647
| CreativeProtagon

Το φιάσκο Κατρούγκαλου στον ΣΥΡΙΖΑ – Το χρονικό της «απόσυρσης»

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2023, 19:20
|CreativeProtagon

Το φιάσκο Κατρούγκαλου στον ΣΥΡΙΖΑ – Το χρονικό της «απόσυρσης»

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2023, 19:20

Γιώργος Κατρούγκαλος: ο πρώτος υποψήφιος βουλευτής που ταιριάζει στο νοητικό παράδοξο της Γάτας του Σρέντινγκερ. Ο πρώην υπουργός κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να προκαλέσει πανικό στον ΣΥΡΙΖΑ με τις δηλώσεις του περί επιστροφής  του 20% του ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, να παραιτηθεί από υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές της Κυριακής και στην συνέχεια να αναγκάσει τους πάντες να αναζητήσουν τι θα γίνει με τα ψηφοδέλτια του κόμματός τα οποία φυσικά έχουν ήδη επικυρωθεί και τυπωθεί.

Κάπως έτσι, ο κ. Κατρούγκαλος θα ζητήσει την ψήφο των πολιτών… για να παραιτηθεί… αφού όμως πρώτα έχει ορκιστεί.

Το χρονικό

Ηταν ένα από τα πολλά προεκλογικά πάνελ των τελευταίων ημερών. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ήταν αντιμέτωπος με τον Αδωνι Γεωργιάδη της Νέας Δημοκρατίας.

Κάποια στιγμή, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ (που το 20217 είχε βάλει την υπογραφή του στην παράνοια των εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες) ρωτήθηκε αν το κόμμα του θα επαναφέρει το 20% του ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες – αν δηλαδή ο συντελεστής ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών θα επιστρέψει στο δημευτικό 20% του ετήσιου εισοδήματός τους.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναγίνει κυβέρνηση θα επαναφέρει τον νόμο Κατρούγκαλου ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες;», ήταν συγκεκριμένα το ερώτημα που του έθεσε ο κ. Γεωργιάδης – με τον κ. Κατρούγκαλο να απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια, υπεραμυνόμενος της ρύθμισης που είχε ο ίδιος υπογράψει επί Πρώτης Φοράς Αριστερά. «Ναι», απάντησε (δείτε το βίντεο κάτω), γιατί «είναι δίκαιο να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι ελεύθεροι επαγγελματίες όσο και οι εργάτες»!

Αυτή η ομολογία του κ. Κατρούγκαλου καθόρισε την πολιτική ατζέντα της Πέμπτης με την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, να προσπαθεί αρχικά να «μαζέψει» τις δηλώσεις του πρώην υπουργού και να ακολουθούν οργισμένες αντιδράσεις φορέων της αγοράς (ΟΕΕ,ΤΕΕ,ΔΣΑ).

Κάπως έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να βγει και να καθησυχάσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, ισχυριζόμενος ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπάρχει καμία αύξηση εισφορών». «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αλλαγές στη ζωή τους. Αλλά οι αλλαγές θα είναι θετικές […] Το πρόγραμμά μας είναι αναρτημένο εδώ και είκοσι ημέρες, είναι 50 σελίδες, μέχρι και την τελευταία λέξη», παρατήρησε, «αδειάζοντας» εμμέσως πλην σαφώς τον πρώην υπουργό του και σε μια απόπειρα να ρίξει το φταίξιμο στη ΝΔ (για τις διαστάσεις του πήρε το θεμα), έκανε λόγο για fake news! «Είναι πιστεύω λαθροθηρία μεγάλη και unfair, λίγες ώρες πριν τις εκλογές, με fake news, να πάμε να κερδίσουμε ψήφους».

Και πριν ακόμα οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου, ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος «ξαναχτύπησε». Με μία μακροσκελή (τουλάχιστον για τα δεδομένα του Twitter) ανάρτηση, ο πρώην υπουργός ανακοίνωσε ότι «αποσύρεται από την εκλογική μάχη» στρέφοντας παράλληλα τα βέλη του στη ΝΔ με χαρακτηρισμούς και τα γνωστά επιχειρήματα περί «μιντιακής παντοκρατορίας της Δεξιάς».

Και μετά ήρθε η συνειδητοποίηση. Μετά τις δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου, αρκετοί άρχισαν να αναρωτιούνται τι θα γίνει με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ καθώς βρισκόμαστε λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ετσι, έγινε γρήγορα γνωστό ότι παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αποσύρθηκε από την εκλογική μάχη, το όνομά του θα αναγράφεται κανονικά στα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς αυτά έχουν ήδη τυπωθεί και μάλιστα έχουν φύγει από τις αποθήκες του υπουργείου Εσωτερικών και κατευθύνονται στα εκλογικά κέντρα.

Συμπερασματικά, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούν κανονικά να ψηφίσουν τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, εφόσον εκλεγεί, ο κ. Κατρούγκαλος δεν μπορεί καν να παραιτηθεί πριν ορκιστεί. Θα πρέπει δηλαδή, να ορκιστεί βουλευτής την 1η Ιουνίου, στη συνέχεια να παραιτηθεί (αν παραιτηθεί και παραδώσει την έδρα) και στη συνέχεια να ορκιστεί ο αντικαταστάτης του.

Ετσι, πηγές από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι αν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ βάλουν σταυρό στο όνομα του κ. Κατρούγκαλου, εκείνος θα εκλεγεί κανονικά βουλευτής και μόνο αν παραιτηθεί θα χάσει την έδρα, αν και με βάση τις εκτιμήσεις η Βουλή που θα προκύψει θα είναι μίας ημέρας, αφού αναμένεται να διαλυθεί άμεσα εφόσον δεν σχηματίζεται κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...