Για την οικονομία της μακράς κούρσας των προκριματικών εκλογών στις ΗΠΑ, οι κάλπες στην Αϊοβα μικρή σημασία έχουν. Στέλνουν λίγους εκλέκτορες στο συνέδριο του καλοκαιριού και δεν κρίνουν το προεδρικό χρίσμα —χαρακτηριστικό το ότι ο μεγιστάνας Μάικλ Μπλούμπεργκ, υποψήφιος και αυτός με τους Δημοκρατικούς, αγνόησε τις προκριματικές της Δευτέρας σε αυτή τη μικρή μεσοδυτική πολιτεία, όπως και τις επόμενες τέσσερις. Ωστόσο αυτές οι εκλογές ίσως να έκριναν πολλά.
Πρώτον, με το φιάσκο της καταμέτρησης ανέδειξαν τις τρομακτικές αδυναμίες του πάλαι ποτέ παντοδύναμου κομματικού μηχανισμού των Δημοκρατικών, αδυναμίες που σε συνδυασμό με την απουσία ως τώρα ενός κυρίαρχου υποψηφίου, κάνουν τον Ντόναλντ Τραμπ να πανηγυρίζει ήδη την επανεκλογή του στις κάλπες της 3ης Νοεμβρίου. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος χλεύασε ότι τώρα οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν να επικαλούνται ούτε τη «ρωσική παρέμβαση», στην οποία είχαν αποδώσει την ήττα της Χίλαρι Κλίντον το 2016. Σε κάθε περίπτωση, το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει πολλά να διορθώσει ώστε να αλλάξει την εικόνα διάλυσης που παρουσίασε στην Αϊοβα, με την αδυναμία έγκαιρης ανακοίνωσης αποτελεσμάτων.
Δεύτερον, όταν τελικά τα αποτελέσματα —κάποια από αυτά έστω— ανακοινώθηκαν, έδωσαν μια σειρά από εκπλήξεις. Ο Τζο Μπάιντεν, ο δημοφιλής πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, εμφανιζόταν να είναι μόλις τέταρτος, ενώ αναδεικνυόταν το πολιτικό άστρο ενός σχετικά άγνωστου ως τώρα υποψηφίου, που όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά οι New York Times, λίγοι μπορούν να προφέρουν καλά ακόμα και το όνομά του: Πιτ Μπούτιτζιτζ.
Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα δόθηκαν στη δημοσιότητα αργά το απόγευμα της Τρίτης (πρώτες πρωινές ώρες Τετάρτης στην Ελλάδα) με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και αφού επικράτησε χάος.
Σύμφωνα με αυτά, ο Πιτ Μπούτιτζιτζ απέκτησε ένα μικρό προβάδισμα στον αριθμό των αντιπροσώπων στο εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών που του αναλογούν, ακολουθούμενος από τον γερουσιαστή του Βερμόντ και εκφραστή της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς. Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν εμφανιζόταν την τρίτη θέση με βάση την ακόμη ανολοκλήρωτη καταμέτρηση (είχαν ενσωματωθεί τα 1.099 από τα 1.765 εκλογικά τμήματα, ή το 62%, όταν ανακοινώθηκαν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα).
Με βάση αυτήν την εικόνα, ο Μπούτιτζιτζ εξασφαλίζει το 26,9% των πολιτειακών αντιπροσώπων στο συνέδριο, ο Σάντερς 25,1%, η Γουόρεν το 18,3% και ο Μπάιντεν το 15,5%. Ο Σάντερς πάντως προηγείται σε αριθμό ψήφων, στοιχείο που επιβεβαιώνει τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του λίγο αφότου έκλεισαν οι κάλπες. Αργότερα, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 71,44% η κατάσταση δεν είχε αλλάξει, αν και ο Σάντερς είχε αυξήσει ελαφρά τα ποσοστά του.
Σε κάθε περίπτωση, όπως παρατήρησε το Politico, η έκπληξη του Μπούτιτζιτζ εμπόδισε τον Σάντερς να γιορτάσει την «πολιτική του επανάσταση» στο αεροπλάνο προς το Νιου Χάμσαϊρ, όπου θα γίνουν οι επόμενες προκριματικές. «Η επανάστασή του δεν μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την Αϊοβα» έγραψε χαρακτηριστικά η Χόλι Οτερμπαϊν, παραπέμποντας στο γνωστό ποίημα του Τζιλ Σκοτ-Χίρον «The Revolution Will Not Be Televised».
Μολονότι δεν αποκλείστηκε η εικόνα των αποτελεσμάτων να μεταβληθεί και ο Σάντερς να βγει πρώτος, ο Πιτ Μπούτιτζιτζ, χαιρέτισε μια «εκπληκτική νίκη». Και τρόπον τινά είναι.
Ο Μπούτιτζιτζ είναι 38 ετών, έχει θητεία σε δημόσιο αξίωμα μόνο αυτό του δημάρχου του Σαουντ Μπεντ στην Ιντιάνα και στέκεται απέναντι στα ιερά τέρατα των Δημοκρατικών. Ο Σάντερς είναι 78, ο Μπάιντεν 77, η Γουόρεν 71. Κάποιοι ήδη λένε πως μόνο μια τόσο αντισυμβατική, ηλικιακά, υποψηφιότητα μπορεί να αντιπαρατεθεί στον πολιτικό τυφώνα Τραμπ που έχει παρασύρει τα πάντα στο εσωτερικό των Δημοκρατικών, διεισδύοντας σε κάστρα τους.
Το επιχείρημα ότι ο γεννηθείς το 1982 Μπούτιτζιτζ είναι άπειρος στην κεντρική πολιτική σκηνή, δεν υπάρχει πια: ούτε ο Τραμπ είχε κάποια εμπειρία. Το επιχείρημα ότι είναι ομοφυλόφιλος –το 2018 παντρεύτηκε τον σύντροφό του (εδώ)– είναι μια άλλη συζήτηση: σίγουρα θα τον δυσκολέψει να προσεγγίσει τη συντηρητική Αμερική, αλλά πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι αυτή είναι μια ούτως ή άλλως χαμένη μάχη για τους Δημοκρατικούς. Το πώς θα μπορέσει ο μέσος Αμερικανός να φανταστεί στον Λευκό Οίκο δύο άντρες είναι το κυρίαρχο. Αλλά τα εκλογικά σώματα αλλάζουν με τα χρόνια. Εξάλλου, ο Μπούτιτζιτζ είναι βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν.
«Αυτή η εκστρατεία άρχισε πριν από έναν χρόνο με τέσσερις υπάλληλους, με ένα άγνωστο όνομα, χωρίς χρήματα, αλλά με μια μεγάλη ιδέα», είπε ο Μπούτιτζιτζ απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Νιου Χάμσαϊρ, όπου στις 11 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι επόμενες προκριματικές εκλογές. «Το γεγονός ότι τεθήκαμε επικεφαλής στην κούρσα για την αντικατάσταση του σημερινού προέδρου (…) είναι μια εκπληκτική νίκη», πρόσθεσε.
Η ανέλπιστη επιτυχία στην Αϊοβα, προσέφερε στον Μπούτιτζιτζ την αναγνωρισιμότητα που τόσο χρειάζεται. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο μετά τα αποτελέσματα, το NBC τον έβγαλε σε ζωντανή σύνδεση από το Κόνκορντ του Νιου Χάμσαϊρ, όπου περιοδεύει, για να σχολιάσει την ομιλία για την Κατάσταση της Ενωσης που είχε δώσει νωρίτερα ο Ντόναλτ Τραμπ.
Ο Μπάιντεν από την πλευρά του εξέδωσε μια ανακοίνωση που έμοιαζε να εγείρει αμφιβολίες για τη διαδικασία στην Αϊοβα. Μια στάση ενός πολιτικού που μοιάζει να μην ξέρει να χάνει…
Οι εκλογές στην Αϊοβα μετατράπηκαν σε φιάσκο για τους Δημοκρατικούς, καθώς επισκιάστηκαν από τη μεγάλη καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων —σχεδόν κατά μία ημέρα— αφού η νέα εφαρμογή λογισμικού μέσω της οποίας θα καταγράφονταν και θα αναφέρονταν τα αποτελέσματα αποδείχθηκε προβληματική.
Ο πρόεδρος της πολιτειακής οργάνωσης των Δημοκρατικών στην Αϊοβα, Τρόι Πράις, ο οποίος βάλλεται πανταχόθεν, δεσμεύθηκε ότι θα διενεργηθεί έρευνα. Επέρριψε την ευθύνη σε ένα «λάθος του κώδικα» της εφαρμογής για το πρόβλημα, αλλά διαβεβαίωσε πως τα αποτελέσματα υπάρχουν γραμμένα σε χαρτιά.
«Αυτό που έγινε χθες το βράδυ είναι απλά απαράδεκτο», δήλωσε ο Πράις κατά τη διάρκεια σύντομης συνέντευξης Τύπου πριν από τη μεταφόρτωση μερικών ακόμη αποτελεσμάτων στον ιστότοπο της επιτροπής, αλλά τόνισε ότι τα δεδομένα είναι αξιόπιστα, παρά τις αμφιβολίες που εκφράστηκαν. «Ξέρουμε ότι αυτά τα δεδομένα είναι ακριβή», επέμεινε ο Τρόι Πράις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News