510
| Getty Images / Ghaith Abdul-Ahad / Stringer

Το Ισραήλ και το δίκτυο των αγιατολάδων

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2024, 15:38
|Getty Images / Ghaith Abdul-Ahad / Stringer

Το Ισραήλ και το δίκτυο των αγιατολάδων

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2024, 15:38

Καθώς όλος ο κόσμος αναμένει την αντίδραση του Ιράν και των συμμάχων του στην δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια μέσα στην Τεχεράνη και τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ολοένα πιο δυνατά στη Μέση Ανατολή, ο Γκουίντο Ολίμπιο, δημοσιογράφος της Corriere della Sera με ειδίκευση σε ζητήματα ασφαλείας, εστιάζει την προσοχή του στο «δίκτυο των αγιατολάδων».

Διεισδύσεις και υπόκοσμος

Ο ισραηλινός στρατός ανέκαθεν ανησυχούσε για μια πιθανή διείσδυση μαχητών της Χεζμπολάχ από τα σύνορα του Λιβάνου, με τον Ολίμπιο να κάνει λόγο για έναν στρατιωτικό ελιγμό με στόχο την κατάληψη ενός κιμπούτς και την κατοχή του για όσο το δυνατόν περισσότερο. Η Δύναμη Ραντουάν, μία από τις πιο επίλεκτες μονάδες της σιιτικής οργάνωσης, εκπαιδεύεται εδώ και χρόνια για την εκτέλεση τέτοιου είδους αποστολών. Τις τελευταίες ώρες το γενικό επιτελείο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων σήμανε συναγερμό για πιθανές παρόμοιες επιθετικές ενέργειες και από τη Δυτική Οχθη.

Ο εν λόγω κίνδυνος, όμως, δεν είναι μόνον εξωτερικός. Ο ιταλός δημοσιογράφος σημειώνει πως η Σιν Μπετ, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, έχει εντείνει την παρακολούθηση εγκληματικών κύκλων που δραστηριοποιούνται στην ισραηλινή αραβική κοινότητα. Υπάρχει ο φόβος ότι κάποια εγκληματικά στοιχεία θα μπορούσαν να συνεργαστούν, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, με τη Χεζμπολάχ και το Ιράν. «Ο “υπόκοσμος” (της αραβικής κοινότητας του Ισραήλ), αν και έχει εμπλακεί σε μια εσωτερική διαμάχη με κόστος περισσότερες από 115 ζωές μόνο φέτος, είναι καλά οπλισμένος, δικτυωμένος σε όλη τη χώρα, ικανός να κινητοποιεί στοιχεία», αναφέρει σχετικά ο Γκουίντο Ολίμπιο.

Ενα κοινό αρχηγείο

Ο Χουσεΐν Μαστούρ, γνωστός και ως Αμπού Τζιχάντ, ένας διοικητής των Χούθι, σκοτώθηκε εκτός της επικράτειας της Υεμένης. Σύμφωνα με ορισμένους βρισκόταν στον Λίβανο ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν στο Ιράκ, στη βάση μιας τοπικής πολιτοφυλακής, και σε αυτή την περίπτωση κατά πάσα πιθανότητα θα έχασε τη ζωή του στο πλαίσιο μιας πρόσφατης αμερικανικής επιδρομής. Ενας άλλος σύμβουλος, μέλος της Χεζμπολάχ, εξουδετερώθηκε σε αεροδρόμιο της Συρίας, έπειτα από πλήγμα των Ισραηλινών, σε μια περιοχή όπου πιστεύεται πως χρησιμοποιείται από την Χεζμπολάχ για τη μεταφορά όπλων από το Ιράν στον Λίβανο.

Ο αναλυτής της Corriere della Sera σημειώνει πως οι δύο στόχοι του Ισραήλ ενδέχεται να ανήκαν σε ένα εκτενές δίκτυο συνδέσμων/ συμβούλων του λεγόμενου Αξονα της Αντίστασης, καθώς υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου διοίκησης με εκπροσώπους των Φρουρών της Επανάστασης και όλων των συμμαχικών φατριών. Προσθέτει πως σύμφωνα με μια αραβική εφημερίδα (την οποία δεν κατονομάζει όμως) έχει επίσης σχηματιστεί η «Δύναμη Σουλεϊμανί», ένα νέο σώμα περίπου 10 χιλιάδων μαχητών που προήλθαν από τους κόλπους διάφορων σιιτικών κινημάτων, περιλαμβανομένων 2.000 ανδρών από τους Χούθι και στρατιωτικών διοικητών από τη Χεζμπολάχ.

Οι Ρώσοι

Οσο για την επίσκεψη του πρώην υπουργού Αμυνας της Ρωσίας και νυν επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, Σεργκέι Σοϊγκού, στην Τεχεράνη, παρουσιάστηκε ως ένδειξη συντονισμού των δύο συμμάχων. Η Μόσχα μπορεί να προσφέρει στην Τεχεράνη, εκτός από διπλωματική υποστήριξη, τεχνολογία ηλεκτρονικού πολέμου, πυραύλους και πολύτιμη συνδρομή στη συλλογή πληροφοριών (αν και το Κρεμλίνο εξακολουθεί να κρατά ανοιχτό έναν δίαυλο επικοινωνίας και με τον Νετανιάχου). Επιπλέον εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρές δυνάμεις στη Συρία (αεροπλάνα, πλοία, προσωπικό) οι οποίες μπορούν να αναλάβουν άμεσα δράση σε περίπτωση επικίνδυνης ανάφλεξης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...