Πριν από την επίσημη έναρξη του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής τα πρώτα πηγαδάκια είχαν στηθεί και η κουβέντα είχε ήδη ξεκινήσει. Για τους διορισμούς συνέδρων, για το πώς θα στελεχωθεί η Κεντρική Επιτροπή, για το αν η εκπροσώπηση σε αυτή έγινε για όλους δίκαια.
Πρώτοι από όλους έφτασαν οι σύνεδροι από την επαρχία που είχαν ξεκινήσει από το πρωί για τον Πειραιά. Αν περνούσε κανείς από τα καφέ της Καστέλλας και άκουγε τις κουβέντες για την Κεντροαριστερά χωρίς να γνωρίζει για το συνέδριο, σίγουρα θα πίστευε πως το Κίνημα Αλλαγής πάει για κυβέρνηση.
«Ολα είναι αποφασισμένα, τίποτα δεν θα ψηφίσουμε αλλά πάμε να στηρίξουμε, έχουμε περάσει και πιο δύσκολα», έλεγε χαρακτηριστικά ένας σύνεδρος από την Θεσσαλονίκη.
Λίγο μετά, η αρένα του ΣΕΦ είχε γεμίσει, τα πρώτα συνθήματα ακούστηκαν με την είσοδο της Φώφης Γεννηματά και το συνέδριο ξεκίνησε και επίσημα.
«Σήμερα είμαστε όλοι εδώ. Δίνουμε ένα δυναμικό παρών. Οι προοδευτικοί πολίτες που πιστεύουμε στις αξίες της προόδου και τις ιστορικές παραδόσεις της Δημοκρατικής παράταξης, ιδρύουμε το Κίνημα Αλλαγής. Το πρώτο πολιτικό κίνημα μιας νέας εποχής. Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι ένα απλό κόμμα. Είναι ένα κοινωνικό ρεύμα.Στη μεγάλη και αυθόρμητη προσέλευση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στις εκλογές του Νοεμβρίου, διαβάζουμε όλοι πια ξεκάθαρα το ισχυρό μήνυμα: Οχι στο τέλμα. Ναι στη δημιουργία. Ναι στην ανάγκη για εθνική συνεννόηση, με ευθύνη και ωριμότητα» είπε στην έναρξη της ομιλίας της η Φώφη Γεννηματά.
Λίγο αργότερα η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής περιέγραφε το «Ι have a dream» του Κινήματος Αλλαγής.
«Οραματίζομαι μία Κοινωνία Δικαιοσύνης, ασφάλειας, συνοχής, που δεν θα αναζητά λύσεις στα πολιτικά άκρα. Οραματίζομαι ένα Έθνος, με αυτοπεποίθηση, σιγουριά, και αισιοδοξία για το μέλλον. Οραματίζομαι έναν Λαό, που θα εμπνέεται από την πατρίδα του και θα εργάζεται με χαρά για αυτήν. Οραματίζομαι μία προοδευτική κυβέρνηση που εξασφαλίζει ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν μία πορεία προς τον Ελληνικό Λαό. Ας γίνουμε οι δημιουργοί μίας νέας εποχής».
Το ενδιαφέρον μετά την ομιλία της Φώφης Γεννηματά στράφηκε στις ομιλίες του Γιάννη Δραγασάκη που εκπροσωπούσε τον ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το χειροκρότημα στον «σύντροφο» Δραγασάκη
Ο κ. Δραγασάκης ξεκίνησε την ομιλία του με την προσφώνηση «σύντροφοι και συντρόφισσες» αποσπώντας το χειροκρότημα το οποίο ενισχύθηκε όταν έκανε αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Γιώργο Γεννηματά, πατέρα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
«Ανεξάρτητα, όμως, από τις εύλογες παλαιές και τις νέες αντιπαλότητες που γεννά ο πολιτικός ανταγωνισμός, στις συνθήκες που διαμόρφωσε η κρίση, οι κοινωνικές ανάγκες που δηλώνουν ότι θα ήθελαν να εκφράσουν οι δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς είναι εξ αντικείμενου αριστερόστροφες» υπογράμμισε, για να συμπληρώσει:
«Με αυτό εννοώ ότι μπορούν να απαντηθούν μόνο σε προοδευτική κατεύθυνση σε αντιπαράθεση με τον νεοφιλελευθερισμό. Αναδεικνύουν γι’ αυτό πεδία συνεννόησης και συνεργασίας που μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για προοδευτικές συγκλίσεις».
Το άνοιγμα του Κυριάκου
Ανοιγμα για συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον οποίο αρκετοί από τους συνέδρους επιφύλασσαν θερμή υποδοχή. «Είναι πολλά τα σημεία που αξίζει να συναντηθούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Προχωρώντας προς τις εκλογές, δεν διστάζω να πω πως είναι πολλά τα σημεία που αξίζει να συναντηθούμε. Είναι η προστασία των θεσμών, η εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος και η ανάπτυξη ενός νέου πατριωτισμού με συγκλίσεις στα μεγάλα εθνικά θέματα. Όμως πολλά θα είναι και τα σταυροδρόμια και μετά τις εκλογές» ανέφερε.
Ο Σημίτης και ο ΓΑΠ
Κάνοντας αναφορά στον Νίκο Αλιβιζάτο, για την επιτυχή συμβολή του στη διαδικασία εκλογής προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, ο Κώστας Σημίτης τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν πρόσωπα ικανά «που θα ενισχύσουν τη δυναμική της αλλαγής».
Διότι, σημείωσε, «η νέα παράταξη δεν θα πρέπει να είναι άθροισμα μηχανισμών, ή πεδίο φιλοδοξιών κάποιων ομάδων. Το Κίνημα Αλλαγής δεν δημιουργήθηκε για να μοιράσει πόστα, εξουσίες ή να ικανοποιήσει προσωπικές φιλοδοξίες. Το Κίνημα Αλλαγής δημιουργήθηκε για να γίνει ένα ρεύμα ανανέωσης. Χρειάζονται γι΄ αυτό διαδικασίες ανοιχτές, εύκολα προσβάσιμες, ώστε να κινητοποιηθούν οι πολλοί, που αισθάνονται την ανάγκη μιας νέας έκφρασης και την απελευθέρωση από εντολές μηχανισμών και στενόμυαλες κομματικές πειθαρχίες» επεσήμανε με νόημα.
Το δίλημμα «συντήρηση και διαχείριση της εξουσίας ή ένας νέος δρόμος με όπλο την αλήθεια», έθεσε ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στον χαιρετισμό του στο συνέδριο.
«Το διακύβευμα για την Ελλάδα είναι ξεκάθαρο: Αφορά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αφορά στο δικαίωμά μας να στήσουμε ένα σωστό κοινωνικό κράτος. Αφορά στο δικαίωμά μας να επενδύσουμε σε μια νέα πορεία πράσινης ανάπτυξης. Το δίλημμα είναι απλό: Θέλει ο Έλληνας και η Ελληνίδα μια κυβέρνηση, που θα είναι απλά εκκαθαριστής των υποχρεώσεών μας προς τρίτους; Ή θέλει μια κυβέρνηση, που θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή ανασυγκρότησης της χώρας και θα πάει την Ελλάδα σε μια νέα, διαφορετική αλλά βιώσιμη πορεία;», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News