938
Καπνός υψωνόταν πάνω από τη Βηρυτό το Σαββατοκύριακο | REUTERS/Mohamed Azakir

Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τον Λίβανο – Εκδίκηση ορκίζεται το Ιράν

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2024, 12:14
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/09/2024 19:00
Καπνός υψωνόταν πάνω από τη Βηρυτό το Σαββατοκύριακο
|REUTERS/Mohamed Azakir

Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τον Λίβανο – Εκδίκηση ορκίζεται το Ιράν

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2024, 12:14
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/09/2024 19:00

Ο στρατός του Ισραήλ (IDF) ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε «δεκάδες» νέες επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο την Κυριακή, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του αρχηγού της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Τα αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας «επιτέθηκαν σε δεκάδες στόχους τρομοκρατών στο έδαφος του Λιβάνου στη διάρκεια των τελευταίων ωρών» ανέφερε σε σχετική ενημέρωσή του ένας εκπρόσωπος του IDF. Από το Σάββατο ο στρατός «έχει πλήξει εκατοντάδες στόχους τρομοκρατών της Χεζμπολάχ σε όλον τον Λίβανο», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως οι επιθέσεις αυτές είχαν στόχο θέσεις εκτόξευσης ρουκετών που στόχευαν προς το Ισραήλ, βάσεις ενόπλων και οπλαποθήκες.

Παράλληλα ο στρατός πραγματοποίησε νέο πλήγμα στην Νταχίγια, το προπύργιο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.  Οπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI «σφοδρή επιδρομή που πραγματοποιήθηκε από ισραηλινά καταδιωκτικά» έπληξε «τη ζώνη περιοχή ανάμεσα στην Τσίγια κα την Γκομπέιρι στα νότια προάστια» της πρωτεύουσας.

Με χωριστή ανακοίνωσή του ο IDF ισχυρίστηκε πως στο πολύ ισχυρό πλήγμα που εξαπέλυσε στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Νασράλα, σκοτώθηκαν «περισσότεροι από 20 ακόμη τρομοκράτες». Επρόκειτο για τρομοκράτες «διαφόρων βαθμών, που ήταν παρόντες στο υπόγειο αρχηγείο της Βηρυτού κάτω από μη στρατιωτικά κτίρια, και οι οποίοι διηύθυναν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον του κράτους του Ισραήλ».

Μεταξύ όσων σκοτώθηκαν στην επιχείρηση «Νέα Τάξη», όπως ονομάστηκε η επιχείρηση αυτή του Ισραήλ, εικάζεται πως βρίσκονταν ο διοικητής του νοτίου μετώπου της Χεζμπολάχ Αλί Καρακέ, σύμφωνα με προηγούμενη ενημέρωση από τον IDF, καθώς και ο Αμπάς Νιλφορουσάν, αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, βάσει αναφορών των ιρανικών ΜΜΕ.

Αλλη ενημέρωση των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ έκανε ονομαστική αναφορά, την Κυριακή, στον Ναμπίλ Καούκ, έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της σιιτικής οργάνωσης, ο οποίος επίσης «εξαλείφθηκε». Ο Καούκ φέρεται να σκοτώθηκε στη διάρκεια ενός «πλήγματος ακριβείας» του IDF που έλαβε χώρα μετά την επιχείρηση «Νέα Τάξη».

Σε πρώτο χρόνο η Χεζμπολάχ δεν έκανε κάποιο σχόλιο για την τύχη του Καούκ, ωστόσο υποστηρικτές της φιλοϊρανικής οργάνωσης αναρτούσαν συλλυπητήρια για το εν λόγω στέλεχος ήδη από το προηγούμενο 24ωρο.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε το πλήγμα που άφησε «ακέφαλη» τη Χεζμπολάχ ως «ιστορική καμπή» για το Ισραήλ. «Ρυθμίσαμε τους λογαριασμούς μας με τον υπεύθυνο του φόνου αναρίθμητων Ισραηλινών και πολλών πολιτών άλλων χωρών» όπως το έθεσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι η χώρα του πέτυχε μια σημαντική νίκη στη μάχη κατά των «εχθρών» της.

Η Χεζμπολάχ, μουδιασμένη, είχε επιβεβαιώσει τον θάνατο του αρχηγού της Σάββατο, σχεδόν 20 ώρες μετά τον βομβαρδισμό που του στοίχισε τη ζωή. «Ο Σάγεντ Χασάν Νασράλα ενώθηκε με τους μάρτυρες συντρόφους του των οποίων το βήμα οδήγησε επί σχεδόν τριάντα χρόνια», ανακοίνωσε. Ο ισχυρός άνδρας του Λιβάνου σκοτώθηκε μαζί με άλλα στελέχη «σε ύπουλη σιωνιστική επιδρομή» στα νότια προάστια της Βηρυτού, προσέθεσε η τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Λίβανος, η Συρία και το Ιράν κήρυξαν εθνικό πένθος για τον θάνατο του Νασράλα. Η επιχείρηση που έκοψε το νήμα της ζωής του αρχηγού της Χεζμπολάχ καταδικάστηκε επίσης από το Ιράκ, από τους Χούθι της Υεμένης, όπως και από τη Χαμάς, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ στη Γάζα.

Το Ιράν ζήτησε μάλιστα την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να «λάβει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσει την ισραηλινή επίθεση και να αποτρέψει να οδηγηθεί η περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο». Συγχρόνως δεσμεύτηκε ότι «η γραμμή» του Νασράλα «θα συνεχιστεί και ο ιερός στόχος του θα υλοποιηθεί με την απελευθέρωση της αλ Κοντς (Ιερουσαλήμ)».

Υπενθυμίζεται πως η Χεζμπολάχ, η οποία χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται από το Ιράν, ιδρύθηκε το 1982 με πρωτοβουλία των Φρουρών της Επανάστασης. Η τρομοκρατική οργάνωση άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ κατά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ο οποίος πυροδοτήθηκε από την άνευ προηγουμένου επίθεση ενόπλων της Χαμάς –συμμάχου της– στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Παρά τα πλήγματα των τελευταίων ημερών και το γεγονός ότι έμεινε ακέφαλη, η Χεζμπολάχ κατάφερε, δε, να «απαντήσει» στα ισραηλινά πυρά με νέες ρουκέτες προς το Ισραήλ το Σάββατο. Το Ισραήλ δέχθηκε επίσης πυραυλικά πυρά από τους Χούθι.

Για το Τελ Αβίβ η μάχη με την τρομοκρατική οργάνωση του Λιβάνου δεν πρόκειται να λήξει έως να είναι ασφαλής η επιστροφή όσων κατοίκων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο βόρειο τμήμα της χώρας, εξαιτίας των διασυνοριακών εχθριοπραξιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...