745
| REUTERS/Lucas Jackson/File Photo/File Photo

Το Fox News έδιωξε τον Τάκερ Κάρλσον

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2023, 23:01
|REUTERS/Lucas Jackson/File Photo/File Photo

Το Fox News έδιωξε τον Τάκερ Κάρλσον

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2023, 23:01

Υπήρξε η φωνή, το τηλεοπτικό πρόσωπο ή και ο ιεροκήρυκας της νέας αμερικανικής Δεξιάς —εκφράζοντας τον χειρότερο εαυτό της, αν αναλογιστεί κανείς ότι μεταξύ άλλων μετέδιδε εν γνώσει του ψέματα για νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2020, γι’ αυτό όμως ήταν και εξαιρετικά δημοφιλής σε ένα τεράστιο κοινό. Τώρα, ωστόσο, ο Τάκερ Κάρλσον θα πρέπει να συνεχίσει το… έργο του από άλλο μετερίζι, καθώς ανακοινώθηκε η αποχώρησή του –ή μάλλον η αποπομπή του– από το Fox News, από το κατεξοχήν συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ, στο οποίο τα τελευταία χρόνια είχε τη θέση του κεντρικού παρουσιαστή στις ειδήσεις των 8 μ.μ.

Οπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο αμερικανικός τηλεοπτικός κολοσσός –το πετράδι του στέμματος στη μιντιακή αυτοκρατορία του Ρούπερτ Μέρντοκ–, το δίκτυο και ο Τάκερ Κάρλσον κατέληξαν σε μία αμοιβαία «συμφωνία χωρισμού».

Προφανώς πρόκειται για έναν ευφημισμό, δεν υπήρξε τίποτα το αμοιβαίο.

Στην ανακοίνωσή του το Fox News ξεκαθάρισε ότι η τελευταία παρουσία του Κάρλσον στον κανάλι ήταν την περασμένη Παρασκευή στις 21 Απριλίου, γεγονός που σημαίνει ότι δεν του δόθηκε καν η ευκαιρία να αποχαιρετήσει το κοινό του.

Η είδηση της αποχώρησής του έγινε στον αέρα του Fox από μια άλλη παρουσιάστρια, τη Χάρις Φόκνερ, η οποία διάβασε ανέκφραστη τη λιτή ανακοίνωση του δικτύου για τον επί επτά χρόνια κεντρικό παρουσιαστή του.

«Το Fox News Media και ο Τάκερ Κάρλσον συμφώνησαν να χωρίσουν τους δρόμους τους. Τον ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες του στο δίκτυο ως παρουσιαστή και πριν από αυτό ως συνεργάτη», ανέφερε το Fox σε ανακοίνωσή του.

Το CNN αποκάλυψε ότι σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα, ο Κάρλσον ενημερώθηκε ότι θα είναι εκτός καναλιού το πρωί της Δευτέρας.

Σε κάθε περίπτωση, η αποχώρηση του Κάρλσον ήρθε λίγες ημέρες μετά τον πολυσυζητημένο εξωδικαστικό διακανονισμό του Fox News με την εταιρεία λογισμικού Dominion, στην οποία το δίκτυο υποχρεώθηκε να καταβάλει 787,5 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση για τις συκοφαντίες που είχαν μεταδοθεί σχετικά με δήθεν νοθεία υπέρ του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν (και κατά του Ντόναλντ Τραμπ) στις εκλογές του 2020 μέσω των συστημάτων καταμέτρησης ψήφων της εταιρείας.

Στην εν λόγω αγωγή, ο Κάρλσον ήταν από τους βασικούς μάρτυρες που σκόπευε να καλέσει η πλευρά των εναγόντων.

Ο διακανονισμός, που επετεύχθη την τελευταία στιγμή, την περασμένη Τρίτη, απέτρεψε μια δίκη που θα εξευτέλιζε το αγαπημένο μιντιακό παιδί του Μέρντοκ, αν όχι τον ίδιο τον αυστραλό μεγιστάνα.

Η Dominion Voting Systems είχε υποστηρίξει με αδιάσειστα στοιχεία ότι οι αναφορές που έγιναν σε εκπομπή του Κάρλσον —μετά τις εκλογές του 2020— ήταν δυσφημιστικές και ότι τα μηνύματα μεταξύ του Κάρλσον και της ομάδας του ήταν απόδειξη ότι γνώριζαν το ψέμα πίσω από τον ισχυρισμό ότι οι μηχανές καταμέτρησης ψηφοδελτίων του Ντένβερ χρησιμοποιήθηκαν για τη χειραγώγηση των εκλογών υπέρ του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Επτά χρόνια τοξικότητας

Ασφαλώς δεν ήταν μόνο αυτό το ψέμα του Κάρλσον –και ούτε το μεγαλύτερο, άλλωστε ο ίδιος δεν είχε υποστηρίξει και τόσο τη συγκεκριμένη θεωρία για την Dominion, άλλοι περουσιαστές του Fox το επαναλάμβαναν και έκαναν τη ζημιά. Το CNN περιέγραψε τον 53χρονο δημοσιογράφο ως έναν ακροδεξιό εξτρεμιστή που έγινε τηλεοπτικός αστέρας εθνικής εμβέλειας τα τελευταία χρόνια, όταν και κυριάρχησε στην αμερικανική δημόσια σφαίρα ο τραμπισμός.

Ο Κάρλσον δεν μετέδιδε μόνο ψέματα για νοθεία στις προεδρικές εκλογές βοηθώντας τον Τραμπ να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα —και να φτάσουμε να έχουμε μέχρι και τα αίσχη της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο—, αλλά υιοθέτησε και κάθε είδους θεωρίες συνωμοσίας για τα εμβόλια κατά της Covid-19. Παράλληλα αναδείκνυε με κάθε ευκαιρία τη ρατσιστική ατζέντα της λευκής υπεροχής, επιτιθέμενος στους μη λευκούς μετανάστες, τους οποίους κατηγορούσε ως μέρος της γνωστής θεωρίας συνωμοσίας της Μεγάλης Αντικατάστασης. Ο λόγος του ήταν σεξιστικός, ρατσιστικός, μισαλλόδοξος.

♦ Διαβάστε: Είναι ο Κάρλσον πιο επικίνδυνος από τον Τραμπ;

Απευθυνόμενος σε ένα κοινό που όλο και μεγάλωνε, λόγω και της κυριαρχίας της τραμπικής ρητορικής, παρέσυρε τους Ρεπουμπλικανούς σε όλο και πιο ακραίες θέσεις. Ο Κάρλσον ανέλαβε τη ζώνη prime time του Fox News πριν από επτά χρόνια, μετά τις ανακατατάξεις που προκάλεσε η φυγή του διαβόητου Ρότζερ Εϊλς, δημιουργού του καναλιού, και άλλαξε το ύφος του προς το πιο τοξικό, έχοντας το ελεύθερο να κάνει ακόμα και κηρύγματα μίσους.

Το CNN σημείωσε ότι οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έπεφταν στα πόδια του για μια συνέντευξη ή απλή αναφορά του ονόματός τους, ενώ ο ίδιος ο Τραμπ τού παραχώρησε την πρώτη συνέντευξη μετά την παραπομπή του σε δίκη για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς, πριν από τρεις εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...