693
Ο Μπεκενμπάουερ το 1982 με τη φανέλα του Αμβούργου | Bongarts/Getty Images

Το «φως» και το «σκοτάδι» του Φραντς Μπεκενμπάουερ σε 90’

Sportscaster Sportscaster 5 Ιανουαρίου 2024, 16:01
Ο Μπεκενμπάουερ το 1982 με τη φανέλα του Αμβούργου
|Bongarts/Getty Images

Το «φως» και το «σκοτάδι» του Φραντς Μπεκενμπάουερ σε 90’

Sportscaster Sportscaster 5 Ιανουαρίου 2024, 16:01

Αρκούν 90 λεπτά -όσο διαρκεί ένας ποδοσφαιρικός αγώνας- για να εξιστορήσει κανείς τη μυθική διαδρομή του Φραντς Μπεκενμπάουερ; Οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ «Μπεκενμπάουερ», που θα μεταδοθεί την προσεχή Δευτέρα (8/1) στην prime-time του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD, τα κατάφεραν. «Χώρεσαν» σε αυτό, όχι μόνο τους άθλους του στα γήπεδα, αλλά και ιστορίες από την προσωπική του ζωή. Επίσης, τις σκοτεινές του μέρες, όταν κατηγορήθηκε για σκάνδαλο γύρω από την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 στη Γερμανία.

Το τηλεοπτικό πορτρέτο του «Κάιζερ», μιας από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες του ποδοσφαίρου, φιλοτεχνήθηκε με εικόνα που αντλήθηκε από δεκάδες ώρες αρχειακού υλικού, με φωτογραφίες που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε χιλιάδες, και με μαρτυρίες πρώην συμπαικτών και αντιπάλων, πολιτικών και ανθρώπων που έζησαν κοντά του. Η αφήγηση ακολουθεί τη χρονική σειρά των γεγονότων, τα οποία σε δεύτερο πλάνο διηγούνται την ιστορία της ίδιας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Ο Σεπ Μάγιερ, 79 ετών σήμερα, θυμάται το ντεμπούτο του (18χρονου τότε) Μπεκενμπάουερ στην Μπάγερν Μονάχου, το 1964, σε έναν αγώνα εναντίον της Ζανκτ Πάουλι. Για τον κορυφαίο αμυντικό όλων των εποχών, που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο ως παίκτης (1974), αλλά και ως προπονητής της εθνικής ομάδας της Γερμανίας (1990) -κάτι που έχουν κατορθώσει, εκτός από εκείνον, μόνον ο Βραζιλιάνος Μάριο Ζαγκάλο και ο Γάλλος Ντιντιέ Ντεσάν- μιλούν και άλλες παλιές δόξες των γερμανικών γηπέδων: ο Λόδαρ Ματέους (62 ετών σήμερα), φορώντας κάτι που μοιάζει με παιδική πυζάμα, όπως παρατηρεί το Stern, ο καλός του φίλος Γκίντερ Νέτσερ (79), ο συνοδοιπόρος του στην Μπάγερν, Πολ Μπράιτνερ (72) και ο Ματίας Ζάμερ (56).

«Μιλάει», πρωτίστως, η εικόνα. Για τη μεγαλειώδη καριέρα του με τους Βαυαρούς, στη διάρκεια της οποίας κατέκτησε τρία διαδοχικά Κύπελλα Πρωταθλητριών. Για τις δυο «Χρυσές Μπάλες» που κέρδισε στη δεκαετία των ‘70s. Για το Euro που «σήκωσε» το 1972. Για την αμερικανική του περιπέτεια στη Νιού Γιόρκ Κόσμος. Για τα χρόνια του ως προπονητής: της Δυτικής Γερμανίας, της Μαρσέιγ και της Μπάγερν. Για το έργο του ως παράγοντας: πρόεδρος της Μπάγερν και αντιπρόεδρος της FIFA.

Φως στην προσωπική του ζωή ρίχνουν οι τρεις γυναίκες της ζωής του, Μπριγκίτε, Χάιντι και Σιμπίλ (διαδέχονταν η μια την άλλη κάθε 11 χρόνια) και ο μεγαλύτερος αδελφός του, Βάλτερ, που για πολλά χρόνια δυσκολευόταν να τον πλησιάσει. Επρεπε να περάσει από την… κρησάρα του Ρόμπερτ Σβαν, του «ανθρώπου με την πίπα», που έπαιζε τον ρόλο του ατζέντη του.

Το ντοκιμαντέρ δεν είναι… αγιογραφία του «Αυτοκράτορα». Πραγματεύεται και τις σκοτεινές του μέρες, τότε που κατηγορήθηκε ότι ως επικεφαλής της Επιτροπής Διεκδίκησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 δωροδόκησε, με χρήματα του CEO της Adidas, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA από την Ασία και την Αφρική για να ψηφίσουν υπέρ της Γερμανίας. Δημοσιογράφος του Spiegel, που είχε ερευνήσει την υπόθεση, παραθέτει τα ευρήματά του. Και τρεις κορυφαίοι γερμανοί πολιτικοί -ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που απεβίωσε στις 26 Δεκεμβρίου, ο Γιόσκα Φίσερ και ο Οτο Σίλι- υποστηρίζουν ότι οι υπερβολικές και άδικες κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του από τους ίδιους τους Γερμανούς, τον πίκραναν πολύ.

«Ολα αυτά είναι ψέματα, γι’ αυτό και δεν είχα καμία συνέπεια. Δυστυχώς, όμως, κανείς δεν μπορεί να νικήσει τις φήμες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, έκτοτε, δεν έχω πει το παραμικρό για το θέμα», είχε δηλώσει το 2018, όταν βραβεύτηκε από τους Βαυαρούς ως ο κορυφαίος αθλητής του περασμένου αιώνα, σε μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του.

Ο ίδιος ο Μπεκενμπάουερ δεν εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ, για να μιλήσει για την καριέρα του. Εδώ και μερικά χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Εχει υποβληθεί σε δυο χειρουργικές επεμβάσεις στην καρδιά, μια στο ισχίο, και από το 2019 δεν βλέπει σχεδόν καθόλου από το δεξί του μάτι – άρχισε να χάνει την όρασή του το 2019, ενώ έπαιζε γκολφ. Δεν πήγε στο Κατάρ το 2022, ούτε παρευρέθηκε στην κηδεία του καλού του φίλου (και συμπαίκτη του στη Νέα Υόρκη), Πελέ.

Από τον περασμένο Απρίλιο τα ίχνη του έχουν χαθεί, εντελώς. Σύμφωνα με γερμανικά media, στα 78 του χρόνια (τα έκλεισε τον περασμένο Σεπτέμβριο) ζει απομονωμένος στο σπίτι του στο Ζάλτσμπουργκ. Ο Βάλτερ Μπεκενμπάουερ δεν δίστασε να αναφερθεί στην κατάσταση του αδελφού του μπροστά στον φακό του ντοκιμαντέρ: «Θα έλεγα ψέματα, αν ισχυριζόμουν πως είναι καλά – και δεν μου αρέσει να λέω ψέματα. Δεν νιώθει καλά, αυτή είναι η αλήθεια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...