487
Το πορτρέτο του Καρόλου από τον διάσημο πορτρετίστα Τζόναθαν Γέο σε φωτογράφιση στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ | Aaron Chown/Pool via REUTERS NO RESALES. NO ARCHIVES

Το πρώτο επίσημο πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2024, 15:01
Το πορτρέτο του Καρόλου από τον διάσημο πορτρετίστα Τζόναθαν Γέο σε φωτογράφιση στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ
|Aaron Chown/Pool via REUTERS NO RESALES. NO ARCHIVES

Το πρώτο επίσημο πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2024, 15:01

Ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Γ’ αποκάλυψε χθες το πρώτο επίσημο πορτρέτο του μετά τη στέψη του πριν από έναν χρόνο. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ελαιογραφία στην οποία κοιτάει κατάματα τον θεατή, με φόντο κόκκινες, ροζ και φούξια αποχρώσεις.

Οπως γράφουν οι New York Times, τον πίνακα ζωγράφισε ο διάσημος πορτρετίστας Τζόναθαν Γέο και τα αποκαλυπτήρια έγιναν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, σύμφωνα με αναφορές της βασιλικής οικογένειας στα κοινωνικά δίκτυα. Το σχετικό βίντεο δείχνει τον βασιλιά να τραβάει μια κορδέλα, κολλημένη σε ύφασμα που καλύπτει το πανύψηλο έργο, το οποίο, καθώς έπεσε, φάνηκε να του προκαλεί μια μικρή έκπληξη.

Ο Γέο, ο οποίος έχει ζωγραφίσει προσωπικότητες όπως ο Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο Ιντρις Ελμπα και η ακτιβίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι, ξεκίνησε το πορτρέτο τον Ιούνιο του 2021, όταν ο βασιλιάς ήταν ακόμα ο πρίγκιπας της Ουαλίας. Τον απεικονίζει να φορά τη στολή των Φρουρών της Ουαλίας, των οποίων ήταν Συνταγματάρχης, με μια πεταλούδα να αιωρείται πάνω από τον ώμο του.

Οπως αυτή η πεταλούδα, ο «ρόλος του βασιλιά στη δημόσια ζωή μας έχει μεταμορφωθεί», είπε ο Γέο σε δήλωσή του που κυκλοφόρησε την Τρίτη, επίσης από τη βασιλική οικογένεια. «Κάνω το καλύτερο για να αποτυπώσω τις εμπειρίες της ζωής και την ανθρωπιά που είναι χαραγμένες στο πρόσωπο οποιουδήποτε ανθρώπου, και ελπίζω ότι αυτό έχω πετύχει σε αυτό το πορτρέτο», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια να συλλάβει απόλυτα τον βασιλιά ήταν «μια τεράστια επαγγελματική πρόκληση, την οποία απόλαυσα απόλυτα και είμαι απίστευτα ευγνώμων».

Το πορτρέτο, διαστάσεων 2,5 X 2 μ. ανατέθηκε στον Γέο από την Worshipful Company of Drapers, μια μεσαιωνική συντεχνία εμπόρων μαλλιού και υφασμάτων που σήμερα είναι φιλανθρωπικός οργανισμός. Θα τοποθετηθεί στο Drapers’ Hall, το κτίριο της συντεχνίας στο Λονδίνο, όπου υπάρχει μια γκαλερί με πορτρέτα όλων των βασιλέων από τον Γεώργιο Γ’ έως τη βασίλισσα Βικτωρία.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ο βασιλιάς ανακοίνωσε την επιστροφή του στα δημόσια καθήκοντά του και σχεδόν τρεις μήνες αφότου αποκάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο. Η επιστροφή του προκάλεσε ανακούφιση σε μια χώρα που ανησυχεί για μια πιθανώς καταστροφική αλλαγή στη βρετανική μοναρχία.

Ο Γέο έχει πει παλαιότερα στους ΝΥΤ ότι δεν γνώριζε για την ασθένεια του βασιλιά και ενημερώθηκε αφού είχε ολοκληρώσει τον πίνακα, ο οποίος απεικονίζει το αντικείμενό του με ζωηρά χρώματα και μια στοχαστική αλλά επιβλητική λάμψη. Ο Γέο έχει ζωγραφίσει επίσης τη σύζυγο του βασιλιά, Καμίλα, και τον πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππο.

Αλλα θέματά του έχουν υπάρξει ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, οι ηθοποιοί Ντένις Χόπερ και Νικόλ Κίντμαν και ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ. Θεωρεί πιο επιτυχή τα πορτρέτα που αποτυπώνουν οπτικά χαρακτηριστικά τα οποία παραμένουν σχετικά ίδια ακόμα και όταν το άτομο γερνάει.

Οταν ήρθε η ώρα να ζωγραφίσει τον βασιλιά, ο Γέο είπε στους ΝΥΤ ότι είχε παρατηρήσει σωματικές αλλαγές στις τέσσερις συνεδρίες τους· ο βασιλιάς του φάνηκε ότι περνούσε από μια «αλλαγή αναστήματος».

«Η ηλικία και η εμπειρία τού ταίριαξαν», είπε ο Γέο στους ΝΥΤ. «Η συμπεριφορά του άλλαξε σίγουρα αφότου έγινε βασιλιάς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...