίου του York University, της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο, του νοσοκομείου East General στο Τορόντο, της Σχολής Κινηματογράφου του DePaul University, του νοσοκομείου παίδων Lurie του Σικάγο, του νοσοκομείου «Mount Sinai» του Σικάγο, του ερευνητικού κέντρου Yitzhak Rabin στο Τελ Αβίβ, και της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου» στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...