575
Ισραηλινό στρατιωτικό όχημα στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στα υψίπεδα του Γκολάν και στη Συρία | REUTERS/Jamal Awad

Το Ισραήλ σχεδιάζει επέκταση στα Υψίπεδα του Γκολάν, μετά την πτώση του Ασαντ

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2024, 13:02
Ισραηλινό στρατιωτικό όχημα στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στα υψίπεδα του Γκολάν και στη Συρία
|REUTERS/Jamal Awad

Το Ισραήλ σχεδιάζει επέκταση στα Υψίπεδα του Γκολάν, μετά την πτώση του Ασαντ

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2024, 13:02

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε ένα σχέδιο για να ενθαρρύνει την επέκταση των οικισμών στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η κίνηση είναι απαραίτητη επειδή ένα «νέο μέτωπο» έχει ανοίξει στα σύνορα του Ισραήλ με τη Συρία, μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ, από τη συμμαχία των ανταρτών υπό την ηγεσία των ισλαμιστών.

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διπλασιάσει τον ισραηλινό πληθυσμό στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία το Ισραήλ κατέλαβε κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Εξι Ημερών, το 1967, και θεωρούνται κατεχόμενα εδάφη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν ταχύτατα στην ουδέτερη ζώνη που χωρίζει τα Υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία τις ημέρες μετά την αποχώρηση του Ασαντ, αναφέρει το BBC, προσθένοντας ότι η αλλαγή του καθεστώτος στη Δαμασκό «σημαίνει ότι οι συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός έχουν καταρρεύσει».

Παρά την κίνηση αυτή, ο Νετανιάχου διευκρίνισε σε δήλωσή του, το βράδυ της Κυριακής 15 Δεκεμβρίου, ότι το Ισραήλ «δεν έχει συμφέρον να συγκρουστεί με τη Συρία». «Θα καθορίσουμε την ισραηλινή πολιτική όσον αφορά τη Συρία σύμφωνα με το πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα», συμπλήρωσε.

Υπάρχουν περισσότεροι από 30 ισραηλινοί οικισμοί στα Υψίπεδα του Γκολάν, στους οποίους κατοικούν περίπου 20.000 άνθρωποι. Οι οικισμοί θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο αμφισβητείται από το Ισραήλ. Οι έποικοι ζουν δίπλα σε περίπου 20.000 Σύρους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Δρούζοι Αραβες που δεν τράπηκαν σε φυγή όταν η περιοχή τέθηκε υπό τον έλεγχο του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ «θα συνεχίσει να κρατά το έδαφος, θα το κάνει να ανθίσει και θα το εποικίσει».

Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμερτ, σχολίασε ότι δεν «βλέπει κανέναν λόγο» να επεκταθεί η χώρα στα υψώματα του Γκολάν.

«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είπε ότι δεν ενδιαφερόμαστε να επεκτείνουμε την αντιπαράθεση με τη Συρία και ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να πολεμήσουμε ενάντια στους αντάρτες που καταλαμβάνουν αυτή τη στιγμή τη Συρία. Γιατί λοιπόν να οδηγούμε τα πράγματα ακριβώς στο αντίθετο;», είπε στο πρόγραμμα Newshour του BBC World Service.

Και πρόσθεσε: «Εχουμε ήδη αρκετά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε».

Η ανακοίνωση του Νετανιάχου έρχεται μια ημέρα αφότου ο νέος ντε φάκτο ηγέτης της Συρίας, Αχμέντ αλ Σαράα, επέκρινε το Ισραήλ για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του σε στρατιωτικούς στόχους στη χώρα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει τεκμηριώσει περισσότερες από 450 ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία από τις 8 Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων 75 από το βράδυ του Σαββάτου 14 Δεκεμβρίου.

Ο Αλ Σαράα –γνωστός ως Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι– είπε ότι τα χτυπήματα «ξεπέρασαν τις κόκκινες γραμμές» και κινδύνευαν να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή, αν και συμπλήρωσε ότι η Συρία δεν επιδιώκει σύγκρουση με κανένα γειτονικό κράτος.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι τα πλήγματα ήταν απαραίτητα για να σταματήσουν να πέφτουν όπλα «στα χέρια εξτρεμιστών».

Ο Μπασάρ αλ Ασαντ και η οικογένειά του κατέφυγαν στη Ρωσία και έλαβαν άσυλο όταν η ισλαμιστική ομάδα του Αλ Σαράα, Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) οδήγησε άλλες αντάρτικες φατρίες σε μια αστραπιαία επίθεση στη Δαμασκό. Οι ομάδες σχηματίζουν μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία, της οποίας ο Αλ Σαράα είναι ο επικεφαλής.

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, δήλωσε την Κυριακή ότι ελπίζει να αρθούν γρήγορα οι κυρώσεις στη χώρα, ώστε να διευκολυνθεί η οικονομική ανάκαμψη. «Ελπίζουμε ότι θα δούμε ένα γρήγορο τέλος στις κυρώσεις, ώστε να μπορέσουμε να δούμε πραγματικά την οικοδόμηση της Συρίας», είπε ο Πέντερσεν καθώς έφτανε στη Δαμασκό για να συναντήσει την προσωρινή κυβέρνηση της Συρίας και άλλους αξιωματούχους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...