Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ σε επίθεση με drone στον νότιο Λίβανο, την Τετάρτη 3 Ιουλίου, ωθώντας τη λιβανική πολιτοφυλακή να ανταποδώσει με μπαράζ ρουκετών. Καθώς η ένταση αυξάνεται στα σύνορα των δύο χωρών, η διεθνής διπλωματία προσπαθεί να αποτρέψει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή, όπως γράφουν οι New York Times.
Ο Μοχάμαντ Νααμέχ Νασέρ, γνωστός και ως Αμπού Νααμέχ, είναι μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν από τότε που η πολιτοφυλακή άρχισε να επιτίθεται στο βόρειο Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς. Ο Νααμέχ ήταν επικεφαλής της μονάδας Αζίζ της Χεζμπολάχ, μιας από τις βασικές ένοπλες μονάδες της πολιτοφυλακής που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των λιβανικών συνόρων, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Η Χεζμπολάχ είπε ότι εκτόξευσε 100 ρουκέτες εναντίον στρατιωτικών στόχων του Ισραήλ, ως μέρος μιας «αρχικής απάντησης». Οι συναγερμοί ήχησαν σε πόλεις και κοινότητες σε όλο το βόρειο Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος των πυραύλων αυτών έπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν, Χεζμπολάχ, συνέχισε να κάνει επιθέσεις, ως αντίποινα, μέχρι το βράδυ.
Ο θάνατος του Νααμέχ, τον οποίο επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός, είναι ο πιο πρόσφατος σε μια σειρά εξουδετερώσεις διοικητών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, από το Ισραήλ. Μια από αυτές οδήγησε σε κλιμάκωση των διασυνοριακών επιθέσεων, τον περασμένο μήνα και έκτοτε η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να συγκρατήσει την κατάσταση.
Με την ένταση να είναι ήδη στο «κόκκινο», οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα μετωπικά χτυπήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω κλιμάκωση και να οδηγήσουν σε ανοιχτό πόλεμο.
Η Αμάλ Σαάντ, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ που μελετά τη Χεζμπολάχ, είπε στους ΝΥΤ ότι παρ’ όλο που η πολιτοφυλακή ήταν απίθανο να συρθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο για το θάνατο του Νααμέχ, οι πρόσφατες εναντίον της απειλές από ισραηλινούς αξιωματούχους ίσως την ωθήσουν να απαντήσει δυναμικά.
«Δεν νομίζω ότι η Χεζμπολάχ θα υποβαθμίσει αυτό που συνέβη», είπε, προσθέτοντας ότι το μπαράζ πυραύλων ήταν απλώς «μια μικρή πρόγευση του τι πρόκειται να ακολουθήσει».
Η αναζωπύρωση της έντασης στα σύνορα, την Τετάρτη, λαμβάνει χώρα την ίδια στιγμή που ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ βρίσκεται στο Παρίσι για να συζητήσει με γάλλους αξιωματούχους τους τρόπους εκτόνωσης των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Ο Αμος Χόχσταϊν, ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου που έχει γίνει ο de facto απεσταλμένος των ΗΠΑ στην προσπάθεια επίλυσης της συνοριακής σύγκρουσης, συναντήθηκε με τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ειδικό απεσταλμένο του Εμανουέλ Μακρόν στον Λίβανο. Ο Λίβανος ήταν γαλλικό προτεκτοράτο μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Γαλλία εξακολουθεί να έχει κάποια επιρροή στη χώρα.
Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ παρέμενε ως τώρα περιορισμένη, αλλά καθώς οι ανταλλαγές διασυνοριακών πυρών έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν δημόσια ότι η χώρα μετατοπίζει το στρατιωτικό της ενδιαφέρον από τη Χαμάς στη Χεζμπολάχ, μια πολύ πιο προηγμένη στρατιωτική μηχανή.
Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων. Εάν ξεσπούσε ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας, λένε οι αναλυτές, θα αποδεικνυόταν καταστροφικός: Θα άφηνε ολόκληρα τμήματα του Λιβάνου σε ερείπια, θα ανάγκαζε τη Χεζμπολάχ να χρησιμοποιήσει το βαρύ πυραυλικό της οπλοστάσιο σε πόλεις σε όλο το Ισραήλ και πιθανώς να πυροδοτούσε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.
Η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ πιέζει την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να καταλήξει σε κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς, ώστε οι ισραηλινές μαχητικές δυνάμεις να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο ενός ανοιχτού πολέμου με τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας.
Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαν, δήλωσε την Τετάρτη 3 Ιουλίου ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ήταν έτοιμες να λάβουν οποιαδήποτε αναγκαία ενέργεια κατά της Χεζμπολάχ, αλλά ότι θα προτιμούσαν μια διπλωματική διευθέτηση.
«Χτυπάμε πολύ σκληρά τη Χεζμπολάχ κάθε μέρα και θα φτάσουμε σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας για να προβούμε σε οποιαδήποτε (στρατιωτική) ενέργεια απαιτείται στον Λίβανο ή να καταλήξουμε σε μια διευθέτηση από θέση ισχύος», είπε ο Γκάλαντ.
«Προτιμούμε μια συμφωνία, αλλά αν η πραγματικότητα μας αναγκάσει, ξέρουμε πώς να πολεμήσουμε», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News