603
Ο Προκόπης Παυλόπουλος στην εναρκτήρια ομιλία του 4ου Φόρουμ των Δελφών | EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/delphiforum.gr

«Το Φόρουμ των Δελφών, εξοχότατε κ. Πρόεδρε, μεγάλωσε πολύ φέτος»

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 1 Μαρτίου 2019, 07:00
Ο Προκόπης Παυλόπουλος στην εναρκτήρια ομιλία του 4ου Φόρουμ των Δελφών
|EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/delphiforum.gr

«Το Φόρουμ των Δελφών, εξοχότατε κ. Πρόεδρε, μεγάλωσε πολύ φέτος»

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 1 Μαρτίου 2019, 07:00

Με τη δυναμική φράση του τίτλου άρχισε την ομιλία του στην επίσημη εκδήλωση έναρξης του Delphi Economic Forum ο πρόεδρός του, Συμεών Τσομώκος. Και έτσι είναι. Eνας στρατός άνθρωποι εργάζονται για αυτό το event που συγκεντρώνει στον ομφαλό της γης ορισμένους από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της επιχειρηματικής, πολιτιστικής, πνευματικής και κοινωνικής ζωής της Ελλάδας –και όχι μόνο. Φυσικά, και τους κορυφαίους της πολιτικής σκηνής.

Πρόκειται για την τέταρτη και πιο εντυπωσιακή διοργάνωση, που πραγματοποιείται σε επτά αίθουσες στο Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και σε άλλους κοντινούς χώρους της περιοχής. Το θέμα του φέτος είναι «Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς» και στις 80 επιμέρους θεματικές του θα κάνουν εισηγήσεις εκατοντάδες διακεκριμένοι ομιλητές.

Ολο το χωριό κινείται στους ρυθμούς του Forum. Περιπολικά και εκατοντάδες αστυνομικοί δίνουν τον τόνο του ύψους και της σημασίας των παρευρισκομένων. Και τα διπλωματικά αυτοκίνητα το ίδιο. Τα κρατικά αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους σήμερα Παρασκευή, για τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι εργασίες άνοιξαν την Πέμπτη και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή. Το παρών δίνουν υπουργοί, βουλευτές, επίτροποι τραπεζίτες και στελέχη επιχειρήσεων από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Ισχυρή είναι φέτος η παρουσία της Κομισιόν. Οι Επίτροποι Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Μαρίγια Γκαμπριέλ και Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς είναι ανάμεσα στους ομιλητές.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν μέρος και σε μια σειρά από παράπλευρες εκδηλώσεις, όπως hiking, ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο αλλά και στο μεταλλευτικό περιβάλλον της περιοχής. Το networking είναι μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του Forum, καθώς περίπου 2.500 άνθρωποι θα περάσουν τις πόρτες του Κέντρου αυτό το τετραήμερο.

Η πρώτη ημέρα σφραγίστηκε από την έκρηξη του Ευάγγελου Βενιζέλου απέναντι στο παράπονο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Δουζίνα σχετικά με το μίσος που εκείνος νιώθει να εκτοξεύεται προς τους κυβερνώντες –και προς τον ίδιο, λέει. Τόσο ο Βενιζέλος όσο και η Aννα Διαμαντοπούλου που βρίσκονταν στο πάνελ έσπευσαν να θυμίσουν την αντιμνημονιακή συμπεριφορά πριν το 2015, καθώς κι εκείνους οι οποίοι πρωτοστατούσαν.

Εκφραστικός Βαγγέλης Βενιζέλος με την διασκεδάζουσα τη συζήτηση Αννα Διαμαντοπούλου
Ο Τζέφρι Πάιατ με τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη
Ο Νίκος Βούτσης

Αν και η συζήτηση αφορά το μέλλον –στο οποίο αναπόφευκτα θα πάει ο κόσμος- μεγάλο μέρος ανακυκλώνεται για το παρελθόν και το παρόν. Στην εναρκτήρια εκδήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε με ανησυχία στο μέλλον και στάθηκε με φόβο απέναντι στην τεχνολογία. Υπερτόνισε τους κινδύνους από την τεχνολογία και την κλιματική αλλαγή, επανέλαβε τη λέξη αβεβαιότητα και τη λέξη «φόβος» πολλές φορές και στάθηκε με σκεπτικισμό απέναντι στις επιπτώσεις της εξέλιξης. Η αειθαλής Ελένη Αρβελέρ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών που πήρε τον λόγο αμέσως μετά, έδειξε καθαρά ότι κρατά αποστάσεις από την τεχνοφοβία και έβαλε στις πραγματικές του διαστάσεις το ζήτημα των προβλημάτων που φέρνει η τεχνολογική εξέλιξη. Έδωσε έναν τόνο αισιοδοξίας.

Η Ελένη Αρβελέρ

Ο Νίκος Βούτσης έφερε τη συζήτηση στις Ευρωεκλογές και τον φόβο από την άνοδο της Ακροδεξιάς. «Ας μην αυτομαστιγωνόμαστε κι ας μην τρομάζουμε τον κόσμο», παρότρυνε σχετικά με την Ευρώπη ο Επίτροπος Στυλιανίδης. Η Τζίλα Γκαμλιέλ, υπουργός Κοινωνικής Ισότητας του Ισραήλ, μίλησε για την «Ψηφιακή Επανάσταση για μια καλύτερη κοινωνία». Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη και του δημάρχου Δελφών Αθανάσιου Παναγιωτόπουλου.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην παρουσία της Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία καθόταν δίπλα στον πιο περιζήτητο καλεσμένο του Φόρουμ, τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...