346
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Το gov.gr «έφαγε» τον δικαστικό επιμελητή – μέσω e-mail η επίδοση δικογράφων

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2022, 11:04
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Το gov.gr «έφαγε» τον δικαστικό επιμελητή – μέσω e-mail η επίδοση δικογράφων

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2022, 11:04

Μια συνέργεια υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη η οποία φιλοδοξεί να απομακρύνει ένα από τα πολλά εμπόδια της χιλιοταλαιπωρημένης απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας και τουλάχιστον να αποδεσμεύσει τους αστυνομικούς από τα λεγόμενα «πάρεργα» για τα οποία συχνά παραπονιούνται οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ, ανακοινώθηκε: από το νέο δικαστικό έτος η επίδοση δικογράφων θα γίνεται μέσω email και όχι με φυσική παρουσία αστυνομικών οργάνων.

Τις ανακοινώσεις έκαναν ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Κώστας Τσιάρας και ο Τάκης Θεοδωρικάκος και με τη μεταρρύθμιση αυτή, 1.500.000 δικόγραφα, τα οποία διακινούνται κάθε χρόνο από την Ελληνική Αστυνομία, θα επιδίδονται ψηφιακά στους ενδιαφερομένους, επιταχύνοντας έτσι τις διαδικασίες απόδοσης της δικαιοσύνης. Αυτή η ηλεκτρονική διαδικασία απελευθερώνει 1.500 αστυνομικούς από ένα γραφειοκρατικό πάρεργο, το οποίο στερεί από την ΕΛ.ΑΣ κρίσιμο δυναμικό για τις άλλες δράσεις της.

Οπως υπενθύμισε η «Καθημερινή», το θέμα είχε προαναγγείλει ο κ. Θεοδωρικάκος λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, με αφορμή τότε συνάντησή του με τον κ. Πιερρακάκη.

Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, από το νέο δικαστικό έτος η επίδοση εγγράφων, όπως π.χ. η κλήση που αποστέλλεται σε έναν ιδιώτη προκειμένου να παραστεί ως μάρτυρας σε ένα δικαστήριο, θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής gov.gr αντί οι αστυνομικοί να παραδίδουν αυτοπροσώπως τα έγγραφα στους άμεσα ενδιαφερομένους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, απελευθερώνονται από τη συγκεκριμένη διαδικασία έως και 1.500 αστυνομικοί που εκτελούσαν χρέη δικαστικών επιμελητών και διατίθενται για τις ανάγκες αστυνόμευσης.

«Οι αστυνομικοί επιστρέφουν στα κύρια αστυνομικά τους καθήκοντα και ενισχύουν με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών», δήλωσε σχετικά ο κ. Θεοδωρικάκος. Κατά πληροφορίες, η επίδοση των εγγράφων θα γίνεται μέσω email, ενώ ο παραλήπτης θα ενημερώνεται ότι του έχει αποσταλεί έγγραφο στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του μέσω γραπτού μηνύματος sms στο κινητό του τηλέφωνο.

«Είναι το καλύτερο δυνατό παράδειγμα του πώς τα ψηφιακά μέσα μπορούν να έρθουν να συμβάλουν και να γίνουν αρωγοί σε ένα καλύτερα σχεδιασμένο κράτος», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης.

«Η ηλεκτρονική επίδοση καθιερώνεται ως ο κύριος τρόπος επίδοσης για την Ποινική Δικαιοσύνη», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Τσιάρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...