558
Από τις χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών στο βόρειο τμήμα της Γάζας τον Νοέμβριο. Προ των πυλών οι επιχειρήσεις στα νότια | REUTERS/Ronen Zvulun

Το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα της Γάζας μετά το τέλος της εκεχειρίας

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2023, 20:21
Από τις χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών στο βόρειο τμήμα της Γάζας τον Νοέμβριο. Προ των πυλών οι επιχειρήσεις στα νότια
|REUTERS/Ronen Zvulun

Το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα της Γάζας μετά το τέλος της εκεχειρίας

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2023, 20:21

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε και την Κυριακή τη Λωρίδα της Γάζας παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση προκειμένου να προστατευτούν οι άμαχοι και εν μέσω του αδιεξόδου για την ανανέωση της εκεχειρίας με τη Χαμάς, η οποία έληξε την Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, και μόνο, ο ισραηλινός στρατός (IDF) δήλωσε ότι έπληξε «πάνω από 400 στόχους» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Λίγες ώρες αργότερα, το πρωί της Κυριακής, ο IDF ανήρτησε ανακοίνωση στην πλατφόρμα Χ με την οποία ζήτησε και πάλι από τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας να εγκαταλείψουν τις εστίες σου σε περιοχές που θεωρεί εμπόλεμες ζώνες. Συγκεκριμένα, ζήτησε την άμεση απομάκρυνση των κατοίκων τουλάχιστον πέντε περιοχών εντός και γύρω από την πόλη Χαν Γιούνες.

Με τις νέες εχθροπραξίες να βρίσκονται ήδη στην τρίτη ημέρα τους, οι κάτοικοι του θύλακα φοβούνται ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις του πυροβολικού είναι απλά προοίμιο για μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, μετέδωσε το Reuters.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς και αυτή του Ισλαμικού Τζιχάντ ανακοίνωσαν ότι «απάντησαν» στο Ισραήλ εξαπολύοντας «ομοβροντία ρουκετών» με στόχο ισραηλινές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ.

Από την πλευρά του, ο IDF ενημέρωσε ότι εκτοξεύθηκαν «πάνω από 250 ρουκέτες» από τις τρομοκρατικές οργανώσεις και ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν το Σάββατο, στις πρώτες απώλειες μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών.

Στο μεταξύ, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχιζαν το σφυροκόπημα της Γάζας, η Ουάσινγκτον ενέτεινε τις πιέσεις προς το Τελ Αβίβ για την προστασία των αμάχων.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις δήλωσε ότι πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της αιματηρής σύγκρουσης, ενώ ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν έκρινε ότι το Ισραήλ έχει «ηθική ευθύνη» να προστατεύσει τους αμάχους.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς, όπως και με τις ΗΠΑ, προκειμένου να καθοριστούν οι «ασφαλείς περιοχές» για τους αμάχους της Γάζας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο πόλεμος που διεξάγει το Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστεί έως ότου «όλοι οι στόχοι του επιτευχθούν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον στόχο της καταστροφής των παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων στον θύλακα.

Χαμάς: Τουλάχιστον 700 νεκροί σε ένα 24ωρο

Τουλάχιστον 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες,  ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής η Χαμάς, η οποία ασκεί την εξουσία στον πολιορκούμενο θύλακα.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου, και μέχρι στιγμής από τα ισραηλινά πυρά σκοτώθηκαν 15.523 άνθρωποι συνολικά. Περισσότεροι από 41.000 ήταν οι τραυματίες, κατά την ίδια πηγή.

Νέα «έξοδος» για λίγους μέσω της Ράφα

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 600 ξένοι υπήκοοι και Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα αναμενόταν να λάβουν άδεια για να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας για την Αίγυπτο μέχρι το τέλος της ημέρας, σύμφωνα με μια λίστα που δημοσιοποιήθηκε από τις συνοριακές Αρχές στη Ράφα.

Υπενθυμίζεται πως το συνοριακό πέρασμα έχει ανοίξει για σχεδόν 900 ξένους υπηκόους και για εκείνους με διπλή υπηκοότητα μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας την Παρασκευή, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής επιτράπηκε σε 13 τραυματίες να διασχίσουν το πέρασμα μαζί με τους συνοδούς τους.

Το πέρασμα της Ράφα αποτελεί το μοναδικό συνοριακό πέρασμα της Γάζας με την Αίγυπτο, η οποία ανοίγει τα σύνορά της υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Με αξαίρεση την περιοχή αυτή, το παλαιστινιακό έδαφος της Γάζας είναι «περικυκλωμένο» από την ισραηλινή επικράτεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...